Osmo Hardwax Olie Original
veilig-voor-mens-dier-en-plant

Veilig voor mens, dier en plant

Geschikt voor kinderspeelgoed volgens DIN EN 71.3

bescherming

Bestand tegen vocht en vuil

Bijvoorbeeld tegen koffie, water en wijn

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

Natuurlijke grondstoffen

Voordelen Osmo Hardwax-Olie Original

 • Zwaar belastbaar
 • Speeksel- en zweetbestendig
 • Geschikt voor kinderspeelgoed
 • Plaatselijk bij te werken
 • Beschermt tegen koffie, wijn en cola

Beschrijving

Hardwax-Olie Original voor houten vloer

De Osmo Hardwax-Olie Original Kleurloos is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. De uitstraling die de houten vloer hierdoor krijgt is zeer natuurlijk, het product benadrukt namelijk de kleur van het hout. Door het onbehandelde hout nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met de Hardwax-Olie. Na behandeling met dit product wordt een permanente wet-look gecreëerd. Dit geldt wanneer alleen de Hardwax-Olie Original kleurloos wordt gebruikt. Wanneer u eerst een kleur aanbrengt en daarna een kleurloze laag op het hout wordt er geen wet-look effect gecreëerd.

De combinatie van was en olie voor houten vloeren is ook uitermate geschikt voor houten meubels. Na behandeling met deze Osmo Hardwaxolie Original is het oppervlak beschermt tegen allerlei vloeistoffen zoals: water, bier en cola. Een ander voordeel van het behandelen met dit product is dat het plaatselijk bij te werken is, bovendien is het na droging niet schadelijk voor mens, dier en plant. Geschikt voor de volgende houtsoorten: eiken, beuken, esdoorn, berk, beuken, essen, lariks en nog vele andere houtsoorten. Kijk bij het kopje documenten of uw houtsoort ook geschikt is om te behandelen met de Hardwax-Olie. Er zijn vier varianten van de Hardwax-Olie Original, glanzend, zijdemat, semi-mat en mat.

Osmo Hardwax-Olie 3011 glanzend

De Hardwaxolie 3011 glanzend zorgt voor een glanzend oppervlak. Deze variant heeft de meeste glans in het product van alle Hardwax Oliën. Deze variant wordt aangebracht op vloeren, maar ook op bijvoorbeeld epoxy tafels.

Osmo Hardwax-Olie 3032 zijdemat

De Osmo 3032 droogt zijdemat op, dit betekent dat het product nog aardig wat glans in het product heeft, maar minder glanzend is dan de 3011. De Osmo 3032 voor vooral aangebracht op houten vloeren, maar ook meubeloppervlakken.

Osmo Hardwax-Olie 3065 semi-mat

De Osmo 3065 is weer iets matter dan de Osmo 3032, deze variant bevat dus minder glans in het product. De Osmo 3065 zit qua glansgraad tussen de zijdemat en de mat in. Dit maakt deze variant dus een zeer fijn product, wanneer u niet kunt kiezen tussen zijdemat en mat.

Osmo Hardwax-Olie 3062 mat

De Osmo 3062 is de meest matte versie van de Hardwax-Olie. Bij de Osmo 3062 mat zit geen glans in het product. Omdat deze variant geen glans in het product heeft, bevat het een klein aandeel witte matering. Dit zorgt ervoor dat op donkere oppervlakken de 3062 een beetje wit kan uitslaan. Breng daarom op donkere ondergronden niet de 3062 mat aan, maar kies dan bijvoorbeeld voor de 3065 semi-mat.

Twee-laags systeem

De Hardwax-Olie maakt gebruik van een twee-laags systeem, de eerste laag trekt volledig in het hout, de tweede laag hard uit in de bovenste poriën van het hout. Daarom wordt er altijd geadviseerd om twee lagen van de Hardwax-Olie aan te brengen.

Er kan ook gekozen worden om de eerste laag te behandelen met een Osmo product met kleur. Denk hierbij aan de Hardwax-Olie FarbigDecorwas of Olie-Beits. Als toplaag kan het dan worden afgewerkt met de Hardwax-Olie Original. Er hoeven dan geen twee lagen Hardwax-Olie Original worden aangebracht.

