Schutting verven

Een schutting verven is geen ingewikkelde klus en kan op verschillende manieren. Kies jij voor een dekkende laag of transparante uitstraling? Ook zijn er vele kleuren om uit te kiezen. De schutting verf zorgt niet alleen voor een mooi aanzien maar ook voor een optimale bescherming van het hout. Door de schutting te behandelen gaat het hout langer mee en heb je hier dus langer plezier van.

Bekijk nu onderstaande video voor een handig stappenplan.

stappenplan schutting verven

Stappenplan schutting schilderen

In onderstaand stappenplan voor het verven van jouw schutting lees je alle informatie die je nodig hebt om zelf aan de slag te kunnen. Ook is er in de video te zien hoe de Uv-beschermingsolie op jouw schutting daadwerkelijk moet worden aangebracht. Tijd dus om aan de slag te gaan met jouw (oude) schutting. Daar heb je geen ervaren vakman voor nodig.

  1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden. Doe altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect geeft.
  2. De eerste laag aanbrengen met een platte kwast of vloerborstel op het nieuwe of geschuurde hout. Voor de grotere oppervlakken kun je ook gebruik maken van een roller of blokkwast. Voorkom eventueel lekken van de verf door de grond af te dekken met afdekfolie.
  3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 15 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller of haren van een kwast.
  4. De droging van de eerste laag duurt ongeveer 10-12 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  5. Tweede laag aanbrengen voor een langere bescherming. Breng deze hetzelfde aan als de eerste laag.
  6. Droging in ca. 12 uur; zie punt 4.

Benodigdheden voor het verven van een schutting

Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Osmo UV-Beschermingsolie

Vanaf 19,95

Vanaf 19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95  46,75

Vanaf 51,95  46,75
Selecteer eerst alle opties

Alle schutting verf kleuren

Kies de uitstraling die past bij jouw schutting. Ga jij voor een transparante of dekkende kleur schutting verf?

Schutting verven met transparante kleuren

Osmo UV Beschermingsolie 420 Kleurloos Kleurvoorbeelden

420 Kleurloos

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 424 Spar Kleurvoorbeelden

424 Spar

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 425 Eiken Kleurvoorbeelden

425 Eiken

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 426 Lariks Kleurvoorbeelden

426 Lariks

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 427 Douglas Kleurvoorbeelden

427 Douglas

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 428 Red Cedar Kleurvoorbeelden

428 Red Cedar

Uv-Beschermingsolie

Osmo UV Beschermingsolie 429 Natural Kleurvoorbeelden

429 Natural

Uv-Beschermingsolie

Schutting verven met dekkende kleuren

Osmo Landhuisverf 2101 Wit Kleurvoorbeeld

2101 Wit RAL 9016

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf RAL 9010 Zuiver wit Kleurvoorbeeld

RAL 9010 Zuiver Wit

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf RAL 9005 Gitzwart Kleurvoorbeeld

RAL 9005 Gitzwart

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2704 Steengrijs Kleurvoorbeeld

2704 Steengrijs

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2716 Antracietgrijs Kleurvoorbeeld

2716 Antracietgrijs RAL 7016

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2735 Lichtgrijs Kleurvoorbeeld

2735 Lichtgrijs RAL 7035

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2742 Verkeersgrijs Kleurvoorbeeld

2742 Verkeersgrijs RAL 7042

Landhuisverf

Osmo Landhuisverf 2404 Dennengroen Kleurvoorbeeld

2404 Dennengroen

Landhuisverf

De oplossing voor iedere schutting staat

Vergrijsde schutting verven

Bij een vergrijsde schutting dient het hout eerst ontgrijsd te worden, voordat je deze opnieuw kunt beschermen. De Osmo Power-Gel Houtontgrijzer is hier het perfecte middel voor. Deze Gel brengt u gemakkelijk aan op het hout met een kwast of borstel. Laat de Power-Gel 20 minuten intrekken en schrob daarna de vergrijsde schutting met een harde borstel. Spoel daarna met water de schutting af. Na het ontgrijzen kun je de schutting schilderen met een Osmo product naar keuze.

Hardhouten schutting verven

Zowel zachte als harde houtsoorten kunnen worden behandeld met de buitenproducten van Osmo. Elke buiten houtsoort kan dus worden voorzien van een beschermlaag. Ook schuttingen die gemaakt zijn van harde houtsoorten kunnen zowel met een dekkend- als transparant product behandeld worden.

