banner-onbehandelde-look

In 4 stappen een onbehandelde uitstraling voor jouw tafel

Lichte houten tafel behandelen met een transparant effect, zonder kleurverschil!

Wil je dat jouw licht houten tafel haar natuurlijke kleur en uitstraling behoudt? Kies dan voor een onbehandeld effect. Met de uitstraling ‘onbehandeld effect’ proberen we de natuurlijke kleur van het hout te behouden zoals deze is na het schuren. Dit effect is met name geschikt voor lichte houtsoorten zoals eiken, vuren, grenen, etc. We raden deze behandeling af voor (tropisch) hardhout of donkere houtsoorten zoals noten.

Waarom geeft een kleurloze of transparante behandeling een andere kleur aan het hout?

Elke behandeling geeft een tafel een andere look. Of het nou olie, lak of Osmo is, het hout zal een andere uitstraling krijgen. Ook kleurloze of transparante producten zorgen dat het hout een andere uitstraling krijgt. De basis van het product zoals olie of water trekt in het hout en geeft lichte houtsoorten vaak een wat gelige uitstraling. Hetzelfde effect wanneer je het nat maakt met een doekje oftewel een (permanente) wet look.

Licht hout, licht houden

Het hout licht houden, hoe doe je dat? Als je een onbehandelde of pas geschuurde tafel hebt en je wilt voor de onbehandelde uitstraling gaan? Doe dan eerst een test!

Wij raden aan om voor de Osmo TopOil te gaan om jouw tafel te behandelen. Om de tafel licht te houden heb je 2 varianten nodig. De eerste variant die je gaat aanbrengen is de Osmo TopOil Natural (3068), vervolgens breng je daaroverheen de Osmo TopOil kleurloos (zijde-mat of mat) aan.

onbehandelde-look-2

Hoe creëer je een onbehandeld effect?

Wij raden aan om van de Osmo Topoil ‘Natural’ eerst 2 lagen te poetsen, om vervolgens daarover 2 lagen Osmo TopOil Kleurloos variant te poetsen. Wil je liever rollen? Rol dan met de Osmo Microvezel Roller 1 laag TopOil Naturel en vervolgens 1 laag TopOil Kleurloos.

Wees goed voorbereid:

  • Werk alleen op een onbehandeld oppervlak.
  • Zorg ervoor dat de laatste schuurgang niet ruwer of fijner is dan korrel 120 (á 150). Dit is belangrijk voor de ‘gelijkmatige’ opname van het product.
  • Gebruik pluisvrije doeken of pads om het product aan te brengen en uit te poetsen.

1 Goed schudden

Begin met de TopOil Natural. Zorg ervoor dat het blik goed geschud is voor gebruik. Dit doe je door deze voor gebruik 2 minuten te schudden. Doe vervolgens de TopOil in een bakje.

2 Aanbrengen

Doe de TopOil in een bakje en breng het vervolgens met de witte pad of doek heel dun aan. Ga je het rollen gebruik dan een kleine (10cm) microvezel roller en rol heel dun de Topoil Natural over het oppervlak.

3 Uitpoetsen

(Optioneel) Wanneer je gaat poetsen haal binnen 20 minuten het overtollige product weg met fleece pad of schone pluisvrije doek.

4 Laten drogen

Laat deze laag nu goed drogen. Droogtijd is minimaal 6 tot 12 uur bij poetsen en 24 wanneer het het gerold is, goed geventileerd, bij een minimale temperatuur van 10-15 graden.

5 Herhaal

Herhaal voor de TopOil Natural de bovenstaande 4 stappen nogmaals. Je zult zien dat er een licht wit laagje op het hout zit. Door de TopOil Kleurloos aan te brengen zal de houtkleur meer naar boven komen.

6 Kleurloos afwerken

Wanneer er 2 lagen zijn aangebracht van de TopOil 3068 Natural en deze goed hebben kunnen drogen, breng je vervolgens aan de hand van dezelfde stappen de Kleurloze TopOil (3028 of 3058) aan. Lees hiervoor nogmaals stap 1 tot en met stap 4.

Veelgestelde vragen

We raden het aan om een behandelde tafel kaal te schuren met korrel 40, 80 en daarna 120. Vervolgens kun je deze behandelen met de gegeven instructie.

Nee dit is niet noodzakelijk, mocht je det tafel een beetje ruw vinden kun je dit altijd heel licht met de hand doen.

Nee met de producten van Osmo is dit niet nodig.

De Osmo TopOil bevat het keurmerk; Voedselveilig. Dit betekent dat er na droging van de TopOil de tafel of keuken veilig is om van te eten. Dit maakt het product ook zeer geschikt voor borrel- en snijplanken. Lees voor meer informatie de productpagina.

Ja, het product heeft een geur. Bij Osmo is het heel belangrijk om goed te ventileren voor de droging. Dit zorgt er ook direct voor dat de geur verdwijnt. De vluchtige stoffen verdwijnen in het eerste kwartier namelijk uit het product, dit kan bij andere merken soms enkele maanden duren. De stoffen zijn natuurlijk niet giftig, maar kunnen soms als onprettig worden ervaren.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...