eiken tafel behandelen

Eikenhouten tafel behandelen

Osmo beschermt op natuurlijke wijze

Osmo TopOil

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

De bescherming van een tafel, meubel, werkblad of keuken tegen vocht en vlekken.

Overmorgen geleverd

Vanaf 36,95
Selecteer eerst alle opties
Vanaf 36,95
Selecteer eerst alle opties

Eikenhout is een prachtig natuurproduct dat op allerlei manieren behandeld kan worden. Maar wat is nou het beste product om eikenhout te behandelen en te beschermen? Eikenhouten tafels die behandeld zijn met Osmo zijn beschermd tegen eten en drinken. Ook is de tafel na behandeling kras- en vuilbestendig. Eiken tafel behandelen? Kies voor Osmo!

Voordelen TopOil

 • Gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen
 • Hoog rendement, 1L = 24m2 behandelen
 • Voedselveilig, onschadelijk voor mens, dier en plant
 • Waterafstotend en slijtvast
 • Bestand tegen huishoudchemicaliën en vlekken

Benodigdheden voor het behandelen van een binnen eiken tafel

Voor het met de hand reinigen, behandelen of onderhouden van houten oppervlakken.

Overmorgen geleverd

Bekijk bundel
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 5,95  3,95

Te gebruiken voor alle Osmo afwerkingen, ook handig voor de randjes.

Overmorgen geleverd

Bekijk product
Osmo Rollerset 10 cm

Osmo Rollerset 10cm

 16,85

Optimaal gereedschap om Osmo afwerkingen mee aan te brengen.

Overmorgen geleverd

Bekijk bundel
Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

Vanaf 36,95
voedselveilig

Na droging voedsel veilig

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

bescherming

Bestand tegen vocht en vuil

De bescherming van een tafel, meubel, werkblad of keuken tegen vocht en vlekken.

Overmorgen geleverd

Bekijk product

Eiken tafelblad behandelen

Na een behandeling met Osmo kan er ook echt geleefd worden aan de eikenhouten tafel en hoeven er geen onderzetters meer gebruikt worden. Osmo biedt bescherming tegen vocht, denk hierbij aan thee, wijn, water en zelfs olijfolie. Het geeft dus niet als iemand per ongeluk een glas met rode wijn omgooit, de eikenhouten tafel is hiertegen beschermt. Bovendien biedt de behandeling ook bescherming tegen vuil in het oppervlak en vermindert het de kans op krassen. Ook zullen er geen kringen en vetvlekken ontstaan op het oppervlak.

Welke olie voor eiken tafel?

De Osmo TopOil is zeer geschikt voor het behandelen van eikenhouten tafels. De TopOil is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Het beschermt tegen vocht en vuil. Daarnaast is de TopOil makkelijk bij te werken en te onderhouden.

Er zijn zeven varianten van de TopOil verkrijgbaar, vijf hiervan zijn met kleur, de andere twee zijn kleurloze varianten. Door het onbehandelde houtoppervlak nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met Osmo TopOil 3058 en de 3028, dit zijn de kleurloze varianten. Na deze behandeling wordt een permanente wet-look gecreëerd.

Eiken tafel behandelen naturel

De TopOil 3068 Natural bevat een klein aandeel wit pigmenten, dit zorgt ervoor dat lichte houtsoorten zoals eiken ook licht van kleur blijven. Dit zorgt voor een natuurlijke, onbehandelde uitstraling.

De TopOil 3061 Acacia bevat een donkerbruin pigment. Verder bevat de TopOil 3037 Wit, iets meer wit pigmenten dan de 3068 Natural, waardoor de behandeling iets witter wordt. De TopOil 3038 Terra en 3039 Grafiet bevatten net als de Acacia donkere pigmenten.

Hoe een eiken tafel behandelen?

Een eiken tafel behandelen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om de Osmo TopOil aan te brengen in 3 a 4 lagen. Deze lagen poets je simpel op de eikenhouten tafel. Voor het poetsen heeft Osmo de Pads in het assortiment.

 1. Het product 2 minuten goed schudden. Hierdoor zorg je er voor dat de Olie en Was goed gemengd worden.
 2. De eerste laag TopOil aanbrengen met een witte pad of kwast op de nieuwe of geschuurde tafel en deze vervolgens uitpoetsen met een witte pad. Doe dit met de houtnerf mee.
 3. Binnen 20 minuten de TopOil droogpoetsen met de fleece pad of de Easy Pad poetsdoeken. Doe dit ook met de houtnerf mee. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht.
 4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 5. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 6. De tweede, derde en zelfs vierde laag aanbrengen op dezelfde manier als de eerste laag.
 7. Droging van TopOil bedraagt ongeveer 8-10 uur.

Als u het oppervlak gaat poetsen is het van belang dat er 3 a 4 lagen worden aangebracht. Dit is om het oppervlak voldoende te beschermen tegen vocht etc.

Eiken tafel schoonmaken en onderhouden

Om de eiken tafel zo lang mogelijk mooi te houden is het raadzaam om deze af en toe schoon te maken of te reinigen. Dat kan met de handige Spray-cleaner. Dit schoonmaakmiddel kan direct op de houten tafel worden gesprayd en met een doekje schoongemaakt worden. Het advies is niet om met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel de tafel schoon te maken. Dit kan schade geven aan de eiken tafel.

Wanneer de tafel last krijgt van slijtage plekken kan het oppervlak behandeld worden met de Vloeibare Onderhoudswas. Ook dit product is verkrijgbaar in een spray variant. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen van de Onderhoudswas. Je sprayt het product op de houten tafel en poetst deze vervolgens over de slijtage plekken. Laat de Onderhoudswas ongeveer 40 minuten tot een uur drogen. Daarna zijn de slijtageplekken weer verdwenen en is de eiken tafel weer klaar voor gebruik.

