Houten vloer schoonmaken & grondig reinigen

Om je houten vloer zo lang mogelijk mooi te houden is regelmatig schoonmaken en op zijn tijd grondig reinigen vereist. In dit artikel, inclusief handige video, leggen we je alle do’s en don’ts uit betreft het schoonmaken van jouw houten vloer en geven we je een stap-voor-stap gids voor het schoonmaken van jouw vloer.

Bekijk nu de onderstaande video voor een handig stappenplan.

Video over het schoonmaken van een houten vloer

Houten Vloer Schoonmaken – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de vloer schoon te maken? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Begin met het droog reinigen van de vloer. Gebruik hiervoor de groene stofdoek uit de Osmo Vloerreinigingsset. Zorg ervoor dat al het oppervlakkige vuil wordt verwijderd.
  2. Meng twee dopjes van de Wisch-Fix met 2 liter water lauwwarm water. Gebruik voor het dweilen de wit met groene dweil uit de Osmo Vloerreinigingsset. Begin in de hoek schuin tegenover waar je moet eindigen. Zorg ervoor dat je de vloer vochtig maakt, niet nat.
  3. Laat de vochtige vloer drogen. Zodra de vloer droog is kun je deze weer begaan.

Waarom is een houten vloer schoonmaken belangrijk?

Het schoonmaken en reinigen van een houten vloer is een verstandige keuze om verschillende redenen. Allereerst doet regelmatig onderhoud veel goeds voor de uitstraling van het hout. Vuil, stof en vlekken kunnen het hout dof maken of zelfs beschadigen. Door de vloer schoon te houden, blijft de warme en natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Bovendien kan ophopend vuil krassen en slijtage veroorzaken, wat de levensduur van de vloer kan verkorten. Daarnaast biedt een schone vloer ook voordelen voor de gezondheid. Stof en allergenen die zich in de naden en kieren van het hout nestelen, kunnen bijdragen aan ademhalingsproblemen en allergische reacties. Kortom, de vloer goed schoonhouden is een bevorderlijk voor de uitstraling en duurzaamheid van de vloer, en voor een gezond binnenklimaat.

Meer weten over het dweilen van een houten vloer? Lees ons artikel waarin wij uitleggen waarom je een houten vloer moet dweilen.

Benodigdheden voor een houten vloer reinigen

Osmo Wisch-Fix alle inhoudsmaten

Osmo Wisch-Fix 8016

Vanaf 30,95

Vanaf 30,95
Selecteer eerst alle opties

Kies de juiste tools en producten

Het kiezen van de juiste schoonmaakproducten voor het schoonmaken van een houten vloer is wellicht belangrijker dan je misschien zou denken. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal dat kan reageren op agressieve chemicaliën, pH-veranderingen en extreme vochtigheid. Bij het gebruik van de verkeerde schoonmaakproducten kan het hout uitdrogen, verkleuren of beschadigen. Bovendien kunnen sommige producten een residu achterlaten dat de uitstraling van het hout aantast of de glibberig maakt, wat gevaarlijk kan zijn. Gebruik daarom voor het schoonmaken van een houten vloer altijd een product dat specifiek geformuleerd is voor houten vloeren, zoals de Osmo Wisch-Fix. De Wisch-Fix van Osmo is een milde reiniger die een klein aandeel was bevat. Hierdoor wordt het hout tijdens het reinigen gevoed waardoor de vloer langer mee zal gaan.

Gebruik voor het reinigen van hout liever geen stoomreiniger. Hout en overmatig vocht gaan namelijk niet goed samen. De stoom kan tussen de planken doordringen en het hout laten zwellen of vervormen. Bovendien kan het vocht de lijm aantasten die wordt gebruikt om houten planken op hun plaats te houden, wat kan leiden tot losse of kromgetrokken planken.

