Tips van Osmo: Douglas hout behandelen

Douglas hout, met zijn warme tinten en duurzame eigenschappen, is een populaire keuze voor veel bouw- en tuinprojecten. Om de natuurlijke schoonheid en levensduur van douglas hout te verlengen, is een zorgvuldige behandeling essentieel. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Bekijk eerst de onderstaande video met handige tips voor het behandelen van douglas hout.

 

douglas hout behandelen

3 Methodes om douglas hout te behandelen

Douglas hout kun je op verschillende manieren behandelen. Elke methode geeft een andere uitstraling en heeft verschillende voordelen. Lees snel verder voor tips over het behandelen, onderhouden en aanbrengen van douglas hout producten.

douglas-white-wash-5
1

Beitsen

Beitsen met de Osmo Natuurlijke Olie beits

2

Oliën

Kies voor de UV-Beschermingsolie bij staande delen & voor de terras olie bij liggende delen

3

Verven

Verven met de Osmo Landhuisverf

Douglas hout behandelen – stap voor stap instructie

Ben je van plan douglas hout te behandelen? We helpen je graag op weg met een stappenplan. Weet je nog niet welk product je wil gaan gebruiken? Lees dan eerst de rest van het artikel.

Tip: Voordat je jouw douglas hout gaat behandelen zorg ervoor dat het oppervlak kaal is. Zit er bijvoorbeeld verf of beits op? Verwijder deze dan eerst. Lees meer over het verwijderen van verf zonder te schuren.

  1. Roer het blik goed door met de roerstok, voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met de randen en zijkanten van het oppervlak. Gebruik hiervoor een kwast zodat je overal goed bij kunt. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  3. Breng daarna op het grote oppervlak het product aan. Begin in de hoek schuin tegenover waar je moet eindigen, zodat je jezelf niet opsluit. Breng de olie aan op de planken met een kwast naar keuze. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  4. Strijk het oppervlak met een zo goed als droge kwast na. Zo zorg je ervoor dat eventuele aanzetstrepen van de kwast worden verwijderd en dat het product egaal wordt verdeeld over het oppervlak.
  5. Laat het hout drogen zoals aangegeven op het blik. Voor een goede ventilatie en een temperatuur van minimaal 10 graden moet te allen tijde worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen. Slechte ventilatie of een lagere temperatuur kunnen de droogtijd verlengen.
  6. Breng een tweede laag aan (zie punt 2 t/m 5).

Benodigdheden douglas hout behandelen

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95

Vanaf 51,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 15,95

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Osmo UV-Beschermingsolie

Vanaf 43,95

Vanaf 43,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Terras-Olie alle inhoudsmaten

Osmo Terras-Olie

Vanaf 39,95

Vanaf 39,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

1. Douglas hout beitsen

Het beitsen van douglas hout kan met de Osmo Natuurlijke Olie-Beits. Deze beits is, zoals de naam al aangeeft, gebaseerd op plantaardige oliën. Dit heeft als grote voordeel dat de behandeling niet gaat bladderen of scheuren. Daarnaast is de behandeling waterafstotend, UV-bestendig en beschermt het tegen algen en schimmels. Deze beits is beschikt voor het behandelen van al het buitenhout, van schuttingen tot terrassen en van gevels tot carports.

In de bovenstaande afbeelding zie je douglas hout dat behandeld is met de Osmo Natuurlijke Olie-beits. Het eerste stuk hout is onbehandeld, de middelste bevat 1 laag beits, en de derde heeft twee lagen. In het voorbeeld is de kleur 712 Ebbenhout gebruikt. De Natuurlijke Olie-Beits is in 18 verschillende kleuren verkrijgbaar en in één matte kleurloze variant.

