eiken tafel beitsen

Eikenhouten tafel behandelen

Bescherm jouw tafel tegen vocht, vuil en beschadiging

Osmo TopOil

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

De bescherming van een tafel, meubel, werkblad of keuken tegen vocht en vlekken.

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties

Aan een eikenhouten tafel wordt geleefd, maar dat wilt nog niet zeggen dat de tafel er geleefd uit moet zien. Het liefst wil je dat je tafel er zo lang mogelijk als nieuw uit blijft zien. Door je eikenhouten tafel te behandelen met de Osmo TopOil, zorg je ervoor dat je tafel beschermd is tegen vocht, vuil en beschadigingen en geef je de tafel een stijlvolle uitstraling die er jarenlang meegaat. Eiken tafel behandelen? Kies voor Osmo!

Voordelen TopOil

 • Gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen
 • Hoog rendement, 1L = 24m2 behandelen
 • Voedselveilig, onschadelijk voor mens, dier en plant
 • Waterafstotend en slijtvast
 • Bestand tegen huishoudchemicaliën en vlekken

Benodigdheden voor het behandelen van een eiken tafel

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil 0,5L

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties

Eiken tafelblad behandelen

Na een behandeling met de Osmo TopOil kan er optimaal geleefd worden aan de eikenhouten tafel. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen onderzetters meer gebruikt worden. Osmo biedt bescherming tegen vocht zoals thee, wijn, water en zelfs olijfolie. Zo wordt het opeens een stuk minder erg als iemand per ongeluk een glas met rode wijn omgooit, de eikenhouten tafel is hier namelijk tegen beschermt. Bovendien biedt de behandeling ook bescherming tegen vuil in het oppervlak en vermindert het de kans op krassen. Ook zullen er geen kringen en vetvlekken ontstaan op het oppervlak.

Welke olie voor eiken tafel?

De Osmo TopOil is zeer geschikt voor het behandelen van eikenhouten tafels. De TopOil is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Het beschermt tegen vocht en vuil. Daarnaast is de TopOil makkelijk bij te werken en te onderhouden.

Er zijn zeven varianten van de TopOil verkrijgbaar, vijf hiervan zijn met kleur, de andere twee zijn kleurloze varianten. Door het onbehandelde houtoppervlak nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met Osmo TopOil 3058 en de 3028, dit zijn de kleurloze varianten. Na deze behandeling wordt een permanente wet-look gecreëerd.

Eiken tafel behandelen naturel

De TopOil 3068 Natural bevat een klein aandeel wit pigmenten, dit zorgt ervoor dat lichte houtsoorten zoals eiken ook licht van kleur blijven. Dit zorgt voor een natuurlijke, onbehandelde uitstraling.

De TopOil 3061 Acacia bevat een donkerbruin pigment. Verder bevat de TopOil 3037 Wit, iets meer wit pigmenten dan de 3068 Natural, waardoor de behandeling iets witter wordt. De TopOil 3038 Terra en 3039 Grafiet bevatten net als de Acacia donkere pigmenten.

Hoe een eiken tafel behandelen?

Een eiken tafel behandelen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om de Osmo TopOil aan te brengen in 3 a 4 lagen. Deze lagen poets je simpel op de eikenhouten tafel. Voor het poetsen heeft Osmo de Pads in het assortiment.

 1. Het product 2 minuten goed schudden. Hierdoor zorg je er voor dat de Olie en Was goed gemengd worden.
 2. De eerste laag TopOil aanbrengen met een witte pad of kwast op de nieuwe of geschuurde tafel en deze vervolgens uitpoetsen met een witte pad. Doe dit met de houtnerf mee.
 3. Binnen 20 minuten de TopOil droogpoetsen met de fleece pad of de Easy Pad poetsdoeken. Doe dit ook met de houtnerf mee. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht.
 4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 5. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 6. De tweede, derde en zelfs vierde laag aanbrengen op dezelfde manier als de eerste laag.
 7. Droging van TopOil bedraagt ongeveer 8-10 uur.

