thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout behandelen

Langere levensduur en betere bescherming

Als alternatief voor tropisch hardhout komen er steeds meer zogenaamde technisch gemodificeerde houtsoorten op de markt. Door deze modificatie worden niet alleen de natuurlijke houteigenschappen veranderd, maar ook veranderingen in de eigenschappen van de behandelingen.

Hieronder bespreken wij de belangrijkste technisch gemodificeerde houtsoorten en leggen we uit wat de mogelijkheden zijn om deze te behandelen met Osmo. Door het gemodificeerde hout te behandelen gaat het hout langer mee en zal er minder snel vergrijzing en algen en schimmels op het hout ontstaan.

Wat is gemodificeerd hout?

Dit is hout dat een speciale warmtebehandeling heeft gekregen waardoor het hout een langere levensduur krijgt. Vooral zachte houtsoorten worden gemodificeerd zodat het bijna hardhout wordt. Het hout wordt tot ongeveer 200 graden verhit, hierbij komen geen chemicaliën te pas. Het modificeren van hout zorgt ervoor dat de chemische structuur van het hout verandert waardoor er minder vocht in het hout zit. Naast dat het een langere levensduur krijgt is het ook beter beschermt tegen schimmels en houtrot.

Houtsoorten die zeer geschikt zijn voor een thermische modificatie zijn: vuren, essen, grenen en ayous.

Producten om thermisch gemodificeerd hout behandelen

Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Osmo UV-Beschermingsolie

Vanaf 43,95

Vanaf 43,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 15,95

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Terras-Olie alle inhoudsmaten

Osmo Terras-Olie

Vanaf 39,95

Vanaf 39,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95

Vanaf 51,95
Selecteer eerst alle opties

Thermisch gemodificeerd hout behandelen

Onbehandeld thermisch gemodificeerd hout vergrijst zeer snel. Daarom adviseren wij het hout binnen de eerste twee weken na verwerking te behandelen. Op thermisch gemodificeerd hout kunnen alle buitenafwerkingen van Osmo worden gebruikt. Vanwege de goede absorptie-eigenschappen voor oliën kan het zijn dat er meer olie nodig is dan staat aangegeven.

Voor verticaal hout zoals een schutting of gevel kun je de Osmo UV-Beschermingsolie aanbrengen. Deze beschermende olie met Uv-Factor 12 zorgt ervoor dat het hout 12 keer zo goed is beschermd tegen Uv-straling dan zonder een behandeling. Het product is in een kleurloze variant verkrijgbaar maar ook in natuurlijke kleurtinten.

Voor liggend hout kan de Osmo Terras-Olie of Natuurlijke Olie-Beits aangebracht worden. Deze oliën zijn verkrijgbaar in vele verschillende transparante kleuren. De behandeling zorgt ervoor dat het hout bescherming krijgt tegen Uv-Straling, schimmels en houtrot. Naast liggend hout zijn deze twee producten ook geschikt voor staand hout zoals schuttingen, palen en pergola’s.

Voor een dekkend effect kan de Osmo Landhuisverf worden toegepast. Deze dekkende buitenverf op oliebasis beschermt net als de andere buiten producten tegen Uv-straling, vocht en schimmels.

