vlekken verwijderen uit houten vloer

Vlekken uit houten vloer verwijderen

Hoe haal ik vlekken uit mijn houten vloer?

Heb jij vlekken in je houten vloer, maar weet je niet hoe je deze kunt verwijderen? Wij leggen met verschillende voorbeelden uit welke vlekken er zijn, hoe deze kunnen ontstaan en hoe de vlekken uit de houten vloer verwijderd kunnen worden.

Slijtage plekken verwijderen houten vloer

Heeft jouw houten vloer last van lichte slijtage plekken? En is de vloer behandeld met een olie gedragen product zoals de Osmo Hardwax-Olie. Dan kun je de Osmo Vloeibare Onderhoudswas gebruiken op de plaatselijke slijtage plekken. Je poetst het product simpel op de hout en laat deze ongeveer een klein uurtje drogen. Na droging zullen de lichte slijtage plekken verwijderd worden.

Werkt de Vloeibare Onderhoudswas niet voldoende? Dan is de houten vloer te veel versleten. Dan kun je de Osmo Intensiefreiniger gebruiken in combinatie met de Osmo Onderhoudsolie. Met deze producten breng je weer een nieuwe beschermlaag aan op het hout en zorg je dat de slijtage plekken weer verdwijnen.

Producten voor het verwijderen van slijtage plekken

Osmo Vloeibare Onderhoudswas alle inhoudsmaten

Vanaf 26,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 36,95

Vanaf 36,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Onderhoudsolie alle inhoudsmaten

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 58,95

Vanaf 58,95
Selecteer eerst alle opties

Zwarte vlekken uit houten vloer verwijderen

Zwarte vlekken in een houten vloer ontstaan door het reageren van het hout op bijvoorbeeld urine of braaksel van een huisdier. Ook kan het ontstaan door vochtige vasen of potten. De zwarte vlekken komen voort door het looizuur in het hout. Om deze zwarte vlekken te verwijderen dienen de planken die hier last van hebben geschuurd te worden. Er bestaat geen Osmo product om deze vlekken te kunnen verwijderen. Deze vlekken trekken vaak zo diep in het hout dat de planken die last hebben van de plekken kaal geschuurd moeten worden.

Zwarte vlekken uit houten vloer verwijderen

Hoe een houten vloer kaal schuren

1. Aftapen van planken die vlekken bevatten.
2. Schuren met korrel 40, dit is grof schuurpapier. Hiermee verwijder je de vlekken uit het hout. Schuur met de planken en nerf mee.
3. Schuren met korrel 80, hiermee verminder je de krassen die zijn ontstaan met korrel 40.
4. Schuren met korrel 120, hiermee maak je het oppervlak egaal en krasvrij.
5. Behandel het hout met dezelfde Hardwax-Olie of olieproduct als waar de rest van de vloer ook mee is behandeld. Lees hierbij het etiket van het blik zorgvuldig.
6. Laat de eerste laag drogen, ongeveer 8 tot 12 uur.
7. Breng indien nodig een tweede laag aan. Bij de Osmo Hardwax-Olie is twee lagen het advies, maar sommige Olie varianten hoeven maar in 1 laag aangebracht te worden. Lees het etiket van het product zorgvuldig en volg de beschreven stappen op het blik.

Krassen in houten vloer herstellen

Zijn er krassen ontstaan in de houten vloer door het schuiven met een eetkamerstoel of door de scherpe nagels van een huisdier? Geen probleem! Deze krassen zijn altijd weer te verwijderen.
Voor lichte krassen kun je de Osmo Reparatiepasta gebruiken. Deze pasta vult de oppervlakkige krassen in het hout en laat deze verdwijnen. Poets de Reparatiepasta op de krassen en laat deze een 8 tot 10 uur drogen. Na droging zullen de krassen verdwijnen en is de vloer weer mooi. Indien die krassen dan nog zichtbaar zijn, kan de toepassing 2 tot 3 keer uitgevoerd worden.

Krassen in houten vloer herstellen

 

Bij diepe krassen in het hout, die bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het slepen van zware kan het zijn dat de Reparatiepasta niet voldoende is om deze krassen te verwijderen. Het is dan verstandig om de plank licht op te schuren met korrel 120. Kijk na het schuren of de kras hiermee uit de vloer is verdwenen. Als dat zo is kan de vloer behandeld worden met het product waarmee de rest van de vloer ook is behandeld. Het advies is dan om 1 laag aan te brengen.
Als de kras nog niet verdwenen is na het schuren met korrel 120, dient de vloer kaal geschuurd te worden. Je kunt dan dezelfde stappen volgen, die hierboven staan beschreven bij het kopje:‘’Houten vloer kaal schuren”.

Vullen van knoesten en gaten

Voor het verwijderen van knoesten, kieren en kleine gaten in het hout is de Osmo Houtvuller geschikt. Na droging van de Vuller moet de plank die gevuld is opnieuw worden geschuurd en worden behandeld met het product waar de rest van de vloer mee is behandeld.

