Thumbnail_Video 7 - Tuinmeubelen beitsen WEBSITE

Eenvoudig stappenplan: Tuinmeubelen Beitsen

Door de seizoenen heen worden je geliefde buitenmeubelen blootgesteld aan elementen die hun levensduur flink kunnen verkorten. Door je tuinmeubelen te beitsen kun je niet alleen de levensduur van je meubels verlengen, je kunt ze ook een persoonlijke touch geven. Ontdek in deze stap-voor-stap gids hoe jij je tuinmeubels kunt beitsen.

Waarom je tuinmeubelen beitsen?

Het beitsen van tuinmeubelen is een essentiële stap voor iedereen die zijn buitenmeubilair wil beschermen en verfraaien. Allereerst biedt beits een schild tegen hardnekkige weersinvloeden. Denk hierbij aan de schadelijke UV-stralen die het hout kunnen laten verbleken, en regen of vocht die kunnen leiden tot rot of schimmel. Door de wateropname van het hout te verminderen, helpt beits ook om zwelling en krimping van het materiaal tegen te gaan. Daarnaast beschermd een gekleurde beits hout ook tegen vergrijzing door de zon. Buiten de praktische voordelen, verrijkt beits de natuurlijke uitstraling van de tuinmeubels. Door beits blijven je meubels er langer nieuw en verzorgd uitzien.

Kies de juiste beits

De keuze van beits voor je tuinmeubels is cruciaal. De ene beits is namelijk de andere niet. De samenstelling, kwaliteit en de bescherming kunnen sterk variëren. Een goede beits beschermt het hout tegen externe factoren zoals UV-straling, vocht en temperatuurschommelingen, terwijl het tegelijkertijd de natuurlijke textuur van het hout benadrukt.

De Natuurlijke Olie-Beits van Osmo onderscheidt zich hierin. Deze beits is samengesteld uit natuurlijke oliën die diep in het hout doordringen. Dit zorgt voor een robuuste bescherming die niet alleen aan de oppervlakte werkt, maar het hout van binnenuit beschermd tegen vocht, vuil en beschadiging. Bovendien heeft Osmo’s Natuurlijke Olie-Beits het unieke vermogen om het hout te voeden, wat helpt bij het behoud van zijn flexibiliteit en weerstand tegen barsten of splijten.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, raden we je aan om eerst alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies de juiste tuinmeubel beits die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van tuinmeubels
Voordat je kunt beginnen met het beitsen van de tuinmeubels, dienen deze misschien eerst te worden voorbereid. Ga je nieuwe tuinmeubels beitsen? Dan kun je meestal direct aan de slag. Zijn de tuinmeubels vergrijsd? Dan is het raadzaam om deze eerst te ontgrijzen. Dat kun je doen met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Bevatten de tuinmeubels nog een oude laag lak, verf of beits? Dan zul je deze eraf moeten schuren. Voor een optimale basis, waaraan nieuwe beits goed kan hechten, is het aan te raden de meubels in drie stappen te schuren. Start met schuurpapier korrel 40, ga vervolgens verder met korrel 80 en eindig met korrel 120. Maak de meubels na het schuren goed stofvrij met een borstel of of neem ze af met een licht-vochtige doek.

Voordat je begint met het beitsen, moeten de tuinmeubels helemaal droog zijn. Na regen kun je het beste 24 uur wachten. Vermijd werken in direct zonlicht; de felle zon kan de afwerking te snel laten drogen, wat kan leiden tot een ongelijkmatige uitstraling. Zijn onderdelen die niet gebeitst moeten worden? Plak deze dan af.

Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 15,95

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Houten Tuinmeubels Beitsen – stap voor stap instructie

Ben je klaar om je tuinmeubels te beitsen? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Natuurlijke Olie-Beits goed door met de roerstok, voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin aan de onderkant van de meubels. Gebruik hiervoor een kwast. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  3. Strijk de onderkant van de meubels met een zo goed als droge kwast goed na. Zo zorg je ervoor dat eventuele aanzetstrepen van de kwast worden verwijderd.
  4. Draai – mits mogelijk – de meubels om. Breng beits aan de bovenkant van de meubels aan. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  5. Strijk de bovenkant van de meubels met een zo goed als droge kwast goed na. Zo zorg je ervoor dat eventuele aanzetstrepen van de kwast worden verwijderd. Werk ook eventuele vingerafdrukken weg die gemaakt zijn tijdens het omdraaien van de meubels.
  6. Laat de meubels 4 tot 6 uur drogen (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  7. Breng een tweede laag aan (zie punt 2 t/m 5)
  8. Laat de tweede laag beits 10 tot 12 uur drogen. (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid).

Tuinmeubels onderhouden

Nu de tuinmeubels fris zijn gebeitst, wil je deze natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor is het essentieel om ze goed te onderhouden. Probeer de meubels minstens twee keer per jaar goed te reinigen, bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van het buitenseizoen. Dit kun je doen met een sopje allesreiniger en een dweil. Wil je het hout echt goed reinigen en vuil en algen verwijderen? Dan kun je het beste de Osmo Terras-Reiniger gebruiken. Dit product is uitermate geschikt voor het reinigen van buitenhout.

Hebben de meubels op den duur een nieuwe laag bescherming nodig? Schijnt het hout bijvoorbeeld door de kleurlaag heen of krijgen ze last van slijtage? Dan kun je gemakkelijk na reiniging een nieuw laagje van dezelfde kleur aanbrengen. Doordat de Natuurlijke Olie-Beits hecht aan het hout zal het niet bladderen of scheuren. Vanaf nu hoef je daarom nooit meer te schuren!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw tuinmeubels moet beitsen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...