Vloer schuren

Houten vloer schuren

Hoe en wanneer je een vloer moet schuren

Ben je benieuwd hoe je het beste een vloer kan schuren voordat je het (opnieuw) gaat behandelen? In deze blog gaan we hier dieper op in. Voordat je begint zorg dat je goed bent voorbereid en weet wat er nodig is aan materiaal en kennis om te kunnen starten. Laat je goed adviseren en nog belangrijker test op kleine delen voordat je het gehele oppervlak doet.

Veel mensen kijken op tegen het schuren van hun vloer. De eerste keuze is dan ook om het te laten doen door een professional die gebruikmaakt van professionele apparatuur. Over het algemeen raden wij bij Osmo ook aan om jouw houten vloer door een professional te laten schuren. Zo voorkom je problemen, en wanneer er onvoorzien toch problemen zijn dan ligt de verantwoordelijkheid bij een partij die het ook kan herstellen. Dat gezegd hebbende kan je het natuurlijk wel zelf doen.

Lees verder als je wil weten wanneer het belangrijk is om te schuren en hoe je het beste een oude behandeling of vlek uit een vloer kan schuren. Wij leggen het uit!

Wanneer moet je een houten vloer schuren?

Hieronder benoemen wij een aantal redenen waarom je een vloer zou willen schuren:

  • Om ruw (onbehandeld) hout gladder te krijgen. Ga je vervolgens de vloer behandelen met Osmo, schuur de vloer niet fijner dan korrel 120.
  • Een opknapbeurt of renovatie. Na een aantal jaar zul je gaan zien dat (ondanks goed onderhoud) de bescherming van de vloer slijt. Het is dan verstandig om de vloer kaal te schuren en opnieuw in de olie te zetten.
  • Verwijderen van vergeling. Houtsoorten zoals eiken zullen over de jaren heen geel kleuren. Door te schuren verwijder je de laag die verkleurd is en krijg je de kleur van het hout weer zoals eerst. Vervolgens is het belangrijk de vloer weer te behandelen behandelen.
    Tip: Wil je de look behouden van een geschuurde vloer? Wanneer je een lichte houtsoort gebruikt kan je met de Osmo Hardwax-Olie effect een onbehandeld effect creëeren.
  • Om de kleur, glansgraad of uitstraling te veranderen. In het geval dat je een andere uitstraling wil geven aan de vloer, is het essentieel om de vloer kaal te schuren. Met kaal schuren bedoelen we de vloer te ontdoen van de behandeling die er momenteel op zit. Kaal schuren doe je door de vloer te schuren met korrel, 40, 80 en dan 120. In het geval van Osmo trekt de olie ongeveer een millimeter in de houten vloer, door deze te schuren haal je ongeveer een millimeter weg. In de meeste gevallen zijn vloeren 2mm tot 4mm dik en kan je deze 1 tot 3 keer schuren.
  • Het verwijderen van hardnekkige vlekken. Het kan het zo zijn dat er een vlek in jouw houten vloer is gekomen die door de beschermlaag heen in de houten vloer is getrokken. Ook in dat geval is schuren essentieel. In dit geval hoef je niet de volledig vloer te schuren, maar kan je ook een plank schuren. Hou er wel rekening mee dat deze plank dan een andere uitstraling kan hebben dan de rest van de vloer.

Wil je de vloer onderhouden?

Wanneer een vloer behandelt is met Osmo dan is het niet nodig om deze te schuren voordat je deze kan onderhouden met Onderhoudswas of Onderhoudsolie. In tegenstelling tot lak waarbij het altijd nodig is om te schuren, het is belangrijk dat je verschil tussen lak, olie of hardwax-olie goed kent voordat je jouw vloer gaat behandelen.

houten vloer schuren

Zelf een houten vloer schuren

Tip: Draag tijdens het schuren een masker. Bij het schuren van hout komt houtstof vrij. Wanneer je lak, vernis of verf schuurt, komen hier ook stofdeeltjes van vrij. Dit kan leiden tot irritatie en in sommige gevallen allergische reacties.

1 Gebruik een schuurmachine

Hout kan op twee manieren worden geschuurd: met een handschuurmachine of met een parketschuurmachine. Kleine oppervlakken kunnen probleemloos met de handschuurmachine worden geschuurd. Echter raden we je aan om voor grote oppervlakken een parketmachine te gebruiken.

Wanneer je met de hand gaat schuren kun je nooit dezelfde druk uitoefenen op alle delen van het hout waardoor er verschil bestaat in de mate waarin je schuurt. Door een machine te gebruiken zorg je voor een egaal oppervlak waaraan het product gelijkmatig kan hechten. Schuur oppervlakken altijd met de houtnerf mee.

2 Schuur het oppervlak kaal

Om een oude behandeling te verwijderen, raden we je aan om een grove korrel te gebruiken, zoals korrel 40. Zo ben je er zeker van dat je alle restanten verwijdert en dat je met een volledig kaal oppervlak kunt beginnen. Nadat alle restanten zijn verwijderd, raden we je aan om met korrel 80 te schuren. Hiermee werk je grote krassen of lichte schade weg. Als laatste schuurgang raden we je aan om korrel 120 te gebruiken. Deze fijne korrel zal het hout glad en egaal maken, zodoende dat het veilig kan worden gebruikt. Werk liever niet met een fijnere korrel dan 120, dit zal de houtporiën te veel afsluiten waardoor de houtbehandeling moeilijker kan hechten.

3 Repareer gaten of noesten

Voordat je de vloer kan behandelen zorg ervoor dat beschadigingen of noesten gerepareerd zijn. Dit kan je doen door een houtvuller te gebruiken. Osmo Houtvuller is ideaal voor het vullen van knoesten, kieren en kleine gaten in het hout. Deze is beschikbaar in meerdere kleuren, zodat je onopvallend beschadigingen of gaten kan herstellen. Bekijk onze video over het repareren van een houten vloer.

Hulp nodig?

Heb je een vraag over het schuren van hout, behandelen van hout of een andere houtkwestie: neem contact met ons op. Het team van Osmo is uit het juiste hout gesneden. We doen graag ons best om je te helpen. Je kunt altijd contact opnemen via telefoon, e-mail, Whatsapp of via de chatfunctie op onze website!