houten tafel behandelen banner

Eikenhouten tafel behandelen

Osmo TopOil beschermt op natuurlijke wijze

Osmo TopOil

Vanaf 32,95
Osmo TopOil hoog
4.7857142857143 van 5

(28 reviews)

Osmo TopOil 0,5L

De bescherming van uw tafel, meubel of keuken tegen vlekken

Morgen geleverd

Vanaf 32,95

Eiken tafel behandelen met TopOil

Eikenhout is een prachtig natuurproduct dat op allerlei manieren behandeld kan worden. Maar wat is nou het beste product om eikenhout te behandelen en te beschermen? Eikenhouten tafels die behandeld zijn met Osmo zijn beschermd tegen eten en drinken. Ook is de tafel na behandeling kras- en vuilbestendig.

Voordelen TopOil

 • Natuurlijke afwerking voor uw meubels
 • Bestand tegen huishoudchemicaliën en vlekken
 • Voedselveilig, onschadelijk voor mens, dier en plant
 • Waterafstotend en slijtvast
 • Beschermt tegen koffie, wijn en cola

Eiken tafelblad behandelen

Na een behandeling met Osmo kan er ook echt geleefd worden aan de eikenhouten tafel en hoeven er geen onderzetters meer gebruikt worden. Osmo biedt bescherming tegen vocht, denk hierbij aan thee, wijn, water en zelfs olijfolie. Het geeft dus niet als iemand per ongeluk een glas met rode wijn omgooit, de eikenhouten tafel is hiertegen beschermt. Bovendien biedt de behandeling ook bescherming tegen vuil in het oppervlak en vermindert het de kans op krassen. Ook zullen er geen kringen en vetvlekken ontstaan op het oppervlak.

Welke olie voor een eiken tafel?

De Osmo TopOil is zeer geschikt voor het behandelen van eikenhouten tafels. De TopOil is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Het beschermt tegen vocht en vuil. Daarnaast is de TopOil makkelijk bij te werken en te onderhouden.

Er zijn zeven varianten van de TopOil verkrijgbaar, vijf hiervan zijn met kleur, de andere twee zijn kleurloze varianten. Door het onbehandelde houtoppervlak nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met Osmo TopOil 3058 en de 3028, dit zijn de kleurloze varianten. Na deze behandeling wordt een permanente wet-look gecreëerd.

Eiken tafel behandelen naturel

De TopOil 3068 Natural bevat een klein aandeel wit pigmenten, dit zorgt ervoor dat lichte houtsoorten zoals eiken ook licht van kleur blijven. Dit zorgt voor een natuurlijke, onbehandelde uitstraling.

De TopOil 3061 Acacia bevat een donkerbruin pigment. Verder bevat de TopOil 3037 Wit, iets meer wit pigmenten dan de 3068 Natural, waardoor de behandeling iets witter wordt. De TopOil 3038 Terra en 3039 Grafiet bevatten net als de Acacia donkere pigmenten.

Hoe een eiken tafel behandelen?

Een eiken tafel behandelen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om de Osmo TopOil aan te brengen in 3 a 4 lagen. Deze lagen poets je simpel op de eikenhouten tafel. Voor het poetsen heeft Osmo de Pads in het assortiment.

 1. Het product 2 minuten goed schudden. Hierdoor zorg je er voor dat de Olie en Was goed gemengd worden.
 2. De eerste laag TopOil aanbrengen met een witte pad of kwast op de nieuwe of geschuurde tafel en deze vervolgens uitpoetsen met een witte pad. Doe dit met de houtnerf mee.
 3. Binnen 20 minuten de TopOil droogpoetsen met de fleece pad of de Easy Pad poetsdoeken. Doe dit ook met de houtnerf mee. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht.
 4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 5. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 6. De tweede, derde en zelfs vierde laag aanbrengen op dezelfde manier als de eerste laag.
 7. Droging van TopOil bedraagt ongeveer 8-10 uur.

Als u het oppervlak gaat poetsen is het van belang dat er 3 a 4 lagen worden aangebracht. Dit is om het oppervlak voldoende te beschermen tegen vocht etc.

Eiken tafel schoonmaken en onderhouden

Om de eiken tafel zo lang mogelijk mooi te houden is het raadzaam om deze af en toe schoon te maken of te reinigen. Dat kan met de handige Spray-cleaner. Dit schoonmaakmiddel kan direct op de houten tafel worden gesprayd en met een doekje schoongemaakt worden. Het advies is niet om met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel de tafel schoon te maken. Dit kan schade geven aan de eiken tafel.

Wanneer de tafel last krijgt van slijtage plekken kan het oppervlak behandeld worden met de Vloeibare Onderhoudswas. Ook dit product is verkrijgbaar in een spray variant. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen van de Onderhoudswas. Je sprayt het product op de houten tafel en poetst deze vervolgens over de slijtage plekken. Laat de Onderhoudswas ongeveer 40 minuten tot een uur drogen. Daarna zijn de slijtageplekken weer verdwenen en is de eiken tafel weer klaar voor gebruik.

Video over behandelen van een eiken tafel

Osmo TopOil Thumbnail

Eiken tafel behandelen buiten

Ook eiken tafels voor buiten kunnen worden behandeld met Osmo. Dit gebeurt niet met de Osmo TopOil, dit product is uitsluitend bedoelt voor binnen gebruik. Voor eiken tafels kan de Osmo Natuurlijke Olie Beits gebruikt worden. Deze Beits is gemaakt van natuurlijke oliën en wassen en beschermt het hout tegen alle weersinvloeden.

Eikenhout is een houtsoort die eigenlijk bedoelt is voor binnen gebruik. Wanneer je een eiken tafel buiten wilt laten staan kan dat. Maar voordat het behandeld kan worden is het advies het hout minstens 6 weken buiten te laten verweren. Dit betekent dat het eikenhout moet gaan wennen aan de buiten temperatuur en de regen. Door het laten verweren van het hout zal het langzaam gaan vergrijzen. Als je de eiken tafel na het vergrijzen wilt behandelen is het aan te raden de tafel eerst te behandelen met de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer of even op te schuren. Daarna kan de eikenhouten tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo Natuurlijke Olie Beits.

Natuurlijke Olie Beits aanbrengen op eikenhout

 1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.
 2. De eerste laag Natuurlijke Olie-Beits aanbrengen met een Kwast of Microvezelroller op de nieuwe of geschuurde tafel.
 3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 15 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 4. De droging van de eerste laag duurt ongeveer. 8-12 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 5. Tweede afwerklaag aanbrengen. Deze hetzelfde aanbrengen als de eerste laag.
 6. Droging in ca. 8-12 uur; zie punt 4.

De verdere gebruiksaanwijzing van de Houtongrijzer vind je op de pagina van de Osmo Power-Gel.

Producten voor eikenhout

Osmo Natuurlijke Olie Beits
4.64 van 5

(25 reviews)

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 39,95
beschermlaag

Beschermt tegen schimmels en algen

kleurtinten

In 19 kleuren en 1 kleurloos mat verkrijgbaar

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

Natuurlijke beschermende buitenbeits in verschillende kleuren.

Morgen geleverd

Bekijk product
Osmo TopOil hoog
4.7857142857143 van 5

(28 reviews)

Osmo TopOil 0,5L

Vanaf 32,95
voedselveilig

Na droging voedsel veilig

unieke-olie-was-combinatie

Unieke olie en was combinatie

bescherming

Bestand tegen vocht en vuil

De bescherming van uw tafel, meubel of keuken tegen vlekken

Morgen geleverd

Bekijk product

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...