Stappenplan: terras schoonmaken en grondig reinigen

Een houten terras is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht, maar het terras schoonmaken en grondig reinigen is vereist om zijn natuurlijke schoonheid te behouden. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap gids voor het reinigen van je terras, zodat je er langer van kunt genieten.

Waarom moet je een terras reinigen of ontgrijzen?

Een houten buitenterras wordt dagelijks blootgesteld aan diverse elementen zoals regen, zon, wind en temperatuurschommelingen. Hierdoor kan er algengroei, schimmel, mos en vergrijzing ontstaan, wat het oppervlak glad kan maken en daardoor gevaarlijk om op te lopen. Bovendien kan langdurige blootstelling aan vocht zonder geregeld onderhoud leiden tot slijtage van het terras en houtrot. Een goed onderhouden houten terras ziet er aantrekkelijk uit en is veilig. Daarvoor zul je het terras eens in de zoveel tijd moeten reinigen of ontgrijzen.

Bekijk nu de onderstaande video voor een handige uitleg met tips voor het schoonmaken en reinigen van je terras.

Thumbnail_Video 9 - Terras reinigen_WEBSITE

Houten Terras Reinigen – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de het terras te reinigen? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Zorg dat oppervlakkig vuil zoals zand, bladeren en takken wordt verwijderd van het oppervlak.
  2. Maak het gehele terras licht vochtig met water. Gebruik hiervoor een gieter of tuinslang.
  3. Breng de Power-Gel royaal en gelijkmatig aan met de kwast.
  4. Laat de Power-Gel 20 minuten inwerken.
  5. Borstel de Power-Gel met de Terrasborstel en veel water uit. Dit zou de vergrijzing moeten verwijderen.
  6. Laat het oppervlak minimaal 24 uur drogen voordat je een Osmo buitenafwerking aanbrengt.

Is het terras nog niet volledig ontgrijsd na één applicatie? Herhaal dan het proces totdat alle vergrijzing weg is.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint met het reinigen van het terras is het verstandig om alles te verzamelen wat je nodig hebt.

Benodigdheden


Voorbereiding terras reinigen

Voordat je kunt beginnen aan het ontgrijzen van het terras dient deze misschien eerst te worden voorbereid. Begin bijvoorbeeld met het droog reinigen van het terras, met een bezem of een harde borstel. Dit helpt om los vuil zoals bladeren, takken en zand van het terras te verwijderen. Als dit vuil blijft liggen kan het de effectiviteit van de Power-Gel belemmeren, omdat het product dan moeite heeft om direct contact te maken met het hout. Wanneer het product direct op het hout wordt aangebracht werkt het beter en verbruik je minder product. Ook verminder je door droog reinigen de kans dat zand- of vuildeeltjes krassen maken tijdens het aanbrengen van de gel.

Zorg ervoor dat je niet in directe zon werkt; felle zon zou ervoor kunnen zorgen dat de gel te snel droogt waardoor de vergrijzing niet effectief wordt verwijderd.

Osmo Power-Gel alle inhoudsmaten

Vanaf 15,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Kies de juiste tools en producten voor het schoonmaken van je terras

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor chemische reacties. Veel algemene schoonmaakmiddelen die gebruikt worden bij het schoonmaken van je terras bevatten chemicaliën die te agressief zijn voor hout en kunnen leiden tot uitdroging, verkleuring of zelfs schade. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor producten die speciaal bedoeld zijn voor het reinigen van houten oppervlakken. Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn om een houten terras snel te reinigen met een hogedrukspuit, zouden we het je niet aanraden, De intense kracht van het water kan de houtvezels doen splijten, waardoor het oppervlak ruw wordt en sneller slijt en verkleurt. Bovendien kan een hogedrukspuit water zeer diep in het hout spuiten, wat kan leiden tot problemen zoals houtrot en schimmelvorming.

Verwijder diep ingetrokken vuil en vergrijzing liever met behulp van de Power-Gel Houtontgrijzer van Osmo. Dit product is specifiek ontworpen voor het reinigen van buitenhout en heeft een formule die diep doordringt om vuil, algen en vergrijzing effectief uit het hout te verwijderen. Bovendien is de Power-Gel gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, wat betekent dat de reiniger niet enkel vriendelijk is voor je terras, maar ook voor het milieu.

power-gel-home-laag

Terras reinigen met hogedrukreiniger: niet doen!

Hoewel het misschien een effectieve en milieuvriendelijke manier lijkt, je terras reinigen met een hogedrukreiniger, zouden we je dat liever niet aanbevelen. Zowel voor een betegeld als een houten terras, kan een hogedrukreiniger veel onherstelbare schade aanrichten. De kracht van de spuit zorgt ervoor dat de toplaag van de tegel wordt aangetast waardoor de tegels ruwer worden. Hierdoor zal vuil en aanslag juist makkelijker in de tegels trekken en zul je vaker moeten reinigen. Voor hout is het niet anders: met een hogedrukreiniger spuit je niet enkel het vuil weg, maar beschadig je ook het hout. Het hout droogt hierdoor uit, wordt ruwer en zal sneller vergrijzen of rotten. Dat is zeker niet wenselijk voor jouw houten terras.

Terras onderhouden na het schoonmaken

Nu het terras weer schoon is en er weer op en top bij ligt wil je deze natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor is het essentieel om het terras goed te onderhouden. Probeer het terras minstens twee keer per jaar goed te reinigen, bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van het buitenseizoen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een sopje allesreiniger en een dweil. Wil je het terras echt goed reinigen en vuil en algen verwijderen, zonder het compleet te hoeven vergrijzen? Dan kun je het beste de Osmo Terras-Reiniger gebruiken.

terras-schoonmaken

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een houten terras kunt schoonmaken en grondig reinigen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Of ben je op zoek naar schoonmaaktips voor je vlonder? Lees dan hier ons uitgebreide kenniscentrum artikel over je vlonder schoonmaken.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...