Eiken tafel behandelen

Er bestaan meerdere manieren om een eiken tafel te behandelen. In deze video worden drie verschillende manieren voor behandelen uitgelegd. Zo kun je een tafel oliën, beitsen en vervenNa deze video weet je ongetwijfeld welke uitstraling je wil voor jouw eiken tafel. Wil je meer weten over één of meer van deze behandelingen? Bekijk dan de onderstaande video met een handig stappenplan.

Bekijk nu eerst de onderstaande video voor handige tips.

behandel jouw eiken tafel op deze verschillende manieren

Eiken tafel behandelen: zo doe je dat!

Een eiken tafel behandelen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om van de TopOil drie tot vier poetslagen aan te brengen, of twee lagen met een kwast of roller.

  1. Het product 2 minuten goed schudden. Hierdoor zorg je er voor dat de olie en was goed gemengd worden.
  2. De eerste laag TopOil aanbrengen met een witte pad of kwast op de nieuwe of geschuurde tafel en deze vervolgens uitpoetsen met een witte pad. Doe dit met de houtnerf mee.
  3. Binnen 20 minuten de TopOil droogpoetsen met de fleece pad of de Easy Pad poetsdoeken. Doe dit ook met de houtnerf mee. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht.
  4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
  5. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
  6. De tweede, derde en zelfs vierde laag aanbrengen op dezelfde manier als de eerste laag.
  7. Droging van TopOil bedraagt ongeveer 8-10 uur.

Wat is de beste behandeling voor een eiken tafel?

De beste olie voor eiken tafels is de Osmo TopOil. De TopOil is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Het beschermt tegen vocht en vuil. Daarnaast is de TopOil makkelijk plaatselijk bij te werken en te onderhouden.

Er zijn zeven varianten van de TopOil verkrijgbaar, vijf hiervan zijn met kleur, de andere twee zijn kleurloze varianten. Door het onbehandelde houtoppervlak nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met Osmo TopOil 3058 en de 3028, dit zijn de kleurloze varianten. Na deze behandeling wordt een permanente wet-look gecreëerd.

Eiken tafel behandelen naturel, zonder kleurverschil

Vind jij de tafel eigenlijk wel mooi zoals hij is? De TopOil 3068 in combinatie met de TopOil Kleurloos (Zijde-mat of Mat) maakt het mogelijk om eiken tafels zonder kleurverschil te beschermen. Doordat de Topoil Natural een klein aandeel witpigment bevat, blijft de tafel na het behandelen natuurlijk en licht. Zo kun je genieten van de onbehandelde uitstraling met de voordelen van een optimaal beschermde tafel.

Toch een andere kleur aanbrengen? De TopOil Acacia, Terra of Grafiet geven de eiken tafel een subtiele donkerdere tint. Ga je toch liever voor licht? Dan is de TopOil Wit misschien iets voor jou. Dit product geeft jouw tafel een subtiele witte uitstraling. Wil je graag het hout verdiepen? Dan kun je één van de kleurloze varianten kiezen.

eiken-tafel-onbehandelde-look

Eiken tafel schoonmaken en onderhouden

Om de eiken tafel zo lang mogelijk zijn optimale uitstraling te laten behouden, is het raadzaam om de tafel dagelijks te reinigen en regelmatig te onderhouden. Voor het dagelijks reinigen van de tafel kun je de Osmo Spray Cleaner gebruiken. Dit product bevat een klein aandeel was waardoor de behandeling van de tafel wordt gevoed en langer meegaat. De Spray Cleaner is zuinig in verbruik en kan met een microvezeldoek worden gebruikt.

Wanneer de tafel op den duur last krijgt van slijtage, dient de tafel te worden behandeld met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas. De spraybare variant van dit product is gemakkelijk in gebruik voor meubeloppervlakken. Met behulp van de Vloeibare Onderhoudswas kan de tafel worden opgefrist en kunnen vlekken en lichte krassen worden verholpen. Zo is de tafel in een handomdraai weer zo goed als nieuw!

eiken tafel beitsen

Veelgestelde vragen over het behandelen van een eikenhouten tafel

Nee, bij Osmo hoef je tussen het aanbrengen van de lagen door niet te schuren.

Nee, dit raden wij af. In het ergste geval kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben.

Ja, kleurloze Osmo producten kunnen over andere olie gedragen behandelingen gebruikt worden. Doe dit alleen wanneer het tafelblad onvoldoende beschermd is. Wanneer er te veel olie in het hout zit dan kan het zo zijn dat Osmo niet hecht. Wil je jouw tafel beitsen of verven, dan raden we aan wel de tafel af te schuren.

Nee, Osmo kan niet aangebracht worden op een eiken tafel die is behandelt met lak. In het geval van bijwerken of vlekken verwijderen dan zal je een laklaag altijd af moeten schuren. Osmo onderscheid zich hierin, omdat het de bescherming geeft van lak maar de uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid van olie.

Wanneer je merkt dat er vlekken of slijtage plekken zichtbaar zijn dan word het tijd voor een onderhoudsbeurt. Maak de vlekken eerst schoon met de Osmo Intensiefreiniger en breng vervolgens een laag Osmo Onderhoudsolie aan.

 

Heb je een eiken tafel die behandeld is met een donkere lak of olie? En wil je het uiterlijk veranderen naar een lichtere of juist nog donkere kleur? Dan dient de eiken tafel kaal geschuurd te worden.

Het kaal schuren gaat als volgt:

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural voor een onbehandelde uitstraling.

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Vervolgens is het verstandig de tafel met een licht vochtige doek af te nemen. Na het schuren en stofvrij maken kan de eiken tafel behandeld worden.

Als het om een oppervlakkige kras gaat kun je hiervoor de Osmo Reparatiepasta gebruiken.

Gaat het om een diepe kras, dan is het verstandig om het blad op te schuren. Probeer het volledige blad eerst te schuren met korrel 120. En kijk of de kras daarna verdwenen is. Behandel daarna het blad met hetzelfde product als dat het daarvoor ook mee is behandeld.

Voor behandelde eikenhouten tafels kun je de Spray-Cleaner gebruiken om het blad mee schoon te maken. Dit product bevat zepen op basis van oliën en zorgt er daarmee voor dat het hout gevoed wordt. Ook zorgt de Spray-Cleaner ervoor dat het hout niet uitdroogt, zoals alleen water dat wel doet.

Eikenhout bescherm je door het te behandelen. Na de behandeling met de Osmo Natuurlijke Olie Beits kan het eikenhout het hele jaar buiten staan zonder dat het zal gaan vergrijzen, rotten of schimmelen. Omdat de product op basis van olie is zal het niet gaan bladderen of scheuren. Een ander groot voordeel is dat de Beits kan worden bijgewerkt zonder te schuren. De behandeling gaat gemiddeld 3 tot 6 jaar mee afhankelijk van weersinvloeden in jouw tuin.

Het voorkomen dat een eiken tafel vergeelt is niet mogelijk. Door de tafel te behandelen met bijvoorbeeld Osmo zorg je er wel voor dat het proces van het vergelen flink vertraagd wordt. Wanneer je de tafel met een pigment behandeld kan je de vergeling niet naar voren laten komen. Wil je dus geen vergeling maar wel een natuurlijke look? Kies dan voor een onbehandelde behandeling uitstraling.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...