vloer olie voor eiken vloer

Eikenhout behandelen

Bescherm jouw eikenhout tegen vocht, vuil en beschadigingen

Eikenhout is een enorm populaire houtsoort. Het is een duurzame grondstof die voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het grootste voordeel van eikenhout is dat het een sterke houtsoort betreft die gemakkelijk te bewerken is. Hoewel eikenhout van nature een mooie uitstraling heeft, raden we het je niet aan om het hout onbehandeld te laten. Ga je een eiken tafel behandelen of eiken vloer oliën? Lees dan dit artikel

Eikenhout behandelen tegen vergeling en zwarte vlekken

Doordat eikenhout van nature veel looizuur (tannine) bevat, zal het hout over tijd geel kleuren. Doordat de producten van Osmo bestaan uit een optimale combinatie van olie en was, wordt het vergelen van het hout effectief geremd. Wanneer je een behandeling van Osmo aanbrengt met kleurpigmenten, zal het hout zelfs jarenlang beschermd zijn tegen verkleuring en UV-straling.

Naast dat eikenhout geel kan worden is het ook belangrijk dat het hout wordt beschermd tegen tannine vlekken. Wanneer een looizuurhoudende houtsoort in aanraking komt met bijtende middelen zoals ammoniak, water of bijvoorbeeld handvet kan het zwarte verkleuringen gaan vertonen. Om dit te voorkomen kan je dit het beste behandelen met hardwax-olie. De olie trekt in het hout en de was trekt in de bovenste laag van het hout, zodat het van binnen en van buiten het hout beschermt.

Graag geven we je wat handige tips om eikenhout te behandelen, om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

De beste behandeling voor eikenhout

Om het eikenhout te beschermen tegen vocht, vuil of tegen verkleuring raden wij aan om het hout te behandelen. Je kunt eikenhout op een aantal verschillende manier behandelen:

  1. Kleurloze behandeling: Je kunt ervoor kiezen de natuurlijk uitstraling te behouden door bijvoorbeeld te oliën, te Osmo-en (hardwax-olie). Wanneer deze producten geen kleurpigment bevatten dan wordt dit een ‘kleurloze’ of ‘transparante’ olie genoemd , maar dit betekent niet dat het hout zelf niet verkleurt. Een kleurloze behandeling verdiept de kleur van het hout zelf en geeft een ‘wet-look’. Eikenhout heeft van zichzelf het karakter dat het naarmate de tijd vergeeld. Wil je vergeling voorkomen of in ieder geval minder opvallend maken? Kies dan voor een wash-effect of om het eikenhout te behandelen met verf of Hardwax-olie met kleur.
  2. Wash-effect: Door Osmo Olie-Beits of Osmo Decorwas Transparant poetsend (met een spons of doek) aan te brengen en overtollig product weg te halen met een (schone) doek zul je zien dat de kleur vooral in de ruwe delen van het hout trekt zoals de nerf of de noest. Dit noemen wij een wash-effect. De meest populaire wash effecten op een eikenhouten tafel of vloer is white wash of grey wash effect.
  3. Verven: Wanneer je direct een dekkende kleuring wil op jouw eikenhout dan kan je het beste kiezen voor verf of voor Osmo Decorwas Creativ. Verf geeft het oppervlak een dekkende egale look. Wanneer je het hout met Osmo Decorwas behandelt zul je altijd de natuurlijke houtstructuur blijven zien.
  4. Eikenhout behandelen zonder kleurverschil: Kies dan voor een onbehandelde uitstraling. Met Osmo kun je door de Hardwax-Olie Effect (3041) of de Topoil Natural (3068) aan te brengen en vervolgens af te werken met een kleurloze laag (Hardwax-Olie Original of TopOil) een blank eiken uitstraling creëren. Onze ‘Natural’ producten zoals de Hardwax-Olie Effect en TopOil ‘Natural’ bevatten een heel klein beetje wit pigment waardoor het de kleur van onbehandeld eikenhout nabootst. Door daar vervolgens een kleurloze laag overheen aan te brengen verdiep je de houtkleur met het wit pigment waardoor het lijkt alsof het hout licht blijft.
  5. Ook kun je het eikenhout donkerder maken zonder het te verven of te beitsen. Zo hebben we bij Osmo Hardwax-olie Farbig of Osmo Decorwas Transparant. Zo kun je bijvoorbeeld het hout bijvoorbeeld donkerbruin maken. Voor eiken tafels en keukenbladen raden we aan de TopOil te gebruiken.