Na het aanbrengen van één laag Hardwax-Olie Farbig of de Effect-Natural is één laag van de Hardwax-Olie Original voldoende. Wanneer het houten oppervlak met één laag wordt gepoetst met de Decorwas of de Olie-biets dienen er nog twee lagen Hardwax-Olie Original overheen worden gebracht met een roller of kwast. Wanneer er twee lagen worden gepoetst van diezelfde producten is één laag Hardwaxolie Original voldoende voor een goede bescherming van het oppervlak.

Onbehandelde uitstraling

Voor een onbehandelde uitstraling voor lichte houtsoorten zoals eiken kan er gekeken worden naar de Hardwax-Olie Effect Natural 3041. Deze Hardwax-Olie heeft een klein aandeel wit pigment in het product dat er voor zorgt dat lichte hout soorten ook licht van kleur blijven. Als tweede laag kan dan de Hardwax-Olie Original Kleurloos worden aangebracht voor een goede bescherming van het oppervlak.

Hardwax-Olie Original voordelen

De Hardwax-Olie is de ideale olie voor houten vloeren. Het product is gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden. Deze houten vloer olie heeft voor de rest als voordeel dat het zwaar belastbaar is, speeksel- en zweet bestendig, geschikt voor kinderspeelgoed, resistent tegen koffie, bier en wijn, plaatselijk bij te werken en bovendien is het na droging niet schadelijk voor mens, dier en plant. Ook is het product na volledige droging geurloos, en heeft het een milde geur tijdens het drogingsproces.

Onderhoud met Hardwax-Olie Original

Na de behandeling met de Osmo Hardwax-Olie is het van belang dat de vloer ook onderhouden wordt. Dit zal zorgen voor langer plezier van de houten vloer. De Wisch-Fix is het middel om de houten vloer mee te dweilen en te reinigen. Het product bevat een klein aandeel was, dit zorgt er voor dat de vloer gevoed wordt. Het is aan te raden dit wekelijks tot tweewekelijks te gebruiken. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat looppaden en veelgebruikte stukken op het oppervlak gaan slijten. Dan is de Vloeibare Onderhoudswas- en reinigingsmiddel is ideaal om te gebruiken. Het product is geschikt voor het verfrissen van slijtageplekken. Lees hier alles over het onderhouden van een houten vloer.

Note: Voor oppervlakken die al zijn behandeld met Osmo of met een ander merk of product dient altijd eerst een test gemaakt te worden. Bij renovatie is altijd het advies om maximaal één laag aan te brengen. Wanneer er meer lagen worden aangebracht is er een kans dat de tweede laag niet hecht, waardoor deze laag er makkelijk af te krassen is. Bij de veelgestelde vragen leest u hoe een test moet worden uitgevoerd.

Let op: Doeken die zijn gebruikt voor het aanbrengen of uitpoetsen van de Hardwax-Olie moeten worden uitgespoeld met water omdat deze een zelfontbrandingsrisico met zich meedragen. Spoel de doeken daarom altijd uit met water voordat u deze weggooit in de prullenbak.

1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden.

2.  Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.

3. De eerste laag Hardwax-Olie dun aanbrengen met een Roller of Vloerborstel op het nieuwe of geschuurde hout. Rol of kwast het product goed uit. Breng het altijd met de planken en de houtnerf mee.

4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.

5. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer. 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.

6. Tweede afwerklaag aanbrengen. Deze hetzelfde aanbrengen als de eerste laag.

7. Droging in ca. 8-10 uur; zie punt 3.

Osmo Hardwax-Olie Original Thumbnail

Wij noemen dit een wetlook effect. Het product benadrukt de kleur van het hout. Na behandeling wordt het donkerder van kleur, het hout kleurt alsof het nat is gemaakt. Dit kunt u zelf ook testen met een beetje water.

Deze variant is kleurloos en bevat dus geen kleurpigment.

De 3011 glanzend, is het meest glanzende product dat wij in het assortiment hebben.

Daarna komt de 3032 zijdemat, deze variant heeft net iets minder glans in het product dan de 3011.

De 3065, semi mat, is dan weer een stuk matter dan de 3032.

Als laatst hebben wij de 3062 dit is de meest matte variant, hierbij zit weinig tot geen glans in het product.

