wooden-gd34311772_1920

Eikenhout behandelen

Bescherm jouw eikenhout tegen vocht, vuil en beschadigingen

Eikenhout is een enorm populaire houtsoort. Het is een duurzame grondstof die voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het grootste voordeel van eikenhout is dat het een sterke houtsoort betreft die gemakkelijk te bewerken is. Hoewel eikenhout van nature een mooie uitstraling heeft, raden we het je niet aan om het hout onbehandeld te laten.

Doordat eikenhout van nature veel looizuur (tannine) bevat, zal het hout door water gedragen producten gelig kunnen kleuren. Eiken is dan ook een houtsoort die van nature snel vergeelt. Doordat de producten van Osmo bestaan uit een optimale combinatie van olie en was, wordt het vergelen van het hout effectief geremd. Wanneer je een behandeling van Osmo aanbrengt met kleurpigmenten, zal het hout zelfs jarenlang beschermd zijn tegen verkleuring. Graag geven we je wat tips hoe je eikenhout het beste kunt behandelen, om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

De beste behandeling voor eikenhout

Om het eikenhout te beschermen raden wij aan het te behandelen. Je behandelt het hout tegen vocht, vuil of tegen verkleuring. Je kunt eikenhout op een aantal verschillende manier behandelen:

  1. Je kunt ervoor kiezen de natuurlijk uitstraling te behouden door bijvoorbeeld te oliën, te lakken of te Osmo-en (hardwax-olie). Wanneer deze producten geen kleurpigment bevatten dan wordt dit een ‘kleurloze’ of ‘transparante behandeling genoemd , maar dit betekent niet dat het hout zelf niet verkleurt. Een kleurloze behandeling verdiept de kleur van het hout zelf en geeft een ‘wet-look’. Eikenhout heeft van zichzelf het karakter dat het naarmate de tijd vergeeld. Wil je vergeling voorkomen of in ieder geval minder opvallend maken? Kies dan voor een kleur.
  2. Een andere optie is om jouw eikenhout te beitsen. De Osmo Olie-Beits voor binnenshuis geeft na 1 laag een transparante kleuring en na 2 lagen een dekkende uitstraling. Beits is zeer geschikt om de nerven te kleuren van het eikenhout en kan op haar eigen manier een wash-effect geven. Deze kleuring zorgt ervoor dat de vergeling van het eikenhout minder opvalt. Om ervoor te zorgen dat de kleur niet slijt en het hout goed beschermt blijft voor vocht en vuil raden we aan altijd 1 laag kleurloze laag over een gebeitst oppervlak te rollen of poetsen.
  3. Wanneer je direct een dekkende kleuring wil op jouw eikenhout dan kan je het beste kiezen voor verf of voor Osmo Decorwas Creativ. Verf geeft het oppervlak een dekkende egale look. Wanneer je het hout met Osmo Decorwas behandelt zul je altijd de natuurlijke houtstructuur blijven zien.
  4. Vind je de kleur die eikenhout heeft onbehandeld het mooiste? Kies dan voor een onbehandelde uitstraling. Bij Osmo bieden we een mogelijkheid om door de Hardwax-Olie Effect of de Topoil Natural (3068) aan te brengen, samen met een kleurloze Hardwax-Olie toplaag, een onbehandelde uitstraling te creëren. Onze ‘Natural’ producten zoals de Hardwax-Olie Effect en TopOil ‘Natural’ bevatten een heel klein beetje wit pigment waardoor het eikenhout zijn lichte kleur behoudt. Door daar vervolgens een kleurloze laag overheen aan te brengen verdiep je de houtkleur met het wit pigment waardoor het lijkt alsof het hout licht blijft.
  5. Ook kun je het eikenhout juist donkerder maken zonder het geverfd of gebeitst hoeft te worden. Zo hebben we bij Osmo Hardwax-olie Farbig of Osmo Decorwas Transparant. Zo kun je bijvoorbeeld het hout bijvoorbeeld meer grijs of donkerbruin maken. Voor eiken tafels en keukenbladen raden aan de TopOil te gebruiken.

Eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Eikenhout heeft een natuurlijke lichte uitstraling, hierdoor zijn de nerven van het hout goed zichtbaar. Wil je dat het eikenhout van jouw vloer, trap of meubel zijn natuurlijke lichte kleur behoudt, dan zul je waarschijnlijk op zoek zijn naar een behandeling zonder kleurverschil. Voor een onbehandelde uitstraling van eikenhout adviseren wij onze behandeling met een klein aandeel witpigment. Dit zijn bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural of de Osmo Hardwax-Olie Farbig 3041 Effect Natural. Doordat deze behandeling een klein aandeel witpigmenten bevatten, zorgen ze ervoor dat de lichte kleur van het eiken behouden blijft.

Voor een gemakkelijk te onderhouden oppervlak, en optimale bescherming, raden we je aan om de behandeling af te werken met een kleurloze toplaag. Een kleurloze toplaag is in de toekomst makkelijker bij te werken dan een behandeling met kleur. Zorg er daarom voor dat je het oppervlak afwerkt met één laag van de Osmo Hardwax-Olie Original. Voor een optimaal beschermd oppervlak, raden we je aan om de toplaag aan te brengen met een roller of kwast. Zo kun je jarenlang zorgeloos van je eikenhout genieten.

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Effect

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

Eikenhout donker maken

Wens je toch liever een donkere uitstraling voor jouw eikenhout? Donker hout voegt veel warmte toe aan het interieur. Voor een donkere uitstraling van eikenhout raden we je een behandeling aan met een donker kleurpigment. Wil je de tafel graag van een subtiele donkere tint voorzien? Kies dan voor de Osmo TopOil in één van onze donkere tinten. Wanneer je deze met een kwast of roller aanbrengt, zullen deze een subtiele donkere uitstraling aan het hout geven. Toch liever een dekkende donkere kleur? Ga dan voor de Osmo Olie-Beits in de kleur Grafiet, Tabak of Zwart. Door deze producten met een kwast of roller aan te brengen, zorg je voor een dekkende donkere kleur. Ga je liever voor een wash-effect? Door de Olie-Beits te poetsen in het hout, kun je een wash-effect creëren.

Ook een donkere houten tafel dient te worden beschermd met een kleurloze toplaag. Donkere kleurlagen zijn moeilijk om plaatselijk bij te werken. Door het oppervlak af te werken met een kleurloze toplaag, zorg je voor makkelijk onderhoud in de toekomst. Een kleurloze toplaag breng je aan met een kwast of roller en de Osmo Hardwax-Olie Original. De Hardwax-Olie is verkrijgbaar in vier verschillende afwerkingen, er zit dus altijd wel een afwerking tussen die je zoekt.

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 46,95

Vanaf 46,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

Eiken white wash

Het zal je wellicht bekend in de oren klinken: white-wash is de trend du moment. Met een white-wash olie breng je een subtiele witte kleur aan op het hout. Doordat de kleur van het product niet volledig het hout bedenkt maar juist een nog een klein beetje de kleur van het hout laat doorschemeren, geeft een wash effect het hout een stoere ietwat robuuste look. Het geheim van het wash-effect zit hem niet in het product, maar juist in de manier van aanbrengen. Door het product in het hout te poetsen wordt er slechts een lichte dekking gecreëerd. Naast wit zijn er in het wash-genre genoeg andere opties beschikbaar. Het is op dezelfde manier ook mogelijk op een black- en of grey-wash op het hout te realiseren.

De Osmo Hardwax-Olie Farbig in de kleur 3040 wit leent zich uitstekend voor het creëren van een wash-effect. Door het product in het hout te poetsen met de Osmo Witte Pad krijgt het oppervlak de gewenste lichte witte dekking. Doordat er voor een wash-effect maar een klein aandeel product wordt aangebracht, dienen er voor een optimale bescherming van het oppervlak twee lagen van een kleurloze toplaag worden aangebracht met een kwast of roller. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Osmo Hardwax-Olie Original gebruiken. De kleurloze Hardwax-Olie is verkrijgbaar in vier verschillende afwerkingen, van volledig mat tot zeer glanzend. Er zit dus altijd wel een afwerking bij die je zoekt.

Osmo Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Olie-Beits

Vanaf 46,95

Vanaf 46,95
Selecteer eerst alle opties