Anwendungsbeispiel_1(17786)_DE kopie

Eikenhouten tafel behandelen Bescherm jouw tafel tegen vocht, vuil en beschadiging

Osmo TopOil

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Uitstraling: Wet-look (kleurloos), Gelijkmatig gekleurd

Aanbevolen gebruik: 1e en/of 2e laag

2 Kleurloos

5 Kleuren

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties

Heb je net een nieuwe eikenhouten tafel aangeschaft en wil je deze behandelen? Of kwam je er helaas te laat achter dat jouw eikenhouten tafel niet voldoende is beschermd? Op deze pagina zit je goed! Wij leggen je namelijk graag uit hoe jij het beste je eikenhouten tafel kunt behandelen, met of zonder kleurverschil. Met de TopOil van Osmo bescherm je een eikenhouten tafel langdurig tegen vocht, vuil en beschadiging. Of je nu je tafel licht wilt houden of donker wilt maken: met de Osmo TopOil is alles mogelijk.

Voordelen TopOil

 • Gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen
 • Hoog rendement, 1L = 24m2 behandelen
 • Voedselveilig, onschadelijk voor mens, dier en plant
 • Waterafstotend en slijtvast
 • Bestand tegen huishoudchemicaliën en vlekken

Eiken tafelblad behandelen

Voor het behandelen van een eiken tafelblad zijn er veel mogelijkheden. Eiken is namelijk een veelvoorkomende houtsoort die relatief gemakkelijk te bewerken is. Toch is het niet per se nodig om het hout een bonte kleur te geven om hem te kunnen beschermen. Je kunt het hout ook kleurloos bewerken of de uitstraling nagenoeg onbehandeld laten.

Na een behandeling met de Osmo TopOil kan er optimaal geleefd worden aan de eikenhouten tafel. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen onderzetters meer gebruikt worden. Osmo biedt optimale bescherming tegen vocht, zoals thee, wijn, water en zelfs olijfolie. Zo wordt het opeens een stuk minder erg als iemand per ongeluk een glas met rode wijn omgooit, de eikenhouten tafel is hier namelijk tegen beschermt. Bovendien biedt de behandeling ook bescherming tegen het binnendringen van vuil en vermindert het de kans op krassen. Na de juiste behandeling met Osmo, zullen er geen kringen en vetvlekken ontstaan op het oppervlak.

Welke olie voor eiken tafel?

De Osmo TopOil is zeer geschikt voor het behandelen van eikenhouten tafels. De TopOil is een op olie en was gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Het beschermt tegen vocht en vuil. Daarnaast is de TopOil makkelijk bij te werken en te onderhouden.

Er zijn zeven varianten van de TopOil verkrijgbaar, vijf hiervan zijn met kleur, de andere twee zijn kleurloze varianten. Door het onbehandelde houtoppervlak nat te maken krijgt u een indruk van de uitstraling na behandeling met Osmo TopOil 3058 en de 3028, dit zijn de kleurloze varianten. Na deze behandeling wordt een permanente wet-look gecreëerd.

Eiken tafel behandelen naturel, zonder kleurverschil

Vind jij de tafel eigenlijk wel mooi zoals hij is? De TopOil 3068 maakt het mogelijk om eiken tafels zonder kleurverschil te beschermen. Doordat dit product een klein aandeel witpigment bevat, blijft de tafel na het behandelen natuurlijk en licht. Zo kun je genieten van de onbehandelde uitstraling met de voordelen van een optimaal beschermde tafel.

Toch een andere kleur aanbrengen? De TopOil Acacia, Terra of Grafiet geven de eiken tafel een subtiele donkerdere tint. Ga je toch liever voor licht? Dan is de TopOil Wit misschien iets voor jou. Dit product geeft jouw tafel een subtiele witte uitstraling. Wil je graag het hout verdiepen? Dan kun je één van de kleurloze varianten kiezen.

Eiken tafel behandelen: zo doe je dat!

Een eiken tafel behandelen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om van de TopOil drie tot vier poetslagen aan te brengen, of twee lagen met een kwast of roller. Ga je poetsen? Gebruik dan onze pads met hand-padhouder. Deze maken het behandelen een stuk gemakkelijker.

 1. Het product 2 minuten goed schudden. Hierdoor zorg je er voor dat de olie en was goed gemengd worden.
 2. De eerste laag TopOil aanbrengen met een witte pad of kwast op de nieuwe of geschuurde tafel en deze vervolgens uitpoetsen met een witte pad. Doe dit met de houtnerf mee.
 3. Binnen 20 minuten de TopOil droogpoetsen met de fleece pad of de Easy Pad poetsdoeken. Doe dit ook met de houtnerf mee. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht.
 4. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.
 5. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 6. De tweede, derde en zelfs vierde laag aanbrengen op dezelfde manier als de eerste laag.
 7. Droging van TopOil bedraagt ongeveer 8-10 uur.

Als je het product poetsend gaat aanbrengen, is het van belang dat er drie tot vier poetslagen worden aangebracht. Op deze manier wordt het oppervlak optimaal beschermd tegen vocht, vuil en beschadiging. Breng echter niet meer dan vier poetslagen aan, dan kan het product gaan onthechten.


Eiken tafel schoonmaken en onderhouden

Om de eiken tafel zo lang mogelijk zijn optimale uitstraling te laten behouden, is het raadzaam om de tafel dagelijks te reinigen en regelmatig te onderhouden. Voor het dagelijks reinigen van de tafel kun je de Osmo Spray Cleaner gebruiken. Dit product bevat een klein aandeel was waardoor de behandeling van de tafel wordt gevoed en langer meegaat. De Spray Cleaner is zuinig in verbruik en kan met een microvezeldoek worden gebruikt.

Wanneer de tafel op den duur last krijgt van slijtage, dient de tafel te worden behandeld met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas. De spraybare variant van dit product is gemakkelijk in gebruik voor meubeloppervlakken. Met behulp van de Vloeibare Onderhoudswas kan de tafel worden opgefrist en kunnen vlekken en lichte krassen worden verholpen. Zo is de tafel in een handomdraai weer zo goed als nieuw!

Video over behandelen van een eiken tafel

Osmo TopOil Thumbnail

Vragen over het behandelen van een eikenhouten tafel

De beste olie voor het behandelen van een eiken tafel is de Osmo TopOil. Deze olie, verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten beschermt tegen vocht, vuil en is makkelijk bij te werken. Na de behandeling zijn er geen onderzetters en een tafellaken meer nodig om de eiken tafel te beschermen, dat doet de TopOil namelijk al.

Door de eiken tafel te behandelen met Osmo TopOil, is het hout beschermt tegen vlekken. Het product beschermt tegen kringen en vetvlekken die ontstaan door bijvoorbeeld olijfolie.

Wanneer er vlekken van drinken of vet in een onbehandelde eiken tafel zijn getrokken kun je dit niet schoonmaken. Het enige wat helpt is het blad op te schuren. Probeer dit eerst met korrel 120 en kijk of de vlekken verdwenen zijn. Als dat niet het geval is dient er grover geschuurd te worden. Eindig vervolgens wel met korrel 120. Dit zorgt ervoor dat de behandeling optimaal kan hechten op het eikenhout.

Wil je onbehandeld schoonmaken? Gebruik dan een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat het hout niet te nat wordt, dit kan dan namelijk in het hout gaan trekken.

Wist je dat de producten van Osmo, zoals de TopOil geen dierlijke ingrediënten bevatten. De oliën en wassen zijn gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten, zoals: carnaubawas, candillewas, zonnebloemolie en sojaolie.

Heb je een eiken tafel die behandeld is met een donkere lak of olie? En wil je het uiterlijk veranderen naar een lichtere of juist nog donkere kleur? Dan dient de eiken tafel geschuurd te worden.

Het schuren gaat als volgt:

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil 3068 Natural voor een onbehandelde uitstraling.

Begin met korrel 40, dan 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren is het raadzaam om het eikenblad voorzichtig te stofzuigen, zodat al het stof verdwijnt. Na het schuren kan de eiken tafel behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo TopOil.

Als het om een oppervlakkige kras gaat kun je hiervoor de Osmo Reparatiepasta gebruiken.

Gaat het om een diepe kras, dan is het verstandig om het blad op te schuren. Probeer het blad eerst te schuren met korrel 120. En kijk of de kras daarna verdwenen is. Behandel daarna het blad met hetzelfde product als dat het daarvoor ook mee is behandeld.

Voor behandelde eikenhouten tafels kun je de Spray-Cleaner gebruiken om het blad mee schoon te maken. Dit product bevat zepen op basis van oliën en zorgt er daarmee voor dat het hout gevoed wordt. Ook zorgt de Spray-Cleaner ervoor dat het hout niet uitdroogt, zoals alleen water dat wel doet.

Eikenhout bescherm je door het te behandelen. Na de behandeling met de Osmo Natuurlijke Olie Beits kan het eikenhout het hele jaar buiten staan zonder dat het zal gaan vergrijzen, rotten of schimmelen. Omdat de product op basis van olie is zal het niet gaan bladderen of scheuren. Een ander groot voordeel is dat de Beits kan worden bijgewerkt zonder te schuren. De behandeling gaat ongeveer 3 tot 6 jaar mee.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...