Video over behandelen van een eiken tafel

Osmo TopOil Thumbnail

Eiken tafel behandelen buiten

Ook eiken tafels voor buiten kunnen worden behandeld met Osmo. Dit gebeurt niet met de Osmo TopOil, dit product is uitsluitend bedoelt voor binnen gebruik. Voor eiken tafels kan de Osmo Natuurlijke Olie Beits gebruikt worden. Deze Beits is gemaakt van natuurlijke oliën en wassen en beschermt het hout tegen alle weersinvloeden.

Eikenhout is een houtsoort die eigenlijk bedoelt is voor binnen gebruik. Wanneer je een eiken tafel buiten wilt laten staan kan dat. Maar voordat het behandeld kan worden is het advies het hout minstens 6 weken buiten te laten verweren. Dit betekent dat het eikenhout moet gaan wennen aan de buiten temperatuur en de regen. Door het laten verweren van het hout zal het langzaam gaan vergrijzen. Als je de eiken tafel na het vergrijzen wilt behandelen is het aan te raden de tafel eerst te behandelen met de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer of even op te schuren. Daarna kan de eikenhouten tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo Natuurlijke Olie Beits.

Natuurlijke Olie Beits aanbrengen op eikenhout

 1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.
 2. De eerste laag Natuurlijke Olie-Beits aanbrengen met een Kwast of Microvezelroller op de nieuwe of geschuurde tafel.
 3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 15 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 4. De droging van de eerste laag duurt ongeveer. 8-12 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 5. Tweede afwerklaag aanbrengen. Deze hetzelfde aanbrengen als de eerste laag.
 6. Droging in ca. 8-12 uur; zie punt 4.

De verdere gebruiksaanwijzing van de Houtongrijzer vind je op de pagina van de Osmo Power-Gel.

Producten voor het behandelen van een eikentafel buiten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 13,95
beschermlaag

Beschermt tegen schimmels en algen

kleurtinten

In 19 kleuren en 1 kleurloos mat verkrijgbaar

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

Natuurlijke beschermende buitenbeits in verschillende kleuren.

Overmorgen geleverd

Bekijk product
Osmo Rollerset 10 cm

Osmo Rollerset 10cm

 16,85

Optimaal gereedschap om Osmo afwerkingen mee aan te brengen.

Overmorgen geleverd

Bekijk bundel
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 5,95  3,95

Te gebruiken voor alle Osmo afwerkingen, ook handig voor de randjes.

Overmorgen geleverd

Bekijk product

Vragen over het behandelen van een eikenhouten tafel

De beste olie voor het behandelen van een eiken tafel is de Osmo TopOil. Deze olie, verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten beschermt tegen vocht, vuil en is makkelijk bij te werken. Na de behandeling zijn er geen onderzetters en een tafellaken meer nodig om de eiken tafel te beschermen, dat doet de TopOil namelijk al.

Door de eiken tafel te behandelen met Osmo TopOil, is het hout beschermt tegen vlekken. Het product beschermt tegen kringen en vetvlekken die ontstaan door bijvoorbeeld olijfolie.

Wanneer er vlekken van drinken of vet in een onbehandelde eiken tafel zijn getrokken kun je dit niet schoonmaken. Het enige wat helpt is het blad op te schuren. Probeer dit eerst met korrel 120 en kijk of de vlekken verdwenen zijn. Als dat niet het geval is dient er grover geschuurd te worden. Eindig vervolgens wel met korrel 120. Dit zorgt ervoor dat de behandeling optimaal kan hechten op het eikenhout.

Wil je onbehandeld schoonmaken? Gebruik dan een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat het hout niet te nat wordt, dit kan dan namelijk in het hout gaan trekken.

Wist je dat de producten van Osmo, zoals de TopOil geen dierlijke ingrediënten bevatten. De oliën en wassen zijn gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten, zoals: carnaubawas, candillewas, zonnebloemolie en sojaolie.

Heb je een eiken tafel die behandeld is met een donkere lak of olie? En wil je het uiterlijk veranderen naar een lichtere of juist nog donkere kleur? Dan dient de eiken tafel geschuurd te worden.

Het schuren gaat als volgt:

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural voor een onbehandelde uitstraling.

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil.

Als het om een oppervlakkige kras gaat kun je hiervoor de Osmo Reparatiepasta gebruiken.

Gaat het om een diepe kras, dan is het verstandig om het blad op te schuren. Probeer het blad eerst te schuren met korrel 120. En kijk of de kras daarna verdwenen is. Behandel daarna het blad met hetzelfde product als dat het daarvoor ook mee is behandeld.

Voor behandelde eikenhouten tafels kun je de Spray-Cleaner gebruiken om het blad mee schoon te maken. Dit product bevat zepen op basis van oliën en zorgt er daarmee voor dat het hout gevoed wordt. Ook zorgt de Spray-Cleaner ervoor dat het hout niet uitdroogt, zoals alleen water dat wel doet.

Eikenhout bescherm je door het te behandelen. Na de behandeling met de Osmo Natuurlijke Olie Beits kan het eikenhout het hele jaar buiten staan zonder dat het zal gaan vergrijzen, rotten of schimmelen. Omdat de product op basis van olie is zal het niet gaan bladderen of scheuren. Een ander groot voordeel is dat de Beits kan worden bijgewerkt zonder te schuren. De behandeling gaat ongeveer 3 tot 6 jaar mee.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...