Voordat u de Hardwax-Olie gaat aanbrengen is het van belang dat het hout kaal geschuurd of onbehandeld is. Verwijder al het stof met een droge doek of stofzuiger.

Om het hout kaal te schuren dient u de vloer te schuren met 3 verschillende korrelgroottes. Eerst met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120.

Gaat u alleen renoveren, dan is het opschuren met korrel 120 voldoende. Breng dan maximaal 1 laag aan op het hout.

Nee, als u een derde laag gaat aanbrengen is er een grote kans dat deze laag niet zal hechten.

Dit kan met de Osmo Roller of een Osmo kwast. Een kwast is handig voor de hoekjes en de randjes van het oppervlak. De roller is handig voor de grote stukken. Breng het product dun aan op het hout en rol deze goed uit, dit voorkomt aanzetstrepen. Lees bij de gebruiksaanwijzing de precieze stappen voor het aanbrengen van dit product.

Het product heeft een rendement van 24m2 per liter. Met de handige verbruiksmeter kunt u uitrekenen hoeveel Hardwax-Olie u nodig heeft.

In de lengte van de plank, met de houtnerf mee. Dun aanbrengen en rol de Osmo goed uit.

8 tot 12 uur, bij ongeveer 20℃ en 50% rel. luchtvochtigheid. Bij lagere temperaturen of hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Het product moet op een natuurlijke wijze drogen. Voor een goede ventilatie daarom ten alle tijde worden gezorgd, zorg er dus voor dat na de behandeling de ramen en deuren worden opengezet.

Het kan worden aangebracht op vloeren, meubels, aanrechtbladen, werkbladen en trappen. Eigenlijk op al het hout voor binnen. De Hardwax-Olie is vooral bedoelt om zachte houtsoorten zoals eiken, vuren, beuken en berken te behandelen. Voor tropische houtsoorten heeft Osmo de Blanke Was in het assortiment. Dit is een olie en was combinatie speciaal voor tropische houtsoorten.

Een oppervlak dat is behandeld met Hardwax-Olie moet ook worden onderhouden. Het kan worden schoongemaakt met de Osmo Wisch-Fix, dit middel bevat een klein aandeel was, dit zorgt er ook voor dat de vloer niet uitdroogt. De Vloeibare Onderhoudswas kan worden gebruikt voor slijtage plekken op veel belopen delen. Met deze producten houdt u langer plezier van het behandelde hout.

Als het om een olieproduct gaat, kan dit meestal wel. Er kan maximaal één laag worden aangebracht, een tweede laag heeft kans op onthechting. Dit moet altijd eerst getest worden. Als het oppervlak nu is behandeld met een lak of was, dient het oppervlak eerst kaal geschuurd te worden voordat het behandeld kan worden met Hardwax-Olie.

Elke houtsoort en elk oppervlak neemt Osmo weer anders op en met een test heeft u een duidelijk voorbeeld over hoe het hout gaat reageren op het product. Ook ziet u meteen of het product het gewenste resultaat levert. Van alle basisbehandelingen zijn testverpakkingen beschikbaar

Nadat het product is aangebracht en volgens de aangeschreven tijd is opgedroogd, kan er worden gekeken of de Osmo goed heeft gehecht. Dit kan gecheckt worden door: eerst een paar druppels water op het oppervlak te laten vallen. Liggen deze druppels na een paar uur nog op het oppervlak? Dan is het goed beschermd. De tweede check voert u uit met uw nagel. Krab stevig met uw nagel over het oppervlak? Mits er geen Osmo loslaat van het oppervlak is het product goed gehecht.

Dit product is speciaal ontwikkeld voor zachte houtsoorten zoals: eiken, grenen en beuken. Heeft u hout van een tropische hardhoutsoort dan is de Blanke Was het juiste product.

Doeken die zijn gebruikt voor het aanbrengen of uitpoetsen van Osmo moeten worden uitgespoeld met water omdat deze een zelfontbrandingsrisico met zich meedragen. Spoel de doeken daarom altijd uit met water voordat u deze weggooit in de prullenbak.

Wanneer u een nieuwe laag op het hout wilt aanbrengen en het hout is al behandeld met heeft u twee opties.