Geïmpregneerde schutting schilderen

Geïmpregneerd hout kan prima met Osmo worden behandeld. Ook bij geïmpregneerd hout kan zowel de Uv-Beschermingsolie (transparant) als de Landhuisverf (dekkend) worden aangebracht. Na behandeling met Osmo gaat het geïmpregneerde hout langer mee en kan het worden voorzien van een uitstraling naar keuze.

Keuzehulp: de beste verf voor jouw schutting

Er zijn verschillende mogelijkheden om houten of hardhouten schuttingen te verven. Voor een transparante behandeling is de Osmo Uv-Beschermingsolie het juiste product. Deze olie is verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. Alle varianten bevatten een Uv-beschermingsfactor van 12. Dit betekent dat na behandeling de schutting 12 keer zo goed beschermt is dan zonder een behandeling.

De Osmo Landhuisverf is het beste product om je schutting dekkend mee te verven. Bij deze behandeling blijf je de houtstructuur zien, maar de houtnerf verdwijnt. Er wordt dus een dekkende kleur gecreëerd waarbij je blijft zien dat het een houten schutting is. Ook de Landhuisverf beschermt de houten schutting tegen Uv-straling, water en vuil.

Liever je schutting beitsen? Ontdek dan in ons kenniscentrum meer handige tips over schutting beitsen.

Tip van Osmo: Schutting verven zonder schuren

Een schutting verven zonder schuren klinkt ideaal. Met Osmo is dit mogelijk. Nieuw of onbehandeld hout kan worden behandeld met een Osmo product naar keuze. Als het hout vergrijsd is kan het worden ontgrijsd. De beste manier om je schutting te ontgrijzen is met de Power-Gel. Dit zorgt ervoor dat het hout niet geschuurd hoeft te worden. Dit product zorgt ervoor dat de grijze kleur van de schutting verdwijnt en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar voren.

Na de behandeling met Osmo hoeft de schutting niet meer geschuurd te worden. Wanneer de schutting weer opnieuw geverfd dient te worden kan er simpel een nieuwe laag worden aangebracht en hoeft de oude verflaag niet verwijderd te worden. Wel is het aan te raden om dan eerst de schutting te reinigen. Verwijder alg en groene aanslag, voordat je gaat schilderen. Kies je er toch voor om te schuren? Maak de schutting dan stofvrij met een zachte borstel na het schuren.

power-gel-home-rechts

Veel gestelde vragen over een schutting verven

Zorg ervoor dat het houten schutting schoon en vorstvrij is voordat u het hout gaat behandelen. Verwijder oude lak- en verflagen. Daarna kunnen er twee lagen van een Osmo buitenproduct naar keuze worden aangebracht. Het makkelijkst gaat dit op glad hout met een Osmo Microvezelroller of op ruw hout met een Osmo Kwast. Breng de zwarte beits dun aan in de richting van de houtnerf en kwast deze goed uit, zodat er geen aanzet strepen komen op het oppervlak. Laat elke laag minimaal 12 uur drogen.

Voor een dekkende uitstraling is de Osmo Landhuisverf het juiste product. Voor een natuurlijke transparante uitstraling is de Osmo Uv-Beschermingsolie een goed beschermend product. Alle artikelen van Osmo Nederland zijn gebaseerd op natuurlijke oliën. Dit zorgt voor een langdurige bescherming van het hout. De buiten producten zorgen ervoor dat het hout beschermt is tegen Uv-Straling van de zon, hierdoor vergrijsd het minder snel. Daarnaast zorgt het ervoor dat het hout waterafstotend wordt, waardoor er geen regen in het hout kan trekken. Als laatst biedt de behandeling bescherming tegen het intreden van algen en schimmels in het hout.

Ja, het bijwerken van een met Osmo behandelde schutting kunt u verven zonder te schuren. Ook nieuw hout hoeft niet van te voren geschuurd te worden. Bij hout dat is behandeld met een ander product of merk is het altijd verstandig om te testen of de Osmo op de oude laag hecht. Als dat niet zo is, dient de schutting eerst geschuurd wordt. Als uit de test blijkt dat de Osmo hecht op de bestaande afwerking kunt u de hele schutting behandelen zonder te schuren. Wij verkopen van alle buiten producten testverpakkingen.

Ja, ook geïmpregneerd hout kan geverfd worden met Osmo. Alleen een impregnering biedt vaak niet voldoende bescherming. Behandel daarom altijd het hout met Osmo, voor de juiste bescherming van het hout.

Ja, als u wilt dat beide kanten beschermt zijn tegen alle weersinvloeden is dat wel verstandig. Dit hoeft niet perse. Maar de delen die niet behandeld worden kunnen dan wel gaan vergrijzen en zijn niet waterafstotend.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...