Tips:
– Je kunt een kwast maar ook roller gebruiken om de beits aan te brengen. Zorg er in ieder geval voor dat je met dunne lagen werkt. Wanneer je te veel product aanbrengt, zou het product een minder goede hechting kunnen hebben.
– De Natuurlijke Olie-Beits droogt zijdemat op en bevat na droging dus een lichte glans. Wil je het hout liever mat afwerken? Dan kun je ervoor kiezen om als laatste laag de 701 Kleurloos mat aan te brengen. Of kies je voor douglas hout zwart beitsen? Kies dan voor 712, Ebbenhout.

2. Douglas hout behandelen met olie

Het product dat je moet gebruiken voor het oliën van douglas hout is verschillend per oppervlak. Hierbij geldt als vuistregel: gaat het om staande delen (zoals een schutting)? Kies dan voor de Osmo UV beschermingsolie. Ga je aan de slag met liggende delen, zoals een vlonder of terras? Dan kun je het beste kiezen voor de Osmo terras olie.

Staande delen: UV-beschermingsolie

Dit product geeft het hout een natuurlijke kleuring, waarbij de originele kleur zoveel mogelijk behouden blijft. Bijvoorbeeld om het hout licht van kleur te houden of om de kleur te benadrukken. Daarnaast bescherm je het douglas hout optimaal tegen vocht, vuil en vergrijzing zonder dat de natuurlijke uitstraling van het hout verloren gaat.

Doordat de UV-Beschermingsolie UV-factor 12 bevat, is het hout na behandeling 12 keer beter beschermd tegen UV licht dan wanneer je het hout onbehandeld zou laten. Het behandelde hout gaat daarom ook 12 keer langer mee dan onbehandeld hout. De UV-Beschermingsolie is verkrijgbaar in 8 varianten.

In de bovenstaande afbeelding zie je douglas hout dat behandeld is met de UV-beschermingsolie. Het eerste stuk hout is onbehandeld, de middelste bevat 1 laag olie, en de derde heeft twee lagen. In het voorbeeld is gekozen voor 420 Kleurloos. Zo kun je goed zien hoe olie de kleur van het douglas hout verdiept. De olie die beschermd tegen UV straling kun je zowel met een roller of een kwast aanbrengen. Zolang je maar met dunne laagjes werkt.

Liggende delen: Terras olie

Heb jij een terras of vlonder van douglas hout? Dan is ons advies om deze te behandelen met de Osmo terras olie. Dit product geeft het hout een gelijkmatige kleuring zonder dat de structuur van het hout bedekt wordt. De Terras-Olie is verkrijgbaar in 9 kleuren en één kleurloze variant. Alle varianten van de Terras-Olie drogen zijdemat op. Daarnaast zal het pigment in dit product het hout beschermen tegen vergrijzing.

Voor de plank uit het voorbeeld is gekozen voor de kleur 013 Garapa. Hoewel de naam van de kleur niet overeen komt met de houtsoort kan deze er wel op aangebracht worden. Je ziet dus dat het heel natuurlijk kleurt zonder dat het lijkt alsof er echt veel kleur is aangebracht.

Tips: Om de Terras-Olie aan te brengen gebruik je een kwast, maar je zou ook een roller of een blokkwast kunnen gebruiken. Mocht je een terras hebben met groeven erin, zorg er dan voor dat je met een blokkwast werkt, dan kun je de olie ook tussen de groeven aanbrengen.

3. Douglas hout behandelen met verf

Verf geeft hout een dekkende kleur zonder dat de structuur van het hout wordt bedekt. Kies voor de Osmo Landhuisverf wanneer je jouw douglas hout gaan verven. Geverfd douglas hout zorgt namelijk voor een uitstekende bescherming tegen vergrijzing. De landhuisverf is verkrijgbaar in 21 standaard kleuren. Mocht de kleur die je zoekt daar niet tussen zitten, dan is de Landhuisverf te mengen op NCS- of RAL-kleur.

