okoume multiplex behandelen

Multiplex behandelen

Waterafstotend en een mooie uitstraling

Benodigdheden voor het behandelen van multiplex buitenshuis

Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 14,95

Vanaf 14,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 49,95

Vanaf 49,95
Selecteer eerst alle opties

Multiplex verven

Met het verven van multiplex zorgt je dat de kleur van het multiplex verdwijnt. Met het verven wordt een dekkende laag aangebracht met een kleur naar keuze. Voor een dekkend product voor mulitplex binnenshuis kan de Osmo Decorwas Creativ gebruikt worden. Deze Olie en was combinatie zorgt voor een dekkend effect op multiplex. Hierbij blijf je wel de houtstructuur zien. Na behandeling is het hout beschermt tegen vocht en vuil.

Multiplex verven voor buiten

Voor multiplex dat buiten komt te staan kan voor een dekkend effect de Osmo Landhuisverf gebruikt worden. Deze verf op olie basis is verkrijgbaar in 21 verschillende kleuren en beschermt de platen tegen vocht, schimmels en algen.

multiplex behandelen multiplex behandelen met osmo

 

Multiplex beitsen

Met het beitsen van Multiplex wordt een transparante laag met of zonder kleur aangebracht. Voor multiplex dat gebruikt wordt voor binnen zoals een aanrechtblad of deur kun je hiervoor de Osmo Hardwaxolie gebruiken, de kleurloze variant (Original) kleurt het multiplex alsof het nat gemaakt is, hierbij wordt het dus iets donkerder. Voor kleurvarianten kan de Hardwaxolie Farbig gebruikt worden. Deze hardwaxolie is verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren. Zij kleuren het hout met een transparante uitstraling en dus niet dekkend. Daarbij biedt de Hardwaxolie bescherming tegen vocht, vuil en vlekken.

Het beitsen van platen die voor buiten gebruikt worden kan de Osmo Natuurlijke Olie-Beits het juiste artikel. Deze beits kan op al het buitenhout worden aangebracht. Deze beits is verkrijgbaar in 19 kleuren en 1 kleurloze matte variant. De Beits is gebaseerd op plantaardige en natuurlijke ingrediënten en beschermt het Multiplex tegen vocht, vuil en schimmels.
Multiplex zwart beitsen
Wanneer je het hout zwart wilt beitsen kun je de Natuurlijke Olie-Beits 712 ebbenhout gebruiken voor een transparante zwarte kleur. Voor een dekkend zwarte kleur kun je de Osmo Landhuisverf RAL 9005 Gitzwart gebruiken.

Multiplex lakken

Met een lak breng je een laag op het multiplex, hiermee sluit je het hout af en kan het niet meer ademen. Dit heeft als nadeel dat wanneer het hout gaat werken en bewegen de laklaag gaat scheuren. Ook is lak niet gemaakt van natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Dit is de reden dat Osmo Nederland geen lakken verkoopt.
Ons advies: hout is een natuurproduct, behandel en verzorg het hout ook met een natuurlijk product.

Waterafstotend multiplex

Door het Multiplex te behandelen met één van de producten van Osmo is het hout beschermt tegen vocht zoals water, koffie en wijn. Door het waterafstotende additief dat is toegevoegd aan de producten blijft vocht als een waterparel op het hout liggen en kan het niet in het hout trekken. Wel kan het hout blijven ademen en werken zonder dat de behandeling gaat scheuren of bladderen.

Welke houtsoorten kunnen worden behandeld?

Voor het mutliplex dan voor buiten gebruikt kan worden maakt het voor de behandeling niet uit om welke houtsoort het gaat. Zowel de Osmo Natuurlijke Olie-Beits (transparant) als de Osmo Landhuisverf (dekkend) zijn geschikt voor het behandelen van alle buiten houtsoorten.

Voor binnen kunnen niet alle houtsoorten met elk product behandeld worden. Hardhout multiplex zijn platen die uit meerdere lagen tropische hardhoutfineer bestaan. Op deze hardhoutsoorten zoals Okoumé en Meranti kunnen geen varianten met daarin wit pigment worden aangebracht. Ook de Hardwaxolie mat 3062 kan niet op hardhoutsoorten worden aangebracht. Deze kunnen wit uitslaan op deze houtsoorten. Voor de rest is het altijd verstandig om de producten eerst te testen voordat je de hele platen gaat behandelen. Het testen kan met de Osmo testverpakkingen.
Andere houtsoorten zoals berken, beuken en eiken kunnen alle binnen producten van Osmo worden aangebracht. Maar ook hier is testen altijd het advies zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Hoe moet ik multiplex behandelen?

Wanneer je een multplex platen hebt aangeschaft en een keuze hebt gemaakt voor de kleur en uitstraling van de behandeling is het ook handig om te weten hoe je de producten moet aanbrengen op multiplex.

1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie, Was en kleurpigmenten namelijk gescheiden. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.
2. De eerste laag op het multiplex aanbrengen met een Kwast of Microvezelroller op het nieuwe of geschuurde multiplex.
3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 15 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
4. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer. 8-12 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
5. Tweede afwerklaag aanbrengen. Deze hetzelfde aanbrengen als de eerste laag.
6. Droging in ca. 8-12 uur; zie punt 4.

Producten voor behandelen multiplex binnenshuis

Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Farbig alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Farbig

Vanaf 21,95

Vanaf 21,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Effect

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 44,95