FvD-20230815-39 kopie

Houten Vloerolie

Ultieme gids over olie voor een houten vloer

De vloer oliën is essentieel als je lang van je houten vloer wilt kunnen genieten. Niet enkel geeft het oliën de vloer een mooie uitstraling, het biedt bescherming en verlengt de levensduur van de vloer. We begrijpen dat je in je oriëntatie naar een geschikte olie de weg af en toe kwijt bent. Er zijn tientallen opties, met elk zijn eigen voordelen. In dit artikel scheppen we hopelijk wat duidelijkheid zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw geliefde vloer.

Ben je op zoek naar vloerolie? Bekijk dan onze vloerolie.

Top 5 voordelen vloer oliën

Het oliën van een houten vloer heeft vele voordelen:

 1. Bescherming tegen vocht, vuil en slijtage

  Door de vloer af te werken met een (hardwax)olie breng je een beschermende laag aan die het hout beschermt tegen vocht, vuil en slijtage.
 2. Mooie uitstraling

  Olie benadrukt de natuurlijke uitstraling van het hout. Het is eventueel ook mogelijk om een kleur aan te brengen op het hout.
 3. Verlenging van de levensduur

  Het oliën van een houten vloer kan de levensduur aanzienlijk verlengen, mits deze natuurlijk ook goed wordt onderhouden.
 4. Gemakkelijk in onderhoud

  Een geoliede vloer is makkelijk schoon te maken en gemakkelijker te onderhouden dan andere houtbeschermers zoals lak of verf.
 5. Milieuverantwoordelijke keuze

  Een olie is een milieuvriendelijke keuze, die vaak vrij is van schadelijke stoffen. Het is een gezonde optie voor je woning.

Olie voor houten vloer

Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 46,95

Vanaf 46,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Effect

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Farbig alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Farbig

Vanaf 22,95

Vanaf 22,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Blanke Was alle inhoudsmaten

Osmo Blanke Was

Vanaf 39,95

Vanaf 39,95
Selecteer eerst alle opties

Soorten olie

Wanneer je een houten vloer wenst te oliën, zul je eerst een keuze moeten maken tussen verschillende op olie gebaseerde producten. De meest bekende varianten zijn: een Kleurolie, een Olie-Beits of een Hardwax-Olie. We leggen je kort de belangrijkste verschillen uit.

Kleurolie

Zoals de naam al aangeeft, wordt kleurolie gebruikt om kleur toe te voegen aan hout. Het dringt diep in het hout en versterkt de natuurlijke tekening en structuur. Kleurolie biedt ook een zekere bescherming, maar het is vooral bedoeld om esthetische effecten te creëren. Het kan worden gemengd om verschillende tinten te bereiken, waardoor het een veelzijdige keuze is voor het personaliseren van houten oppervlakken.

Olie-Beits

Olie-beits combineert de diep penetrerende eigenschappen van olie met de kleurende eigenschappen van beits. Het biedt niet alleen kleur, maar ook extra bescherming tegen vocht en UV-straling. Olie-beits dringt in het hout en sluit het af. Door een beits op hout te poetsen kan er een welbekend wash-effect worden gecreëerd. Breng je een beits met een kwast of een roller aan, dan geeft deze meestal een dekkende kleuring aan het hout.

Hardwax-Olie

Hardwax-olie is een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Het biedt een duurzame, slijtvaste afwerking die bestand is tegen vlekken en krassen. In tegenstelling tot kleurolie en olie-beits, vormt Hardwax-Olie een beschermende laag aan de oppervlakte van het hout, die tegelijkertijd het hout laat ademen. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren en meubels die veelvuldig gebruik ervaren.

Vloer in de olie zetten: het proces

Heb je een productkeuze kunnen maken? Dan is het tijd om de vloer te gaan oliën. Dit is een proces dat met zorg dient te worden uitgevoerd. We geven je graag een stappenplan, om je een beetje op weg te helpen.

 1. Voorbereiding van de vloer

  Voordat je kunt beginnen met het oliën, dient de vloer misschien eerst te worden voorbereid. Is de vloer onbehandeld, of voorheen behandeld met een olie? Dan is het vaak mogelijk om de olie direct aan te brengen. Is de vloer erg vuil? Of heeft deze last van diep ingetrokken vlekken? Dan is het wenselijk om de vloer eerst intensief te reinigen. Bevat de vloer nog een oude lak- of verflaag? Dan zal deze eerst verwijderd moeten worden middels schuren.
 2. Testje maken
  Voordat je de olie op de hele vloer aanbrengt, raden we je aan om eerst een testje te maken op één plank. Zo kun je eerst testen of de hechting en uitstraling goed is, voordat je het op de hele vloer aanbrengt.

