Eiken vloer behandelen

Houten Vloer Oliën

Een stap-voor-stap gids

Het oliën van je houten vloer is een verstandige keuze. Een goede laag olieafwerking biedt veel meer dan een mooie uitstraling, het biedt het hout ook optimale bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. In dit artikel belichten we hoe deze behandeling zowel de duurzaamheid als de charme van je vloer versterkt en geven we je een stap voor stap gids voor het oliën van je houten vloer.

Waarom je vloer oliën?

Of je nu een oude vloer gaat opknappen, of dat je een nieuwe vloer wilt beschermen; een verse laag olie doet wonderen voor je houten vloer! Door een vloer te oliën, wordt het hout voorzien van een beschermende laag die diep in de poriën dringt. Deze olielaag beschermt het hout van binnenuit tegen vocht, vlekken en dagelijkse slijtage, waardoor het beter bestand is tegen schade door dagelijks gebruik. Bovendien benadrukt olie de natuurlijke kleur en textuur van het hout, waardoor de nerf en tekening tot leven komen. In tegenstelling tot andere afwerkingen, zoals lak, behoudt een geoliede vloer zijn flexibiliteit, wat betekent dat het hout kan uitzetten en krimpen zonder te barsten. Kleine beschadigingen op een geoliede vloer zijn ook gemakkelijker te repareren. Een laagje olie zorgt dus voor zowel bescherming als schoonheid, en verlengt het de levensduur van het hout.

Kies de juiste olie

Het oliën van je vloer doe je waarschijnlijk vooral omdat je de uitstraling wilt veranderen. Maar het is wel fijn als de olielaag ook een goede bescherming kan bieden aan de vloer. De keuze voor een olie is hierbij belangrijker dan je misschien zou denken. Vloeroliën kunnen namelijk qua samenstelling, duurzaamheid en uitstraling verschillen. De verkeerde olie kan leiden tot ongewenste kleurveranderingen, onvoldoende bescherming of zelfs schade aan het hout. Natuurlijke oliën, zoals lijnzaad- of zonnebloemolie voeden het hout wel, maar bieden de vloer niet voldoende bescherming tegen dagelijks gebruik.

De Hardwax-Olie van Osmo combineert de voedende eigenschappen van natuurlijke oliën met de beschermende kwaliteiten van wassen. Dit zorgt voor een sterke, duurzame bescherming die tegelijkertijd het hout voedt en de natuurlijke uitstraling behoudt. Bovendien heeft Osmo’s Hardwax-Olie een unieke samenstelling die zorgt voor een resistente afwerking tegen vlekken, water en slijtage, zonder het hout volledig af te sluiten. Hierdoor kan het hout blijven ademen en zal de afwerkingslaag niet scheuren of bladderen. Daarnaast is de Hardwax-Olie van Osmo gebaseerd op natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten en vrij van schadelijke stoffen en oplosmiddelen. Dit maakt het een milieuvriendelijke afwerking die volledig veilig is voor mens, dier en plant.

Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Houten Vloer Oliën – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de vloer te oliën? Met behulp van ons stappenplan helpen we je graag op weg!

  1. Maak eerst een testje op het hout. Zo weet je zeker of het product voldoende hecht aan het hout en of de uitstraling past bij je verwachtingen.
  2. Roer het blik goed door met behulp van de roerstok, voor ongeveer een minuut. Zo worden de bestanddelen en pigmenten in het product goed verdeeld.
  3. Breng een dunne laag Hardwax-Olie aan met een roller op rollerhouder bevestigd aan de telescoopsteel. Werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee.
  4. Rol het oppervlak na met een zo goed als droge roller om eventuele aanzetstrepen te verwijderen en het product egaal over de vloer te verdelen. Gebruik hierbij lichte druk. Werk ook hierbij zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee.
  5. Laat de vloer minimaal 12 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden. Een slechte ventilatie of een lagere temperatuur kunnen de droogtijd verlengen.
  6. Breng een tweede laag aan (zie punt 3 t/m 5).
houten vloer olien

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Verzamel voordat je begint alles wat je nodig hebt. Kies een olie die geschikt is voor jouw houttype en die past bij jouw gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Ben je op zoek naar een onbehandelde uitstraling voor je vloer? Bekijk dan de Hardwax-Olie Effect Natural.


Voorbereiding van de vloer

Een goed eindresultaat begint bij een goede voorbereiding. Voordat je kunt beginnen met oliën, dient de vloer misschien eerst te worden voorbereid. De vloer moet namelijk goed schoon en kaal zijn om de olie aan te kunnen brengen. Is de vloer nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Zit er nog een oude lak- of verflaag op, dan dient deze eerst te worden verwijderd middels schuren. Schuur hiervoor de vloer met een parketschuurmachine in drie verschillende schuurgangen. Houd hierbij de korrelvolgorde 40-80-120 aan. Zo zorg je voor een kaal en egaal oppervlak waaraan de olielaag goed kan hechten. Vergeet niet om hierbij veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen. Maak de vloer na het schuren goed stofvrij met een bezem of een stofzuiger. 

Is de vloer onbehandeld, maar erg vuil? Maak de vloer dan schoon met Intensiefreiniger om diep ingetrokken vuil te verwijderen.

Houten Vloer Onderhouden

Het geheim voor een langdurig optimale vloer is onderhoud. Door de vloer frequent te onderhouden, kun je hardnekkige schade voorkomen en blijft hij er als nieuw uitzien. Zorg ervoor dat je de vloer zo veel mogelijk stofvrij houdt en eens in de week of twee weken dweilt. Dat kan met een sopje allesreiniger, maar reguliere allesreinigers kunnen er wel voor zorgen dat de behandelingslaag langzaam uitdroogt en afbreekt. Wil je dat voorkomen? Zorg er dan voor dat je de vloer dweilt met de Osmo Wisch Fix. Dit dweilmiddel bevat een klein beetje was, waardoor de vloer tijdens het reinigen ook direct gevoed wordt. Hierdoor zal de afwerkingslaag langer meegaan. 

Krijgt de vloer last van slijtage, zoals lichte krassen of droge plekken? Dan kun je dit gemakkelijk verhelpen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas. Dit product is bedoeld om de vloer op te frissen en slijtageplekken te laten verdwijnen.

Veelgestelde vragen

Wanneer de vloer wordt geoliëd met hardwaxolie van Osmo is het niet nodig om tussen de lagen door te schuren.

Dit is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de vloer.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een vloer moet oliën. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...