Producten voor het verwijderen van krassen

Osmo Houtvuller

Osmo Houtvuller

Vanaf 13,95

Vanaf 13,95
Selecteer eerst alle opties

Watervlekken uit houten vloer verwijderen

Watervlekken in een houten vloer kunnen ontstaan doordat de vloer niet meer voldoende is beschermd tegen vocht en vuil. Een glas drinken dat omvalt of het lekken van water tijdens het water geven van bloemen en planten zal dan al snel zorgen voor vlekken in de houten vloer. Deze vlekken kun je verwijderen met de Osmo Intensiefreiniger, deze krachtige reiniger zal naast de watervlekken ook het vuil uit de vloer verwijderen. Na het reinigen is het aan te raden om met schoon water het oppervlak na te dweilen. Na droging kan de vloer behandeld worden met de Osmo Onderhoudsolie. Deze olie is geschikt voor het behandelen van al behandeld hout en geeft de houten vloer weer een nieuwe beschermlaag zodat er geen watervlekken meer zullen ontstaan.

Haalt de Intensiefreiniger de watervlekken uit jouw vloer niet meer weg? Dan is het tijd om te schuren. Probeer het eerst alleen met korrel 120 en kijk of daarmee de vlekken verdwijnen en breng weer een nieuwe laag Hardwax-Olie aan. Als dat niet het geval is dient het hout kaal geschuurd te worden. Lees bij het kopje: “Hoe een houten vloer kaal schuren” welke stappen je daarvoor moet ondernemen.

 

Producten voor het verwijderen van watervlekken

Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 36,95

Vanaf 36,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Onderhoudsolie alle inhoudsmaten

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 58,95

Vanaf 58,95
Selecteer eerst alle opties

Aanzetstrepen verwijderen

Heb je net een vloer behandeld met bijvoorbeeld de Osmo Hardwax-Olie en zie je aanzetstrepen van bijvoorbeeld een roller? Dan kan dat op de volgende manier weer recht getrokken worden.

Bij 1 aangebrachte laag
Wanneer er één laag is aangebracht van zowel een kleurloze als kleurvariant is het advies om de planken die last hebben van aanzetstrepen licht op te schuren met korrel 120. Poets daarna een laagje met hetzelfde product  over de geschuurde planken heen, wel natuurlijk eerst even stofzuigen. Poets met een pluisvrije doek met de houtnerf en plank mee, laat het product 20 minuten drogen en vervolgens met een pluisvrije doek overtollig product droogpoetsen, ook deze beweging met de plank en nerf mee. Daarna kan de tweede laag worden aangebracht met de Hardwax-Olie Original, deze laag kan weer gerold worden net als de eerste laag. Zorg er hierbij voor dat er goed uitgerold wordt, er goed wordt geventileerd en dat alle delen van het hout worden geraakt.

Bij 2 aangebrachte lagen
Wanneer er twee lagen zijn aangebracht op de houten vloer en je ziet na het drogen van het product aanzet strepen is het verstandig om de planken die hier last van hebben af te tapen en licht op te schuren met korrel 120. Kijk dan of de aanzetstrepen zijn verdwenen. Als dat zo is kan je een nieuwe laag poetsen op het hout. Poets daarna een laagje over de geschuurde planken heen, wel natuurlijk eerst even stofzuigen. Poets met een pluisvrije doek met de houtnerf en plank mee, laat het product 20 minuten drogen en vervolgens met een pluisvrije doek overtollig product droogpoetsen, ook deze beweging met de plank en nerf mee. Test na aanbrengen of de vloer waterresistent is, door een paar druppels water te laten vallen op de vloer. Als het water als een pareleffect op het hout blijft liggen is het voldoende beschermt. Wanneer het niet voldoende bescherm kun je nog een laag op dezelfde manier aanbrengen.

Wanneer je na het schuren met korrel 120 de aanzetstrepen nog steeds ziet is het aan te raden om grover te gaan schuren. Lees bij het kopje: “houten vloer schuren” met welke stappen je de houten vloer moet schuren.

Schoenpoets en stiftstrepen verwijderen

De Osmo Vloeibare Onderhoudswas is multi inzetbaar product. Naast dat het lichte slijtage plekken verminderd kan het ook schoenpoets en strepen van pennen en stiften verwijderen. Je poetst de Onderhoudswas op de vlekken, poetst het product met een pluisvrije doek op de vlekken, laat de Onderhoudswas drogen en de vlekken zijn verdwenen.

Vetvlekken uit houten vloer verwijderen

Ook vetvlekken kunnen verwijderd worden met Osmo. Heb je de Osmo Wisch-Fix (dweilmiddel) al in huis? Dan kun je proberen om met dit dweilmiddel (verdunt met water) de oppervlakken uit het parket te schrobben, voor het dweilen kun je de Osmo Dweil gebruiken. Voor het schrobben kun je een Osmo groene pad gebruiken. Als de Osmo Wisch-Fix niet voldoende schoonmaakt kun je overstappen naar de Osmo Intensiefreiniger. Deze krachtige reiniger kan ook verdunt met water met de groene pad worden aangebracht. Na het reinigen kan de plank die last had van vetvlekken worden behandeld met de Osmo Onderhoudsolie. Deze olie is geschikt voor het behandelden van al behandeld hout en zorgt voor een nieuwe beschermlaag van het hout zodat in er in de toekomst geen vetvlekken meer zullen ontstaan.

 

vetvlekken uit houten vloer verwijderen

Producten voor het verwijderen van vetvlekken

Osmo Wisch-Fix alle inhoudsmaten

Osmo Wisch-Fix 8016

Vanaf 29,95

Vanaf 29,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 36,95

Vanaf 36,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Onderhoudsolie alle inhoudsmaten

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 58,95

Vanaf 58,95
Selecteer eerst alle opties

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...