 3. Het aanbrengen van de olie
  Wanneer de vloer voorbereid is en de test geslaagd is, kan de olie worden aangebracht. Zorg ervoor dat je je alvorens het aanbrengen goed inleest om fouten te voorkomen. Voor het aanbrengen van het product kun je het beste de aanbrengwijze op het blik volgen. Kom je daar niet helemaal uit? Dan kun je een bijbehorende video bekijken of de productpagina op de website aanhouden.

 4. Droogtijd en nazorg

  Na het aanbrengen is het belangrijk dat de olie voldoende tijd heeft om te drogen. Breng de eventuele tweede laag pas aan als de eerste laag volledig is gedroogd. Om de vloer zo lang mogelijk mooi te houden, zul je de juiste nazorg moeten hanteren.

Instructievideo vloer oliën

Osmo Hardwax-Olie Original Thumbnail

Veelgemaakte fouten bij het oliën van de vloer

Het oliën van een vloer is niet lastig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Een fout is snel gemaakt en helaas zijn niet alle fouten gemakkelijk te herstellen. Veelgemaakte fouten bij het oliën van een vloer zijn:

Te veel of te weinig olie aanbrengen

De gezegde ‘liever te veel dan te weinig’ gaat bij het oliën van een vloer niet op. Tijdens het oliën van een vloer is het zaak om juist met dunne lagen te werken. Wanneer er te veel product wordt aangebracht, kan het hout moeite krijgen met het absorberen van de olie wat kan leiden tot verschillende problemen. Zo kan de olie moeite hebben met drogen, waardoor de behandeling nat of plakkerig blijft. Ook kan het gebeuren dat de afwerking op het hout droogt doordat het hout te verzadigd raakt, waardoor er onthechting ontstaat.

Te weinig olie aanbrengen is ook niet wenselijk. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de vloer onvoldoende beschermd is tegen vocht, vuil en beschadiging of dat de uitstraling anders is dan je verwachtingen. Mocht dat het geval zijn, dan kun je gemakkelijk nog een beetje extra olie aanbrengen. Zorg er dus voor dat je met dunne lagen werkt. Je kunt makkelijker olie aanbrengen, dan olie weghalen.

Verkeerde voorbereiding

Voordat je de olie kunt aanbrengen, dient het oppervlak goed kaal, schoon en stofvrij te zijn. Een slechte voorbereiding kan leiden tot een oneffen olielaag. Dit beïnvloedt niet enkel de uitstraling van de vloer, het kan ook de hechting van de afwerking verminderen waardoor deze minder beschermt en minder lang meegaat. Een goede voorbereiding is dus essentieel voor een optimaal oppervlak

Niet lang genoeg laten drogen

Olie heeft tijd nodig om in het hout te trekken en te drogen. Hoewel de vloer misschien al eerder droog lijkt, is het toch raadzaam om de aangegeven droogtijd af te wachten. Wanneer de eerste laag namelijk niet volledig droog is kan het voorkomen dat door de tweede laag behandeling de pigmenten van de eerste laag oplossen. Dit kan resulteren in een ongelijkmatige uitstraling. Ook kan er een tompouce effect ontstaan. Hierbij kan de eerste laag – door een te snelle toepassing van de tweede laag – niet meer goed doordrogen waardoor hij zacht blijft. Zorg er daarom voor dat je altijd de aangegeven droogtijd op het blik hanteert.

Onderhoudsproducten voor een geoliede houten vloer

Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Onderhoudsolie alle inhoudsmaten

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 61,95

Vanaf 61,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Wisch-Fix alle inhoudsmaten

Osmo Wisch-Fix 8016

Vanaf 30,95

Vanaf 30,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Vloeibare Onderhoudswas alle inhoudsmaten

Vanaf 27,95
Selecteer eerst alle opties

Veelgestelde vragen over het oliën van een houten vloer

Ja, maar de lak laag moet eerst worden verwijderd.

Ja, na droging zijn de producten van Osmo veilig voor mens, dier en plant.

De frequentie van het oliën van uw vloer hangt af van verschillende factoren zoals het type olie dat je gebruikt en hoe intensief de vloer wordt belopen. Voor een hardende olie kan een onderhoudsbeurt elke 2-3 jaar voldoende zijn, terwijl een niet-hardende olie wellicht vaker opnieuw aangebracht moet worden.

De droogtijd van Osmo vloerolie kan variëren per productserie. Ook spelen omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid een rol. Over het algemeen kan het tussen de 8 en 24 uur duren voordat de olie volledig is uitgehard. Het is belangrijk om de instructies op het blik te volgen.

Over het algemeen kan vloerolie op de meeste houtsoorten worden aangebracht. Echter, bij exotische houtsoorten of vloeren met een bijzondere afwerking is het verstandig om eerst een test uit te voeren of advies in te winnen bij onze technische adviseurs.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Het oliën van je vloer is niet enkel bevorderlijk voor de uitstraling, maar ook voor de bescherming. Door het juiste product te kiezen en de juiste instructies te volgen, kun je jarenlang genieten van een optimale vloer. Heb je hulp nodig bij het oliën van je vloer of bij de productkeuze? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...