Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Kleurvoorbeelden op:

uv-beschermingsfactor

Beschermt tegen UV straling

Kleur en kleurloze bescherming tegen UV

beschermlaag

Beschermt tegen schimmels en algen

Bestand tegen weersinvloeden

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

Natuurlijke grondstoffen

Voordelen UV-Beschermingsolie

  • Met beschermende filmlaag tegen UV-stralen
  • Als toplaag op reeds gekleurde oppervlakken verlengt het de renovatietijd aanzienlijk
  • Vertraagt het vergrijzings-proces met Uv-factor 12
  • Ideaal voor alle verticale houten oppervlakken
  • Gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen

Beschrijving

UV-Beschermingsolie voor hout

De Osmo UV-Beschermingsolie voor hout beschermt het oppervlak tegen verkleuring van de zon, dankzij de UV-beschermer in het product. Ook heeft Osmo een kleurloze variant van de UV-beschermingsolie, dit is tevens het eerste en enige product op de markt dat kleurloos is en beschermt tegen UV-stralen. Het product bevat een beschermingsfactor van 12. Naast dat het product beschermt tegen UV-straling beschermt het ook tegen water en alle andere weersinvloeden.

De UV-Beschermingsolie is ideaal voor alle verticale houten oppervlakken buitenshuis zoals schuttingen, deuren, luiken, ramen, carports, gevels en tuinhuisjes. De Olie is niet geschikt voor horizontale houten oppervlakken zoals terrassen. Deze Olie bouwt namelijk een onzichtbare laag op, waardoor het tegen UV-stralen wordt beschermd. Wanneer er water op het oppervlak blijft liggen kan de laag olie gaan barsten.

Osmo UV-Beschermingsolie toepassen

Osmo UV-Beschermingsolie kan op twee manieren worden gebruikt. Ten eerste kan het product gebruikt worden als volledige afwerking. Hierbij worden er twee lagen aangebracht van de UV-beschermingsolie. Dit kan zijn twee lagen kleurloos 420 of er kan gekozen worden voor één laag kleur en als tweede laag de kleurloze 420 variant. Met deze laatste variant kunt u in de toekomst kleurloos bijwerken zonder dat er kleur verschil ontstaat. Wanneer er gekozen wordt om als eerste laag een product met kleur aan te brengen dient er als tweede laag altijd een kleurloze laag worden aangebracht. Het is niet het advies om twee kleurlagen aan te brengen.

Ten tweede wordt het product voornamelijk gebruikt als afwerking op al gekleurd op anderszins behandeld hout, dit kunnen verschillende gekleurd Osmo afwerkingen zijn. Doordat het product een UV-beschermingsfactor 12 heeft ten opzicht van onbehandeld hout wordt de levensduur van het oppervlak aanzienlijk verlengt, het vergrijzingsproces wordt vertraagd. Er zijn meerdere kleuren van de UV-Beschermingsolie, deze kleuren zijn gerelateerd aan de kleuren van de verschillende houtsoorten waarnaar ze vernoemd zijn (deze kleuren zijn dus niet alleen geschikt voor de houtsoorten waarnaar ze vernoemd zijn). De UV-Beschermingsolie 420, Kleurloos bevat geen kleurpigmenten en benadrukt hierdoor de kleur van het hout. De 429 Natural wordt alleen geadviseerd op lichte hout soorten, deze variant bevat namelijk een wit pigment in het product. Op donkere ondergronden kan de 429 voor een witte waas zorgen. Maak altijd eerst een test om te kijken of het product het gewenste effect geeft.

Vergrijsd hout behandelen

Is uw hout vergrijsd? Dan is het advies om dit van te voren te behandelen met de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Dit product haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Wanneer vergrijsd hout wordt behandeld heeft u kans dat de grijze kleur door de behandeling heen komt. Behandel vergrijsd hout daarom altijd eerst met de Osmo Power-Gel.

Uv Bescherming hout

Na behandeling van het hout met de Uv-Beschermingsolie is het hout beschermt tegen vocht en Uv-straling. Doordat het hout waterafstotend is na behandeling kunnen er ook geen algen en schimmels in het hout treden. Ook beschermt het product tegen Uv-straling, dit betekent dat het de vergrijzing van het hout vertraagd waardoor de kleur van het hout langer mooi blijft.