Als u het oppervlak gaat poetsen is het van belang dat er 3 a 4 lagen worden aangebracht. Dit is om het oppervlak voldoende te beschermen tegen vocht etc.

Eiken tafel schoonmaken en onderhouden

Om de eiken tafel zo lang mogelijk mooi te houden is het raadzaam om deze af en toe schoon te maken of te reinigen. Dat kan met de handige Spray-cleaner. Dit schoonmaakmiddel kan direct op de houten tafel worden gesprayd en met een doekje schoongemaakt worden. Het advies is niet om met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel de tafel schoon te maken. Dit kan schade geven aan de eiken tafel.

Wanneer de tafel last krijgt van slijtage plekken kan het oppervlak behandeld worden met de Vloeibare Onderhoudswas. Ook dit product is verkrijgbaar in een spray variant. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen van de Onderhoudswas. Je sprayt het product op de houten tafel en poetst deze vervolgens over de slijtage plekken. Laat de Onderhoudswas ongeveer 40 minuten tot een uur drogen. Daarna zijn de slijtageplekken weer verdwenen en is de eiken tafel weer klaar voor gebruik.

Video over behandelen van een eiken tafel

Osmo TopOil Thumbnail

Vragen over het behandelen van een eikenhouten tafel

De beste olie voor het behandelen van een eiken tafel is de Osmo TopOil. Deze olie, verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten beschermt tegen vocht, vuil en is makkelijk bij te werken. Na de behandeling zijn er geen onderzetters en een tafellaken meer nodig om de eiken tafel te beschermen, dat doet de TopOil namelijk al.

Door de eiken tafel te behandelen met Osmo TopOil, is het hout beschermt tegen vlekken. Het product beschermt tegen kringen en vetvlekken die ontstaan door bijvoorbeeld olijfolie.

Wanneer er vlekken van drinken of vet in een onbehandelde eiken tafel zijn getrokken kun je dit niet schoonmaken. Het enige wat helpt is het blad op te schuren. Probeer dit eerst met korrel 120 en kijk of de vlekken verdwenen zijn. Als dat niet het geval is dient er grover geschuurd te worden. Eindig vervolgens wel met korrel 120. Dit zorgt ervoor dat de behandeling optimaal kan hechten op het eikenhout.

Wil je onbehandeld schoonmaken? Gebruik dan een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat het hout niet te nat wordt, dit kan dan namelijk in het hout gaan trekken.

Wist je dat de producten van Osmo, zoals de TopOil geen dierlijke ingrediënten bevatten. De oliën en wassen zijn gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten, zoals: carnaubawas, candillewas, zonnebloemolie en sojaolie.

Heb je een eiken tafel die behandeld is met een donkere lak of olie? En wil je het uiterlijk veranderen naar een lichtere of juist nog donkere kleur? Dan dient de eiken tafel geschuurd te worden.

Het schuren gaat als volgt:

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural voor een onbehandelde uitstraling.

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil.

Als het om een oppervlakkige kras gaat kun je hiervoor de Osmo Reparatiepasta gebruiken.

Gaat het om een diepe kras, dan is het verstandig om het blad op te schuren. Probeer het blad eerst te schuren met korrel 120. En kijk of de kras daarna verdwenen is. Behandel daarna het blad met hetzelfde product als dat het daarvoor ook mee is behandeld.

Voor behandelde eikenhouten tafels kun je de Spray-Cleaner gebruiken om het blad mee schoon te maken. Dit product bevat zepen op basis van oliën en zorgt er daarmee voor dat het hout gevoed wordt. Ook zorgt de Spray-Cleaner ervoor dat het hout niet uitdroogt, zoals alleen water dat wel doet.

Eikenhout bescherm je door het te behandelen. Na de behandeling met de Osmo Natuurlijke Olie Beits kan het eikenhout het hele jaar buiten staan zonder dat het zal gaan vergrijzen, rotten of schimmelen. Omdat de product op basis van olie is zal het niet gaan bladderen of scheuren. Een ander groot voordeel is dat de Beits kan worden bijgewerkt zonder te schuren. De behandeling gaat ongeveer 3 tot 6 jaar mee.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...