houten kast schilderen, welke verf keukenkast, verf voor kast

Houten Kast Schilderen

Wil je jouw houten kast een tweede leven geven? Een linkje verf doet wonderen! In dit artikel leer je hoe je stap voor stap een houten kast schildert, welke materialen je nodig hebt en hoe je het beste resultaat bereikt. Maak van jouw oude kast een stijlvol meubelstuk.

Waarom je houten kast schilderen?

Het schilderen van je kast biedt meerdere voordelen. Allereerst kan een nieuwe verflaag je oude kast een nieuw leven inblazen, waardoor je interieur een frisse update krijgt zonder dat je nieuw meubilair hoeft aan te schaffen. Daarnaast biedt een verflaag hout bescherming tegen slijtage, krassen, vlekken en vocht. Hierdoor wordt de levensduur van je kast verlengd. Door te experimenteren met kleur en afwerkingen kun je jouw kast naadloos laten aansluiten op jouw persoonlijke stijl en interieur.

Kies de juiste verf

Het opfrissen van de uitstraling van je houten kast is waarschijnlijk de hoofdreden voor dit schilderproject. Maar zou het niet ideaal zijn als die opfrisbeurt ook extra bescherming biedt? Hierbij is de keuze in verf belangrijker dan je misschien zou denken. Een standaard verf, bijvoorbeeld een verf op basis van terpentine of latex, brengt weliswaar een beschermende kleurlaag aan op het hout, maar naar verloop van tijd kan dit door slijtage gaan barsten of afbladderen. Het opnieuw schilderen van de kast komt dan al snel weer op de agenda.

Een betere keuze is een verf op oliebasis, zoals de Decorwas Creativ van Osmo. Deze verf zorgt niet enkel voor een optimale kleurdekking, het trekt in het hout en hecht zich vast. Hierdoor wordt het hout van binnenuit beschermd tegen vocht, vuil en schade. De hechting zorgt ervoor dat de kleurlaag niet barst of afbladdert, en de houtnerf en -structuur blijven zichtbaar. Overweeg om als laatste laag een kleurloze TopOil aan te brengen. Zo kun je de kast in de toekomst gemakkelijk onderhouden, zonder dat daarbij kleurverschil ontstaat.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, raden we je aan om eerst alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies een verf die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een kast
Een goede voorbereiding is essentieel voor een goed eindresultaat. Voordat je de verfkwast in de hand neemt, dient de kast misschien eerst te worden voorbereid. Zorg ervoor dat de kast goed schoon en kaal is voordat je begint aan het verven. Bij een nieuwe of onbehandelde kast kun je meestal direct aan de slag. Heeft de kast veel vlekken of krassen, of bevat de kast nog een oude lak- of verflaag, dan zul je dit eerst moeten verwijderen middels schuren. Voor een optimaal kaal en egaal oppervlak waaraan de verf goed kan hechten, raden we je aan om in drie schuurgangen te schuren. Begin met korrel 40, ga verder met korrel 80 en eindig met korrel 120 schuurpapier. Vergeet niet om tijdens het schuren de nodige veiligheidsuitrusting te dragen, zoals bijvoorbeeld handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Na het schuren gebruik je de Osmo Easy Pads om de kast stofvrij te maken.

Zorg ervoor dat je eventuele deurknoppen of losse poten demonteert. Haal lades eruit om apart te schilderen. Zijn er onderdelen die je niet kunt demonteren? Dan is het handig om deze even af te plakken. Ga je specifiek met je keukenkastjes aan de slag? Lees dan ons uitgebreide kenniscentrum artikel over keukenkastjes verven.

Houten kast verven – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de kast een make-over te geven? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Decorwas Creativ goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen en details. Gebruik hiervoor een kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  3. Kwast de randen en details goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de kwast verwijderen.
  4. Breng op de grote oppervlakken een dunne laag Decorwas Creativ aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf mee.
  5. Rol grote oppervlakken na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de roller verwijderen.
  6. Laat de deur minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  7. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 6.

Kast onderhouden

Nu de kast helemaal opgeknapt is, is het zaak om hem zo lang mogelijk mooi te houden. Hiervoor is het nodig om de kast zo goed mogelijk te onderhouden. Het schoonmaken van de kast kan worden gedaan met een reguliere reinigingsspray en een vochtige doek. Echter kan een reguliere reinigingsspray ervoor zorgen dat de afwerkingslaag langzaam uitdroogt en afbreekt. Wil je dat voorkomen? Dan is het raadzaam om de Osmo Spray Cleaner te gebruiken. De reinigingsspray van Osmo bevat een klein aandeel was wat ervoor zorgt dat de afwerkingslaag tijdens het reinigen gevoed wordt en dus langer meegaat.

Veelgestelde vragen

Nee, met Osmo Decorwas Creativ hoef je een kast niet eerst in de grondverf te zetten. Bij veel andere merken moet dit wel, lees daarom vooraf goed de gebruiksaanwijzing.

Wanneer je een kast hebt behandelt dan is het verstandig om aanzetten of strepen ligt na te strijken met een roller. Heb je geschilderd met een kwast strijk dan ligt na met een kwast.

Ja, wanneer deze onbehandeld is of eerder behandelt met olie dan kan je er met Osmo Decorwas Creativ zonder te schuren gelijk overheen. Doe wel een test vooraf op de onderkant of de binnenkant van de deur voordat je begint om te weten of de Osmo goed hecht.

Wanneer er lak(verf) op zit dan moet je echt schuren. Weet je het niet zeker? Stuur ons dan een berichtje!

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wil je graag een witte of zwarte kast, kijk dan eens naar de 3169 (Zwart) of de 3188 (Sneeuw – zijdemat) of de 3186 (wit mat)

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw kast een make-over kunt geven. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...