Aantasting hout door Uv-straling

Wanneer onbehandeld hout in aanraking komt met Uv-straling afkomstig van de zon, zal het hout gaan vergrijzen. Vooral de combinatie vocht en Uv-straling zorgt ervoor dat het hout snel zal vergrijzen. Om het hout hier tegen te beschermen is het aan te raden om het hout te behandelen met de Uv-Beschermingsolie, dit product bevat Uv-factor 12.

Beschikbare inhoudsmaten: 0,75L en 2,5L
1L is circa voldoende voor 18 m2 bij één laag.

Let op: Ruw, oud of hout dat onbehandeld buiten heeft gelegen, neemt vaak meer product op, waardoor er meer UV-Beschermingsolie nodig is dan aanbevolen. Bij nieuw hout is het advies om het hout eerst minimaal 6 weken te laten verweren. Dit zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen het buitenklimaat. Na het verweren kan het hout worden ontgrijs met Osmo Houtongrijzer.

Doeken die zijn gebruikt voor het aanbrengen of uitpoetsen van de UV-Beschermingsolie moeten worden uitgespoeld met water omdat deze een zelfontbrandingsrisico met zich meedragen. Spoel de doeken daarom altijd uit met water voordat u deze weggooit in de prullenbak.

Tip: schaf altijd iets meer product aan dan voor de aanbevolen vierkante meters. U kunt namelijk het oppervlak onderhouden en bijwerken met de UV-Beschermingsolie.

Note: Voor oppervlakken die al zijn behandeld met Osmo of met een ander merk of product dient altijd eerst een test gemaakt te worden. Bij renovatie is altijd het advies om maximaal één laag aan te brengen. Wanneer er meer lagen worden aangebracht is er een kans dat de tweede laag niet hecht, waardoor deze laag er makkelijk af te krassen is. Bij de veelgestelde vragen leest u hoe een test moet worden uitgevoerd.

 

1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.

2. De eerste laag UV-Beschermingsolie aanbrengen met een Kwast of Vloerborstel op het nieuwe of geschuurde hout.

3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 15 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.

4. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer 10-12 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.

5. Tweede laag UV-beschermingsolie aanbrengen. Deze hetzelfde aanbrengen als de eerste laag.

6. Droging in ca. 12 uur; zie punt 4.

De kleurloze variant (420) creëert een wet-look effect. Het product benadrukt de kleur van het hout, het wordt na behandeling donkerder van kleur. Wanneer u het onbehandelde hout nat maakt kunt u de uitstraling zien, die de kleurloze variant creëert. De varianten met kleur creëren een natuurlijke kleur, deze zijn niet dekkend, maar transparant met kleur. Wanneer Douglas hout met de Douglas 427 wordt behandeld zorgt dit voor een natuurlijke uitstraling.

Ja, zelfs de kleurloze variant (420) biedt deze bescherming. Het product heeft een Uv-beschermingsfactor van 12. Dit betekent dat het product 12 keer betere bescherming biedt dan geen behandeling.

De Uv-Beschermingsolie mag alleen op al het staande hout buiten worden aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn: gevels, schuttingen en palen. Het mag niet worden aangebracht op hout waar water op kan blijven liggen, zoals terrassen en buitentafels. Dat komt omdat wanneer er water op het hout blijft liggen in combinatie met de zon er kans is dat de olie gaat bladderen of scheuren.

Als u alleen de Uv-Beschermingsolie aanbrengt zijn twee lagen op onbehandeld hout voldoende. Voor renovatie is vaak 1 laag voldoende.

Nee, twee lagen zijn voldoende. Wanneer u meer dan twee lagen aanbrengt, is er kans dat de Uv-Beschermingsolie niet hecht.

U kunt het product aanbrengen met een borstel of een kwast. De kwast is handig voor de randjes en de borstel is handig voor de grotere stukken van het oppervlak. Breng de olie dun aan op het oppervlak en kwast deze goed uit, zodat er geen aanzet strepen komen op het oppervlak.