Op de bovenstaande afbeelding zie je een goed voorbeeld van de behandeling met de Osmo Landhuisverf. De eerste plank is onbehandeld, de middelste bevat één laag verf, en de derde is behandeld met twee lagen verf. Op de planken is de kleur 2708 Kiezelgrijs aangebracht. Zo kun je de dekking van dit product goed zien.

Om de Landhuisverf op de plank aan te brengen is in het voorbeeld een kwast gebruikt, maar ook voor dit product geldt: je kunt als alternatief een roller of blokkwast gebruiken. Kies wat jij het fijnst vindt werken en zorg dat je dunne laagjes aanbrengt. Alle varianten van de Landhuisverf drogen zijdemat op.

Tips: Douglas hout onderhouden

Heb je één van deze afwerkingen op douglas hout aangebracht? Dan wil je dat natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor is het essentieel om het hout goed te onderhouden.

Zorg ervoor dat je buitenhout minstens twee keer per jaar goed reinigt. Doe dit bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van het buitenseizoen. Het schoonmaken van het hout kun je doen met een sopje allesreiniger en een spons.

Maar mocht je het hout écht goed willen reinigen dan raden we je aan om de Osmo Terrasreiniger te gebruiken. Hoewel de naam je misschien anders doet vermoeden, kan deze reiniger ook op andere oppervlakken worden gebruikt dan enkel op een terras. Het is een krachtige maar milieuvriendelijke reiniger die diep ingetrokken vuil, mos en algen verwijdert.

Heeft het hout op den duur een nieuwe laag nodig? Doordat de coatings van Osmo hechten aan het hout zullen deze niet scheuren of afbladderen. Mocht je dus een nieuwe laag Osmo aan willen brengen, dan is het niet nodig om het hout eerst te schuren. Het is vanaf nu dus nooit meer nodig om buitenhout te schuren.

Osmo Terrasreiniger

Veelgestelde vragen over het behandelen van douglas hout

Als het een verf is op olie basis kan dit meestal wel. Als het een verf is op water of terpentijnbasis dan vaak niet. Maak altijd eerst een test om te kijken of de Landhuisverf hecht op de bestaande verf. Osmo Nederland verkoopt testverpakkingen om te kunnen testen of de Landhuisverf zal hechten. Dit zijn kleine zakjes van 5ml, hiermee kun je ongeveer 20cm bij 20cm mee proberen.

Een olie gedragen product is de beste keuze voor onbehandeld, en voor geïmpregneerd douglas hout. Een behandeling met de buiten producten van Osmo zorgt ervoor dat het hout 3 tot 6 jaar beschermt is. Daarna kan er makkelijk weer een nieuwe laag worden aangebracht op het douglas hout, zonder dat er geschuurd hoeft te worden.

Ja dat kan, net als al het andere buitenhout. Maar wanneer buitenhout niet behandeld wordt gaat het snel vergrijzen, daarmee verlies je de mooie kleur van het hout. Ook is onbehandeld hout niet beschermd tegen regen en sneeuw. Daarmee is de kans op algen en schimmels ook meteen veel groter. Ook is er bij onbehandeld hout veel meer kans dat het hout gaan scheuren.

Het verschil tussen beits en lak is dat beits de verbinding met het hout aangaat en lak op het hout komt te liggen. Wanneer het hout gaat werken (bijvoorbeeld uitzetten) zal de lak behandeling gaan scheuren. De Osmo Natuurlijke Olie-Beits zal niet gaan scheuren en afbladderen.

Ja het kan ook over andere buiten behandelingen van Osmo gebruikt worden, maar alleen op staand hout zoals een schutting of tuinhuis. Het kan niet gebruikt worden op liggend hout zoals een tafelblad, tuinbank of vlonder.

In het geval van douglas hout raden wij aan(wanneer je in de mogelijkheid bent) om het voor montage te behandelen. Na montage kan ook, maar het is soms lastig om overal goed bij te komen met een kwast of roller.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...