Hoe moet ik mijn schutting beitsen?

Het beitsen van je schutting is een zeer verstandige keuze. Terwijl je tuinomheining de uitstraling van je buitenruimte bepaalt, heeft het ook te lijden onder weersomstandigheden. Ontdek hoe beitsen zowel schoonheid als levensduur aan je schutting toevoegt. In deze stap-voor-stap gids vertellen we je hoe jij je schutting kunt beitsen.

Waarom je schutting beitsen belangrijk is

Je houten schutting bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je tuin. Daarom wil je hem graag zo lang mogelijk mooi houden. Een oppervlak dat continu wordt blootgesteld aan de elementen moet daarom goed worden beschermd. Door je schutting te beitsen, geef je het een beschermende laag die het hout afschermt van UV-straling. Daarnaast helpt beits vocht buiten te houden, waardoor het hout niet zal rotten of gaan schimmelen. Een goed gebeitste schutting heeft ook minder last van temperatuurschommelingen, waardoor het krimpen en uitzetten van het hout wordt vermindert. Kortom, beitsen zorgt ervoor dat de schutting langer meegaat, zijn functie behoudt en er tegelijkertijd mooi uit blijft zien.

Bekijk nu de onderstaande video en ontdek praktische tips en een handig stappenplan.

stappenplan schutting beitsen

Schutting Beitsen – stap voor stap instructie

Ben je klaar om je schutting aan te pakken? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Natuurlijke Olie-Beits goed door met de roerstok, voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met de randen aan de zijkant van de schutting en tussen de planken. Gebruik hiervoor de kwast. Werk met dunne lagen, met de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  3. Breng daarna op het grote oppervlak de Natuurlijke Olie-Beits aan met de kwast.
  4. Strijk de schutting met een zo goed als droge blokkwast goed na. Zorg ervoor dat eventuele aanzetstrepen van de blokkwast worden verwijderd.
  5. Laat de schutting minimaal 6 uur drogen. Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet te allen tijde worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  6. Breng een tweede laag aan (zie punt 2 t/m 5). De tweede laag droogt in ongeveer 12 uur.

Benodigdheden schutting beitsen

Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Osmo Natuurlijke Olie-Beits

Vanaf 15,95

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint aan het beitsen van de schutting, is het handig om eerst alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies een beits die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een schutting
Wacht nog even voordat je een kwast in de hand neemt. Voordat je kunt beginnen, dient de schutting misschien eerst te worden voorbereid. Is de schutting nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Is de schutting vergrijsd? Dan kun je deze het beste eerst ontgrijzen. Dat kun je doen met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Zit er nog een oude laag verf, beits of lak op de schutting? Dan zal je deze eerst moeten verwijderen met een schuurmachine. Schuur voor een kale en egale basis in drie verschillende schuurgangen. Schuur eerst met korrel 40 schuurpapier, schuur daarna met korrel 80 en eindig met korrel 120. Maak de schutting na het schuren goed stofvrij met een borstel of of neem hem af met een licht-vochtige doek.

Voordat je kunt beginnen met het beitsen, moeten de schutting helemaal droog zijn. Na regen kun je het beste 24 uur wachten. Werk liever niet in direct zonlicht; felle zon kan ervoor zorgen dat de beits te snel droogt waardoor er een onregelmatige uitstraling ontstaat.

Kies de juiste beits

Voor je schutting is de keuze van beits essentieel. Niet elke beits is hetzelfde. Zo kunnen bijvoorbeeld de samenstelling, kwaliteit en bescherming tussen beitsen verschillen. Een beits van een goede kwaliteit beschermt de schutting tegen factoren zoals UV-straling, temperatuurschommelingen en vocht, en tegelijkertijd wordt de natuurlijke houttextuur geaccentueerd.

Voor jouw schutting raden we de Osmo Natuurlijke Olie-Beits aan. Deze beits, gemaakt van natuurlijke oliën en wassen, dringt diep in het hout. Hierdoor wordt er een grondige bescherming geboden die verder gaat dan alleen de oppervlakte, en het hout vanuit de kern beschermt tegen vuil, vocht en andere beschadigingen. Het unieke aan de Natuurlijke Olie-Beits van Osmo is dat het ook het hout voedt, wat bijdraagt aan het behoud van flexibiliteit en het verminderen van de kans op barsten of splijten.

Osmo Natuurlijke Olie-Beits alle inhoudsmaten

Schutting onderhouden na het beitsen

Door de schutting regelmatig schoon te maken en te onderhouden kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Voor het schoonmaken van de schutting kun je de Osmo terrasreiniger gebruiken. Deze natuurlijke reiniger dien je aan te mengen met water in de verhouding 1:25 of 1:1 bij sterke vervuiling. Mocht de schutting schraal worden en toe zijn aan een nieuw laagje, dan kun je na het reinigen een nieuwe dunne laag van de beits aanbrengen. Vooraf schuren is dan niet nodig.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw schutting moet beitsen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...