Kleurvoorbeelden op vurenhout

Osmo UV-Beschermingsolie 420 op Vuren

420 Kleurloos

UV-Beschermingsolie

Osmo UV-Beschermingsolie 427 op Douglas

427 Douglas

UV-Beschermingsolie

Osmo UV-Beschermingsolie 427 op Vuren

429 Natural

UV-Beschermingsolie

Osmo UV-Beschermingsolie 431 op Vuren

431 Red Cedar licht

UV-Beschermingsolie

Osmo Natuurlijke Olie-Beits 702 2 lagen op Vuren

702 Lariks

Natuurlijke Olie-Beits

Osmo Natuurlijke Olie-Beits 708 2 lagen op Vuren

708 Teak

Natuurlijke Olie-Beits

Osmo Natuurlijke Olie-Beits 712 2 lagen op Vuren

712 Ebbenhout

Natuurlijke Olie-Beits

Osmo Natuurlijke Olie-Beits 905 2 lagen op Vuren

905 Patina

Natuurlijke Olie-Beits

Osmo Landhuisverf 2708 2 lagen op Vuren

2708 Kiezelgrijs

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2716 2 lagen op Vuren

2716 Antracietgrijs

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 9005 2 lagen op Vuren

RAL 9005 Gitzwart

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 9010 2 lagen op Vuren

RAL 9010 Zuiver Wit

Landhuisverf

Druk geïmpregneerd grenen

Bij druk geïmpregneerd hout wordt het grenenhout in een grote ketel gestopt, hierbij wordt 9,5 bar toegevoegd. Na het sluiten dan de deur wordt de ketel vacuümgetrokken waarbij de lucht uit het hout wordt gehaald. Nadat de ketel bijna drukloos is wordt de ketel gevuld met impregeermiddel. De impregneer wordt in het hout geperst waardoor de druk in de ketel terugloopt. Wanneer de druk daalt naar een bepaalde waarde zakt, start de pomp opnieuw om de druk weer op te voeren naar 9,5 bar. Dit proces blijft zich herhalen tot dat de druk niet meer zakt. Het hout is na dit proces maximaal verduurzaamd.

Door impregneerzouten is de opname van de behandeling direct na de verwerking beperkt. Door verwering ca. zes maanden wordt overtollig zout weggespoeld en kan het hout de beschermende afwerking opnemen. Na verwering raden wij aan om hout te ontgrijzen met de Osmo Power-Gel Hout ontgrijzer en daarna de behandeling aan te brengen. De Power-Gel verwijderd de vergrijzing en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Op onder druk geïmpregneerd grenen kunnen alle buitenafwerkingen van Osmo worden gebruikt.

Accoya® hout behandelen

Door de acetylering van het Accoya hout is het over het algemeen duurzamer, stabieler en gaat het langer mee Bij gebruik van lichtgekleurde behandelingen is een extra impregneerlaag noodzakelijk, omdat geacetyleerd hout (meestal geacetyleerd Pinus Radiata) gevoeliger is voor schimmel. Deze impregneerlaag kan worden gecreëerd door een laag Osmo WR Houtimpregnering aan te brengen. Daarna kan geacetyleerd hout probleemloos worden behandeld met elke buitenafwerking van Osmo.

Kebony® Timber behandelen

Door de impregnering met Furfurylalcohol worden de houtcellen verknoopt en wordt de vochtopname sterk verminderd. Een extra impregneerlaag is echter nog steeds aan te raden, aangezien het geïmpregneerde hout vatbaar is voor schimmel. Daarom is het aan te raden om het hout eerst te behandelen met de Osmo WR Houtimpregneer 4001. Kebony® hout kan direct na de verwerking worden behandeld met elke Osmo afwerking.

Dauerholz Hout

Door de impregnering met paraffinewas bestaat het risico dat de was weer vrijkomt wanneer het hout onder extreme weersomstandigheden (hitte) staat. Zelfs bij het primen is het door de was moeilijk om een goede penetratie en een optimale hechting tussen onze afwerkingen en het hout te krijgen. Daarom raden we af om Dauerholz hout te behandelen met een Osmo buitenafwerking.

Houtsoorten rijk aan extractiemiddelen

Houd er rekening mee dat verwering van het oppervlak de absorptie van de afwerking van het hout aanzienlijk verhoogt. Daarom wordt ook aanbevolen voor technisch ongemodificeerd hout, met name houtsoorten die rijk zijn aan extractiemiddelen (Ook Europese eik), om te wachten op het juiste moment om het hout te behandelen. Laat deze houtsoorten daarom altijd eerst minimaal 6 weken verweren buiten, zodat het hout kan wennen aan de omstandigheden buiten. Het hout zal tijdens het verweren gaan vergrijzen. De vergrijzing kan worden verwijderd met de Osmo Power-Gel, deze Gel haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Daarna kan het worden behandeld met een Osmo Buitenafwerking naar keuze.

Osmo WR Houtimpregnering 4001

Vanaf 31,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Power-Gel alle inhoudsmaten

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...