Populaire behandelingen voor eikenhout

vloer olie voor eiken vloer
1

White wash

Populaire look die stoer en robuust oogt

2

Eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Behoud de natuurlijke kleur van het hout

3

Donker maken

Voeg warmte toe aan je interieur

1. Eiken white wash olie

Een zeer bekende trend: white-wash is een zeer populaire uitstraling. Met een white-wash olie breng je een subtiele witte kleur aan op het hout. Doordat de kleur van het product niet volledig het hout bedekt maar juist transparante blijft, geeft een wash effect het hout een subtiele look. Het geheim van het wash-effect zit hem niet in olie, maar juist in de manier van aanbrengen. Door het product in het hout te poetsen wordt er slechts een lichte dekking gecreëerd. In de foto is de Osmo Olie-Beits ‘Wit’ (3501) aangebracht.

Naast wit zijn er ook andere wash-effecten mogelijk. Zo kan je ook een black- of grey-wash op het hout te realiseren. Grey wash zorgt ook dat het hout lichter wordt maar niet zo blank als white-wash. Black-wash creëert een industriële look wat mooi staat bij zwarte stalen deuren en donkere kasten.

Handige tip: Het aanbrengen van een white wash-effect zorgt ervoor dat er maar een klein aandeel product wordt aangebracht. Om het eikenhout optimaal te beschermen raden wij altijd 1 a 2 lagen Hardwax-Olie Farbig (3040) of TopOil ‘wit’ hier overheen te rollen met een microvezelroller. Je kunt deze vervolgens onderhouden met onze Vloeibare Onderhoudswas ‘Wit’ of Onderhoudsolie ‘Wit’.

eikenhout lichter maken

Osmo Decorwas Creativ alle inhoudsmaten

Osmo Decorwas Transparant

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Farbig alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Farbig

Vanaf 22,95

Vanaf 22,95
Selecteer eerst alle opties

2. Eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Onbehandeld eikenhout is van zichzelf vrij blank. Wil je dat het eikenhout van jouw vloer, trap of meubel zijn natuurlijke lichte kleur behoudt, dan zul je waarschijnlijk op zoek zijn naar een behandeling zonder kleurverschil. Voor een onbehandelde uitstraling van eikenhout adviseren wij onze behandeling met een klein aandeel witpigment. Dit zijn bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural of de Osmo Hardwax-Olie Farbig 3041 Effect Natural. Doordat deze behandeling een klein aandeel witpigmenten bevatten, zorgen ze ervoor dat de lichte kleur van het eiken behouden blijft. Door over de TopOil Natural of Hardwax-Olie Effect een kleurloze laag aan te brengen zul je zien dat het eiken minder wit en juist meer natuurlijk ‘blank’ oogt.

Handige tip: Door kleurloos af te werken heb je een gemakkelijk te onderhouden oppervlak, en optimale bescherming. Een kleurloze toplaag is in de toekomst makkelijker bij te werken dan een behandeling met kleur. Zorg er daarom voor dat je het oppervlak afwerkt met één laag van de Osmo Hardwax-Olie Original. Voor een optimaal beschermd oppervlak, raden we je aan om de toplaag aan te brengen met een roller of kwast. Zo kun je jarenlang zorgeloos van je eikenhout genieten.

eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Effect

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

3. Eikenhout donker maken met olie

Wens je toch liever een donkere uitstraling voor jouw eikenhout? Donker hout voegt veel warmte toe aan het interieur. Om jouw eikenhouten vloer of tafel donker te maken met olie raden we je aan om deze te behandelen met een Hardwax-Olie Farbig zoals de ‘Terra’ (foto). Wil je de tafel graag van een subtiele donkere tint voorzien? Kies dan voor de Osmo TopOil in één van onze donkere tinten. Wanneer je deze met een kwast of roller aanbrengt, zullen deze een subtiele donkere uitstraling aan het hout geven.

Wil je liever een dekkende donkere kleur? Ga dan voor de Osmo Olie-Beits in de kleur Grafiet, Tabak of Zwart. Door deze producten met een kwast of roller aan te brengen, zorg je voor een dekkende donkere kleur.

Handige tip: Ook een donkere houten tafel of vloer raden we aan af te werken met een kleurloze toplaag. Donkere kleurlagen zijn moeilijk om plaatselijk bij te werken. Door het oppervlak af te werken met een kleurloze toplaag, zorg je voor makkelijk onderhoud in de toekomst. Voor donkere ondergronden raden wij vaak geen de matte afwerkingen aan, omdat deze dof kan worden.

eikenhout donkerder maken met 3073 Terra

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Farbig alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Farbig

Vanaf 22,95