Binnendeur schilderen

Houten Binnendeur Schilderen

Is jouw interieur toe aan een frisse wind? Het schilderen van een binnendeur kan wonderen doen! In dit artikel geven we je duidelijk stappenplan, van voorbereiding tot afwerking, voor het schilderen van je houten tussendeur. Zo kun je jouw deur omtoveren tot een ware blikvanger in huis.

Waarom je houten binnendeur schilderen?

Een nieuwe kleur of afwerking geeft de deur een frisse uitstraling en kan de sfeer en stijl van de ruimte drastisch veranderen. Bovendien biedt verf een beschermende laag die de deur beschermt tegen slijtage, vlekken en vocht, waardoor de levensduur verlengd wordt. Verven is een kostenefficiënte manier om verouderde deuren op te knappen, zonder dat ze volledig vervangen hoeven te worden. Kortom: het schilderen van een tussendeur is een simpele touch-up met een groot resultaat.

Tips voor het verven van een deur

1 Voorbereiding van de binnendeur

Voor een goed eindresultaat is een goede voorbereiding nodig. Voordat je aan de slag kunt met het verven van de deur, moet deze goed schoon en kaal zijn. Is de deur nieuw of onbehandeld? Dan kun je meestal zo aan de slag. Mocht de deur veel vlekken of krassen, of eventueel nog oude verf- of lakresten bevatten, dan zul je deze moeten verwijderen door te schuren. Om de deur goed kaal te schuren zul je deze in drie schuurgangen moeten schuren. Zorg dat je hierbij korrelvolgorde 40-80-120 aanhoudt, zodat de deur goed kaal en egaal wordt en de nieuwe laag verf goed kan hechten. Vergeet niet om hierbij veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Maak de tafel na het schuren stofvrij met de Osmo Easy Pads.

 

2 Kies de juiste verf

Het schilderen van je houten tussendeur is waarschijnlijk een project dat je onderneemt omdat je de look wilt opfrissen. Maar zou het niet fijn zijn als die deur tegelijkertijd extra beschermd wordt? De verfkeuze speelt hierbij een grotere rol dan je wellicht denkt. Gewone verven, bijvoorbeeld op latex- of terpentinebasis, vormen een gekleurde laag op het hout die weliswaar beschermt, maar door slijtage kan gaan barsten of afbladderen.

Een betere optie zou een verf op oliebasis zijn, zoals de Decorwas Creativ van Osmo. Dit product biedt een rijke kleurdekking en dringt door in het hout waar het zich vasthecht. Het beschermt het hout van binnenuit tegen vocht, vuil en beschadigingen, waardoor de laag niet zal barsten of afbladderen. Daarnaast blijven de nerf en structuur van het hout zichtbaar en blijft je deur veel langer mooi! 

3 Gebruik de juiste gereedschappen

Wanneer je gaat werken met bijvoorbeeld Osmo dan raden wij aan de juiste rollers te gebruiken. De Microvezel roller van Osmo neemt minder product in zich op en is pluisvrij. Het is de beste roller voor het rollen van hardwax-olie. Wil je bijvoorbeeld poetsen ga dan niet aan de gang met scotchbrite, maar met de osmo witte pads.

 

Voor je begint – benodigdheden

Voordat je begint, is het handig om eerst alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies een verf die past bij jouw houtsoort en de gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Handig om te hebben:

 • Osmo Inlegbak voor 10cm Rollerbak – Hierdoor wordt de rollerbak zelf niet vies en kan je deze vaker en voor verschillende kleuren gebruiken zonder de bak schoon te hoeven maken.
 • Osmo Kwastenreiniger – Hiermee kan je kwasten en andere materialen makkelijk schoonmaken.
 • Osmo Easy Clean – Met de Easy Clean doekjes kun je makkelijk je handen schoonmaken of druppels die op een oppervlak zijn gevallen die niet behandelt hoeft te worden.
 • (Osmo) Roerstok

Houten binnendeur schilderen – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de binnendeur aan te pakken? We helpen je graag op weg met ons stappenplan.

 1. Roer het blik Decorwas Creativ goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
 2. Begin met het schilderen van de randen en details. Gebruik hiervoor een kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
 3. Kwast de randen en details goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de kwast verwijderen.
 4. Breng op de grote oppervlakken een dunne laag Decorwas Creativ aan met een roller op rollerhouder. Werk van boven naar beneden, in de richting van de houtnerf mee.
 5. Rol grote oppervlakken na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de roller verwijderen.
 6. Laat de deur minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
 7. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 6.

Binnendeur onderhouden

Nu de deur weer helemaal opgeknapt is, wil je hem natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor is het belangrijk dat je de deur goed onderhoud. Het schoonmaken van de deur kan worden gedaan met een reguliere reinigingsspray. Echter kan een reguliere reinigingsspray ervoor zorgen dat de afwerkingslaag langzaam uitdroogt en afbreekt. Wil je de deur zo lang mogelijk beschermen? Dan is het raadzaam om de Osmo Spray Cleaner te gebruiken. Deze reinigingsspray bevat een klein aandeel was, wat ervoor zorgt dat de afwerkingslaag van de deur gevoed wordt en dus niet afbreekt. Daardoor gaat de afwerking langer mee en blijft de deur langer mooi.

Veelgestelde vragen

Je voorkomt strepen tijdens het verven met een roller door de roller op het eind goed droog te rollen. Probeer binnen 30 minuten de aanzetten weg te halen door goed na te rollen.

Ja, wanneer je Osmo Decorwas Creativ gebruikt heb je geen grondverf nodig!

Met de Osmo Decorwas Creativ is beide mogelijk. Wanneer de deur bijvoorbeeld voornamelijk uit glas of veel details bestaat is het handig om (ook) een kwast te gebruiken. In de video heeft de deur een groef die makkelijker te behandelen is met een kwast, maar de rest van de delen zijn makkelijker te behandelen met een roller.

Als de deur gemakkelijk uit het kozijn of frame te halen is dan raden we aan deze eruit te halen. Wanneer de deur hangt is het moeilijker bij de randen te komen. Wanneer je wel de deur hangend gaat schilderen, tape dan alles goed af.

Nee. bij de Osmo Decorwas Creativ hoeft dat niet. Bij veel andere verfmerken moet dit wel, dus lees goed de gebruiksaanwijzing voordat je start.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een binnendeur moet schilderen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...