Hoe moet ik mijn binnenkozijn schilderen

Het schilderen van je binnenkozijnen lijkt een eenvoudige klus, maar vraagt om precisie en de juiste voorbereiding. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kozijnschilderwerk, zodat jij probleemloos je kozijnen kunt omtoveren tot ware blikkenvangers in jouw interieur.

Waarom je binnenkozijnen schilderen belangrijk is

Het schilderen van je kozijnen heeft meerdere voordelen, zowel esthetisch als functioneel. Mooi geschilderde kozijnen zorgen voor een frisse en verzorgde uitstraling in een ruimte of aan de buitenkant van een huis. Echter is het ook functioneel gezien belangrijk om je kozijnen te beschermen met een laagje verf. Dit kan het hout namelijk beschermen tegen schade door vocht, schimmel en UV-straling. Het regelmatig schilderen van je kozijnen voorkomt houtrot en verlengt de levensduur van je kozijnen.

Bekijk nu de onderstaande video en ontdek praktische tips en een handig stappenplan.

stappen binnenkozijn schilderen

Stappenplan binnenkozijn schilderen

Ben je klaar om te beginnen? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Decorwas Creativ goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen bij het raam. Gebruik hiervoor de kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee. Werk van binnen naar buiten
  3. Kwast het kozijn goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de kwast verwijderen.
  4. Laat het kozijn minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  5. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 4.

Benodigdheden binnenkozijn verven

Osmo Decorwas Transparant alle inhoudsmaten

Osmo Decorwas Creativ

Vanaf 22,95

Vanaf 22,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je de kwast vastgrijpt, is het handig om alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies een verf die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een kozijn
Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je kunt beginnen met het schilderen, moet het kozijn misschien eerst worden voorbereid. Werk je met een nieuw, schoon en onbehandeld kozijn? Dan kun je meestal zo aan de slag. Bevat het kozijn nog een oude lak- of verflaag, of heeft het veel last van vlekken of krassen, dan zul je het kozijn eerst kaal moeten schuren. Hiervoor is het verstandig om in drie verschillende schuurgangen te schuren. Begin met schuren met korrel 40 schuurpapier, ga daarna verder met korrel 80 en eindig met korrel 120. Hierna zou het kozijn goed kaal en egaal moeten zijn, zodat de nieuwe laag verf goed aan het hout kan hechten. Zorg dat je tijdens het schuren voorzien bent van handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Na het schuren maak je het kozijn stofvrij met de Osmo Easy Pads.

Van tevoren is het handig om het één en ander af te plakken. Alles waar geen verf of mag komen plak je af. Denk bijvoorbeeld aan het raam, de vensterbank of de muur. Zorg ervoor dat je voor het afplakken van het raam glastape gebruikt, dat is gemakkelijk te verwijderen van het raam zonder dat er plakresten overblijven. Schilder liever niet als het regent, of gaat regenen.

Kies de juiste verf

Je voornaamste reden om je houten kozijn te schilderen is wellicht vanwege de uitstraling. Maar het is natuurlijk belangrijk dat die nieuwe uitstraling voldoende bescherming biedt voor het hout. Je keuze in verf is hiervoor belangrijker dan je misschien zou denken. Een standaard verf, gebaseerd op latex of terpentine, geeft het hout een beschermende kleurlaag. Echter kan deze laag door de jaren heen gaan barsten of afbladderen. Voor een oppervlak zoals een kozijn, dat veel wordt aangeraakt en dagelijks te maken krijgt met vocht, lucht, licht en vochtregulaties, wens je wellicht een duurzamere oplossing.

Daarom is een verf op oliebasis, zoals de Decorwas Creativ van Osmo, een betere keuze. Deze verf biedt niet enkel een optimale kleurdekking, het dringt ook diep in het hout waardoor het van binnenuit beschermd tegen vocht, vuil en beschadigingen. Het resultaat is een kleurvaste laag niet niet barst of afbladdert, waarbij de natuurlijke houtstructuur en -nerf zichtbaar blijven. Een met Osmo behandeld binnenkozijn is optimaal beschermd, behoudt zijn authentieke houten uitstraling en voelt natuurlijk aan.

Osmo Decorwas Creativ alle inhoudsmaten

Onderhouden van jouw binnenkozijn

Nu je het kozijn weer helemaal hebt opgeknapt, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Voor een zo lang mogelijk optimaal kozijn is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het kozijn eens per week of twee weken goed reinigt. Dit kan met een sopje allesreiniger, maar wil je het kozijn écht goed reinigen, dan kun je beter de Osmo Spray Cleaner gebruiken. Deze reinigingsspray bevat een klein aandeel was de afwerkingslaag tijdens het reinigen voedt. Daardoor zal het kozijn een stuk langer meegaan.

Vertoont het kozijn tekenen van slijtage, zoals krassen of kale plekken? Dan kun je het kozijn gemakkelijk opfrissen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw houten kozijnen moet schilderen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...