Waarom uw houten vloer dweilen banner

Voordelen vloer schoonmaken met Osmo Wisch-fix

  • Zeer effectief reinigings- en onderhoudsmiddel
  • Voor regelmatige reiniging en onderhoud
  • Zepen op basis van natuurlijke oliën
  • Hydrateert de vloer en droogt het hout niet uit
  • Wordt aanbevolen voor vloeren die met Hardwax-Olie behandeld zijn

Voor je begint – droge reiniging

Voordat je begint met het dweilen van de vloer, is het verstandig om de vloer eerst droog te reinigen. Wanneer je aan de slag gaat, loop je het risico om het losse vuil, stof en gruis over de vloer te verspreiden. Dit kan werken als een soort schuurpapier waardoor krassen en beschadigingen aan het oppervlak van de vloer kunnen ontstaan. Daarnaast kan nat reinigen zonder voorafgaande droge reiniging ervoor zorgen dat grotere vuildeeltjes in hoeken en naden worden geduwd, wat op den duur leidt tot ophoping van vuil en moeilijk te verwijderen vlekken. Het dweilen kun je het beste doen op een zonnige dag zodat het sneller droogt, zodat de kans kleiner is dat het vocht in de vloer trekt.

Tips om jouw houten vloer te onderhouden

Heeft de vloer last van lichte slijtage zoals kale plekken of krassen? Dan is het verstandig om deze op te frissen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas. Om de Onderhoudswas aan te kunnen brengen, gebruik je de witte microvezeldoek met groene rand uit de Osmo Vloerreinigingsset. Gebruik ongeveer een theelepel van het product per vierkante meter. Gebruik liever niet meer dan dat, dan zou de vloer heel erg kunnen gaan glimmen of glad worden. Werk bij het uitpoetsen van het product met de richting van de planken en de houtnerf mee, dat zorgt voor het mooiste resultaat. Meer weten? lees dan het uitgebreide kennisartikel over een houten vloer onderhouden.

Wanneer alle planken zijn voorzien van een laagje Onderhoudswas dient de vloer 30 tot 40 minuten te drogen. Zorg hierbij voor goede ventilatie, en een temperatuur van rond de 20 graden. Daarna kan je de vloer weer gebruiken zoals je gewend bent.

Veelgestelde vragen

Ook een onbehandelde vloer kan worden schoongemaakt met de Osmo Wisch-Fix. Maar pas op! Onbehandeld hout is niet beschermt tegen water. Dweil het hout daarom niet te nat, wring de dweil goed uit voordat u deze gaat dweilen. Na reiniging en droogmaken kan het hout behandeld worden met bijvoorbeeld de Osmo Hardwaxolie. De behandeling zorgt ervoor dat de houten vloer is beschermt tegen vocht, vuil en vlekken.

Naast het schoonmaken met azijn raden wij het ook niet aan om een houten vloer schoon te maken met groene zeep en allesreiniger. Deze producten maken het hout wel schoon, maar zorgen er net zoals azijn voor dat het hout uitdroogt. Dit maakt de kans op slijtage groter. Maak daarom het hout schoon met de Osmo Wisch-Fix, dit product voedt juist de vloer.

Naast het schoonmaken met azijn raden wij het ook niet aan om een houten vloer schoon te maken met groene zeep en allesreiniger. Deze producten maken het hout wel schoon, maar zorgen er net zoals azijn voor dat het hout uitdroogt. Dit maakt de kans op slijtage groter. Maak daarom het hout schoon met de Osmo Wisch-Fix, dit product voedt juist de vloer.

Wij adviseren tegen het gebruik van de allesreiniger bij het reinigen van een houten vloer. De alles reiniger kan het hout beschadigen, kies daarom voor een product die hier speciaal gemaakt voor is zoals onze Osmo Wisch-Fix. Dit product is zorgvuldig ontwikkeld om houten vloeren te reinigen.

Met de Osmo Wisch-Fix zorg je voor een vlekkeloze uitstraling van je vloer. Of je nu een gelakte vloer of geoliede vloer hebt, Wisch-Fix is geschikt voor alle houtsoorten en afwerkingen. Onze Wisch-Fix is de perfecte oplossing om jouw geoliede houten vloer behandeld te reinigen. Ontdek de kracht van Wisch-Fix voor een stralend schone houten vloer.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een houten vloer moet schoonmaken en kunt reinigen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...