wooden-gd34311772_1920

Eikenhout behandelen

Bescherm jouw eikenhout tegen vocht, vuil en beschadigingen

Eikenhout is een enorm populaire houtsoort. Het is een duurzame grondstof die voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het grootste voordeel van eikenhout is dat het een sterke houtsoort betreft die gemakkelijk te bewerken is. Hoewel eikenhout van nature een mooie uitstraling heeft, raden we het je niet aan om het hout onbehandeld te laten.

Doordat eikenhout van nature veel looizuur (tannine) bevat, zal het hout door water gedragen producten gelig kunnen kleuren. Eiken is dan ook een houtsoort die van nature snel vergeelt. Doordat de producten van Osmo bestaan uit een optimale combinatie van olie en was, wordt het vergelen van het hout effectief geremd. Wanneer je een behandeling van Osmo aanbrengt met kleurpigmenten, zal het hout zelfs jarenlang beschermd zijn tegen verkleuring. Graag geven we je wat tips hoe je eikenhout het beste kunt behandelen, om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Eikenhout heeft een natuurlijke lichte uitstraling, hierdoor zijn de nerven van het hout goed zichtbaar. Wil je dat het eikenhout van jouw vloer, trap of meubel zijn natuurlijke lichte kleur behoudt, dan zul je waarschijnlijk op zoek zijn naar een behandeling zonder kleurverschil. Voor een onbehandelde uitstraling van eikenhout adviseren wij onze behandeling met een klein aandeel witpigment. Dit zijn bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural of de Osmo Hardwax-Olie Farbig 3041 Effect Natural. Doordat deze behandeling een klein aandeel witpigmenten bevatten, zorgen ze ervoor dat de lichte kleur van het eiken behouden blijft.

Voor een gemakkelijk te onderhouden oppervlak, en optimale bescherming, raden we je aan om de behandeling af te werken met een kleurloze toplaag. Een kleurloze toplaag is in de toekomst makkelijker bij te werken dan een behandeling met kleur. Zorg er daarom voor dat je het oppervlak afwerkt met één laag van de Osmo Hardwax-Olie Original. Voor een optimaal beschermd oppervlak, raden we je aan om de toplaag aan te brengen met een roller of kwast. Zo kun je jarenlang zorgeloos van je eikenhout genieten.

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties

Eikenhout donker maken

Wens je toch liever een donkere uitstraling voor jouw eikenhout? Donker hout voegt veel warmte toe aan het interieur. Voor een donkere uitstraling van eikenhout raden we je een behandeling aan met een donker kleurpigment. Wil je de tafel graag van een subtiele donkere tint voorzien? Kies dan voor de Osmo TopOil in één van onze donkere tinten. Wanneer je deze met een kwast of roller aanbrengt, zullen deze een subtiele donkere uitstraling aan het hout geven. Toch liever een dekkende donkere kleur? Ga dan voor de Osmo Olie-Beits in de kleur Grafiet, Tabak of Zwart. Door deze producten met een kwast of roller aan te brengen, zorg je voor een dekkende donkere kleur. Ga je liever voor een wash-effect? Door de Olie-Beits te poetsen in het hout, kun je een wash-effect creëren.

Ook een donkere houten tafel dient te worden beschermd met een kleurloze toplaag. Donkere kleurlagen zijn moeilijk om plaatselijk bij te werken. Door het oppervlak af te werken met een kleurloze toplaag, zorg je voor makkelijk onderhoud in de toekomst. Een kleurloze toplaag breng je aan met een kwast of roller en de Osmo Hardwax-Olie Original. De Hardwax-Olie is verkrijgbaar in vier verschillende afwerkingen, er zit dus altijd wel een afwerking tussen die je zoekt.

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 44,95

Vanaf 44,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties

Eiken white wash

Het zal je wellicht bekend in de oren klinken: white-wash is de trend du moment. Met een white-wash breng je een subtiele witte kleur aan op het hout. Doordat de kleur van het product niet volledig het hout bedenkt maar juist een nog een klein beetje de kleur van het hout laat doorschemeren, geeft een wash effect het hout een stoere ietwat robuuste look. Het geheim van het wash-effect zit hem niet in het product, maar juist in de manier van aanbrengen. Door het product in het hout te poetsen wordt er slechts een lichte dekking gecreëerd. Naast wit zijn er in het wash-genre genoeg andere opties beschikbaar. Het is op dezelfde manier ook mogelijk op een black- en of grey-wash op het hout te realiseren.

De Osmo Olie-Beits in de kleur 3501 wit leent zich uitstekend voor het creëren van een wash-effect. Door het product in het hout te poetsen met de Osmo Witte Pad krijgt het oppervlak de gewenste lichte witte dekking. Doordat er voor een wash-effect maar een klein aandeel product wordt aangebracht, dienen er voor een optimale bescherming van het oppervlak twee lagen van een kleurloze toplaag worden aangebracht met een kwast of roller. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Osmo Hardwax-Olie Original gebruiken. De kleurloze Hardwax-Olie is verkrijgbaar in wel vier verschillende afwerkingen, van volledig mat tot zeer glanzend. Er zit dus altijd wel een afwerking bij die je zoekt.

Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 44,95

Vanaf 44,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties