Eiken houten vloer

Houtsoorten voor Houten vloer

Met welk product behandelen?

Heeft u een houten vloer? Of wilt u een houten vloer gaan kopen? Er zijn vele verschillende houtsoorten geschikt voor een houten vloer. Maar welke houtsoort is nou het meest geschikt voor een houten vloer? In deze blog leest u alle informatie en voor en nadelen over de verschillende houtsoorten.

Houtsoorten – Eiken vloer

Eikenhout is verreweg de populairste houtsoort die wordt gebruikt voor houten vloeren. Dat eiken zo gewild is komt door meerdere redenen. De uitstraling van het hout is redelijk neutraal/ rustig en tijdloos. Daarbij kan er gekozen worden voor een rustieke eiken vloer, hiermee krijgt het hout meer noesten en wordt het iets levendiger. Weinig noesten maakt het eikenhout rustiger. Het eikenhout wordt ook gekenmerkt door een vlamtekening in het hout.

Behandelen Eiken vloer

Het grootste voordeel van eikenhout is dat het makkelijk te behandelen is. U kunt letterlijke elke Osmo kleur aanbrengen op het hout, zo kunt u bijvoorbeeld een mooie klassieke uitstraling geven aan het hout of juist een White Wash-effect aanbrengen. U kunt het natuurlijk ook rustig houden, door het eikenhout een ‘’onbehandelde’’ uitstraling te geven. Hierbij blijft het lichte eikenhout ook licht van kleur.

Houtsoorten – Beuken vloer

Een andere populaire houtsoort is beukenhout. Deze houtsoort heeft een gelijkmatige structuur in het hout, met een fijne nerf en heeft weinig tekening in het hout. De kleur van het hout varieert, van een lichte kleur tot een geel/ bruine kleur.

Behandelen Beuken vloer

Ook beukenhout kan net als eiken op allerlei manieren worden behandeld. Hierbij kunt u kiezen voor een kleurloze behandeling, een behandeling met een transparante kleur om het hout iets lichter of juist iets donkerder te laten kleuren. Met deze behandeling blijven de nerven en de structuur van het hout zichtbaar. Ook kunt u kiezen om juist de nerven van het hout te kleuren, dit heeft een Wash-effect.

Houtsoorten – Grenen vloer

Dat beukenhout van een beukenboom komt en dat eikenhout van een eik afkomstig is, is wel duidelijk. Maar bij grenenhout ligt dit net iets ingewikkelder. Grenenhout is namelijk afkomstig van een grove den. Om het nog ingewikkelder te maken, dennenhout komt niet van een grove den af, maar van een zilverspar.
Een grenen vloer heeft als eigenschap dat het een zachte houtsoort is, zelfs zachter dan eiken vloer. Ook heeft grenenhout meer noesten dan bijvoorbeeld eiken of beuken. Deze noesten zijn roodbruin van kleur, dit steekt mooi af tegen de lichte kleur van het hout. Dankzij de verschillende kleurschakelingen, creëert het grenenhout een levendige uitstraling.

Behandelen Grenen vloer

Grenenhout is vaak wat vettiger van zichzelf als het wordt vergeleken met eikenhout. Hierdoor neemt het soms iets moeilijker Osmo op. Daarom is het raadzaam om eerst een test te maken met de gewenste producten. Het grenenhout kan met allerlei producten van Osmo worden behandeld, zodat de gewenste uitstraling gecreëerd kan worden.

Houtsoorten – Vuren vloer

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is een zachte houtsoort. De kleur van het hout is bleek tot witachtig geel, het vurenhout is dus erg licht van kleur. De tekeningen in het vurenhout lijken op “vlammen”. Dit zorgt voor een mooie en levendige sfeer op de vloer. Wanneer het onbehandelde hout wordt blootgesteld aan licht wordt het geelbruin, om de lichte kleur te behouden is het daarom raadzaam het hout te behandelen.

Behandelen Vuren Vloer

Dankzij de lichte kleur van het vurenhout kan het op allerlei manieren worden behandeld. Net als bij eiken kan juist de lichte kleur van het hout worden behouden. Maar het vurenhout kan ook donkerder worden gekleurd.

Houtsoorten – Bamboe vloer

Bamboe hoort in theorie niet thuis in deze blog over houtsoorten. Bamboe is namelijk een grassoort en geen houtsoort. Omdat Bamboe veel gebruikt wordt om vloeren en meubelen mee te maken, staat ook deze “houtsoort” in dit rijtje. Bamboe is dankzij zijn hardheid, stabiliteit, vorm, nerven en kleurnuances zeer geschikt om te gebruiken voor een vloer. Een ander groot voordeel van het gebruik van Bamboe is dat het goed is voor het milieu. Bamboe groeit namelijk zo snel, dat er bijna niet tegen op te kappen valt.

Behandelen Bamboe vloer

Het afwerken van een bamboe vloer kan op vele manieren. Er worden al vele Bamboe vloeren met Osmo behandeld. Maar omdat Bamboe geen echte houtsoort is moet er altijd een test worden gemaakt met betrekking tot de hechting. Zo weet u altijd of de uitstraling van het Osmo product naar wens is en of de hechting werkt.

Houtsoorten – Tropisch hardhout

Naast de zachte houtsoorten zijn er nog een aantal harde houtsoorten die veel gebruikt worden voor houten vloeren. De Tropische houtsoorten hebben als kenmerk dat ze donker van kleur zijn.

Merbau vloer

Een merbau vloer heeft als kenmerk dat het een rustige uitstraling heeft.  Het hout valt op dankzij zijn rode en bruine kleuren maar niet door de structuur van het hout.

Jatoba vloer

Een Jatoba vloer beschikt juist wel over mooie donkere nerven. De kleur van het hout is vaak donker rood/ bruin en daar springen de nerven dan uit. Lees in deze blog alles over Jatoba vloeren.

Wengé Vloer

Wenge vloeren zijn donkerder dan vloeren gemaakt van Jatoba- en Merbauhout. De kleur van Wenge hout is dan ook donkerbruin. Het hout heeft een tekening van zwarte en bruine strepen.

Tropisch hardhout behandelen

De tropische houtsoorten kunnen worden behandeld met de kleurloze Osmo Blanke Was. Dit product is speciaal ontwikkeld om de harde houtsoorten te kunnen behandelen. Omdat Tropische houtsoorten vettiger zijn dan zachte houtsoorten, kunnen deze houtsoorten niet behandeld worden met de andere producten van Osmo.

Bekijk de Youtube filmpjes voor alle tips en tricks voor het aanbrengen van Osmo op vloeren.

Producten uit deze blog

Osmo Blanke Was alle inhoudsmaten

Osmo Blanke Was

Vanaf 39,95

Vanaf 39,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...