Op nieuw en geschuurd hout heeft de Uv-Beschermingsolie een verbruik van 18m2 per 1L. Met de handige verbruiksmeter kunt u uitrekenen hoeveel liter u nodig heeft. Oud hout of hout dat onbehandeld buiten heeft gelegen, neemt vaak meer product op, waardoor er meer Uv-Beschermingsolie nodig is dan aanbevolen. Schaf daarom altijd iets meer product aan dan voor de aanbevolen vierkante meters. U kunt namelijk het oppervlak onderhouden en bijwerken met de Uv-Beschermingsolie.

Breng het product aan in de richting van de houtnerf. Kwast vervolgens het product goed uit met de plank en houtnerf mee.

De droogtijd bedraag tussen de 10 tot 12 uur, bij ℃/ 50% rel. luchtvochtigheid. Bij lagere temperaturen of hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Het product moet op een natuurlijkwijze drogen. Voor een goede ventilatie daarom ten alle tijde worden gezorgd.

Ja, van alle basisbehandelingen zijn testverpakkingen beschikbaar.

Als het om een olieproduct gaat, kan dit meestal wel. Er kan maximaal één laag worden aangebracht, een tweede laag heeft kans op onthechting. Dit moet altijd eerst getest worden. Als het oppervlak nu is behandeld met een product op waterbasis, dient het oppervlak eerst kaal geschuurd te worden voordat het behandeld kan worden met UV-Beschermingsolie.

 

De Uv-Beschermingsolie kan op alle buiten houtsoorten aanbracht worden, zowel zachthout- als hardhoutsoorten. De Uv-Beschermingsolie is dus geschikt voor Bankirai, Vuren, Eiken, Afromosia, Red Cedar, Grenen en Douglas hout behandelen. Staat jouw houtsoort hier niet tussen? Vraag bij ons na of deze houtsoort ook geschikt is voor een behandeling met Osmo.

De UV-beschermingsolie droogt zijdemat op. Als u een matte uitstraling wilt kunt u de eerste laag met de Uv-Beschermingsolie aanbrengen en als tweede laag de kleurloze Natuurlijke Olie Beits 701 mat.

10° C (minimaal)

Wanneer u ziet dat het behandelde hout minder mooi wordt, kunt u een nieuwe laag van de UV-Beschermingsolie aanbrengen. Van tevoren kunt u het hout reinigen met de Osmo Power-Gel. U hoeft het oppervlak niet te schuren voor het bijwerken van het hout.

Elke houtsoort en elk oppervlak neemt Osmo weer anders op en met een test heeft u een duidelijk voorbeeld over hoe het hout gaat reageren op het product. Ook ziet u meteen of het product het gewenste resultaat levert. Van alle basisbehandelingen zijn testverpakkingen beschikbaar.

Nadat het product is aangebracht en volgens de aangeschreven tijd is opgedroogd, kan er worden gekeken of de Osmo goed heeft gehecht. Dit kan gecheckt worden door: eerst een paar druppels water op het oppervlak te laten vallen. Liggen deze druppels na een paar uur nog op het oppervlak? Dan is het goed beschermd. De tweede check voert u uit met uw nagel. Krab stevig met uw nagel over het oppervlak? Mits er geen Osmo loslaat van het oppervlak is het product goed gehecht.

Wanneer het hout goed is behandeld met de Uv-Beschermingsolie gaat dit wel 3 tot 6 jaar mee. Wij adviseren elk jaar even te kijken of de behandeling nog naar wens is, als dit niet zo is kunt u het weer bijwerken.

Het is aan te raden om het hout van tevoren te reinigen met de Osmo Power-Gel. Dit zorgt ervoor dat het hout weer schoon is. Daarna kan het oppervlak bijgewerkt worden met 1 laag. Het is verstandig om hetzelfde product te kiezen waar het hout al mee behandeld is.

Het hout mag maximaal een vochtgehalte van 20% hebben.

Als het buiten hout vergrijsd is, is het aan te raden dit eerst te ontgrijzen. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven komt. Als dit niet gebeurt blijft de grijze kleur onder de olie zitten en blijf je altijd een grijze tint zien. Het ontgrijzen van het hout kan met de Osmo Power-Gel.