1. Reinigen met de Osmo Intensiefreiniger en daarna behandelen met de Osmo Onderhoudsolie. De onderhoudsolie is de verdunde versie van de Hardwax-Olie en hecht goed op al behandeld hout.

2. Schuren met korrel 120. En daarna een nieuwe dunne laag aanbrengen met een microvezelroller of kwast/ vloerborstel.

Beide opties moeten altijd eerst getest worden uitgevoerd op een onopvallende plaats.

Ja al deze ondergronden kunnen worden behandeld met de Hardwax-Olie.

Ja, bij plaatselijke krassen of slijtage plekken kunt u de desbetreffende plank aftapen en schuren met korrel 120. Kijk dan of de plank egaal is. Als dat is kunt u een nieuwe laag Hardwax-Olie Original aanbrengen.

Wanneer de plank grover geschuurd moet worden kunt u dat doen met eerst korrel 40 dan 80 en eindigen met korrel 120. Daarna kunt u twee lagen Hardwax-Olie Original aanbrengen.

 

Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.

Wanneer het oppervlak is opgedroogd kunnen fouten ook plaatselijk hersteld worden. Tape de desbetreffende plank af en schuur deze met korrel 120. Poets daarna een nieuwe laag Hardwax-Olie Original op het hout. Poets na 20 minuten het overtollige product weg met de houtnerf mee.

Dat kan met de Osmo Kwastenreiniger. Stop de Kwastenreiniger in een klein bakje of cupje. Laat de kwast een paar uur weken en spoel vervolgens de gereedschappen uit met water. Droog daarna de gereedschappen en bewaar ze op een droge plek.

Het schoonmaken van kwasten en andere aanbreng gereedschappen met terpentine is ook een mogelijkheid. Stop de terpentine in een klein bakje en laat de kwasten een paar uur weken. Spoel de kwasten vervolgens af en droog de kwasten af met een schone doek.

Net behandelde oppervlakken zijn toegankelijk zodra de Hardwax-Olie ca. 24 uur heeft gedroogd. Meubels met poten, waardoor de lucht eronder kan circuleren, kunnen ook na ca. 24 uur worden teruggeplaatst. Voorwerpen waar de lucht niet onder kan circuleren, zoals vloerkleden, dienen 2 weken niet op de vloer te worden geplaatst, de Hardwax-Olie moet eerst volledig uitgehard zijn.

Twee lagen op onbehandeld of kaal geschuurd hout met een Osmo Microvezelroller of kwast zijn voldoende voor een volledige bescherming van het hout. Meer informatie over het onderhouden van een houten vloer vindt u in de blog over: houten vloer onderhoud.

Dit kan door te schuren. Als u de Hardwax-Olie volledig wilt verwijderen is het aan te raden te schuren met korrel 40, dan 80 en eindigen met korrel 120.

Let op voldoende ventileren Verbruik 24m2 per liter
Let op dit is sterk afhankelijk van ventilatie en dikte Droogtijd 8-12 uur bij 21 graden
Kan het product kant en klaar gebruikt worden of dient het verdunt te worden Gebruiksklaar Ja
Is het product na gebruik recyclebaar Recyclebaar Ja, na droging
Prijs per m2, uitgaande van 2,5 liter Prijs per m2 €2,20
Waar kan dit product toegepast worden Gebruikslocatie Binnenshuis
Volgens EU regelgeving gecertificeerd Certificering Volgens DIN EN 71.3; geschikt voor kinderspeelgoed
MSDS Veiligheidsblad
Geschiktheid per houtsoort
Productinformatieblad

Wat anderen vinden van Osmo Hardwax-Olie Original

Waardering 4.8625 van 5 sterren
80 Beoordelingen
3 sterren 0 0 %
2 sterren 0 0 %
1 ster 0 0 %
4.8625 van 5

(80 reviews)

80 beoordelingen voor Osmo Hardwax-Olie Original

Beoordeling toevoegen

Gebruik een van de toegestane bestandstypen: jpg,png.

  • Deskundig advies, ook via WhatsApp
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Producten op basis van natuurlijke grondstoffen
  Osmo Hardwax Olie Original

  Osmo Hardwax-Olie Original

  Vanaf 16,95