Het is aan te raden om nieuw hout eerst ongeveer 6 weken te laten verweren buiten. Het hout moet wennen aan buiten en aan de verschillende weertypen zoals: zon en regen. Het verweren zorgt ervoor dat het hout beter de olie kan opnemen en dat de behandeling beter blijft zitten op het hout.

Dat kan met de Osmo Kwastenreiniger. Stop de Kwastenreiniger in een klein bakje of cupje. Laat de kwast een paar uur weken en spoel vervolgens de gereedschappen uit met water. Droog daarna de gereedschappen en bewaar ze op een droge plek.

Het schoonmaken van kwasten en andere aanbreng gereedschappen met terpentine is ook een mogelijkheid. Stop de terpentine in een klein bakje en laat de kwasten een paar uur weken. Spoel de kwasten vervolgens af en droog de kwasten af met een schone doek.

Het verbruik is sterk afhankelijk van de staat van het hout Verbruik 18m2 per liter
De droogtijd hangt af van de ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid Droogtijd +- 10 - 12 uur
De droogtijd is sterk afhankelijk van de temperatuur bij 23 °C en 50% relatieve luchtvochtigheid bedraagt de droogtijd 12 uur Verwerkingstemperatuur 10° C (minimaal)
Kan het product kant en klaar gebruikt worden of dient het verdunt te worden Gebruiksklaar Ja
Is het product na gebruik recyclebaar Recyclebaar Ja, na droging
Prijs per m2, uitgaande van 2,5L Prijs per m2 €2,58
Waar kan dit product toegepast worden Gebruikslocatie Buitenshuis
Volgens EU regelgeving gecertificeerd Certificering Volgens CIN EN 71.3; geschikt voor kinderspeelgoed
MSDS Veiligheidsblad Kleur
MSDS Veiligheidsblad 420 Kleurloos
Productinformatieblad
maxresdefault-3

Wat anderen vinden van Osmo UV-Beschermingsolie

Aantal liter

Er zijn verschillende factoren die de opname van het hout en daardoor het verbruik beïnvloeden. Door wat meer informatie te hebben over uw oppervlak kunnen wij een betere berekening maken. Door de voorbereiding en de staat van het oppervlak in te vullen weten wij beter hoeveel liter u ongeveer nodig heeft. Hieronder leggen wij uit wat wij met de verschillende opties bedoelen.

Voorbereiding oppervlak

oberflaeche-osmo-farbverbrauchsrechner-geschliffen-glatt

Glad/Geschuurd

oberflaeche-osmo-farbverbrauchsrechner-genutet-geriffelt

Geribbeld

oberflaeche-osmo-farbverbrauchsrechner-saegerau

Ruw gezaagd

Staat oppervlak

oberflaeche-osmo-farbverbrauchsrechner-aussen-neu-unbehandelt

Nieuw/Onbehandeld

oberflaeche-osmo-farbverbrauchsrechner-vergraut

Ontgrijsd/Vergrijsd

Ontgrijzen is noodzakelijk

Vergrijsd hout

Vergrijzing ontstaat doordat hout in aanraking komt met Uv-straling en vocht. Hout dat vergrijsd is, dient eerst ontgrijsd te worden voordat het kan worden behandeld. De vergrijzing kan ervoor zorgen dat de Osmo niet goed kan hechten op het hout. Vergrijsd hout kan worden ontgrijsd met de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Nadat het hout ontgrijsd en gedroogd is kan het worden met een Osmo buitenproduct naar keuze.

Osmo tweedekans

Misschien minder mooi, maar net zo goed! Soms hebben wij een product dat retour komt en een deuk heeft opgelopen tijdens het transport. Of een blik is open gemaakt zonder deze te gebruiken. Het zou zonde zijn om deze blikken niet meer te verkopen terwijl er met het product zelf niets aan de hand is.

Dus wat is er nou groener dan dat wij deze producten graag willen verkopen. Vandaar dat je nu een tweedekans kunt bestellen! Het uiterlijk is iets beschadigd maar de binnenkant is helemaal goed.

Osmo tweedekans
Osmo tweedekans
Osmo tweedekans
Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Osmo UV-Beschermingsolie

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties