MDF Zwart behandelen

Zwart MDF behandelen

MDF behandelen met Osmo

Osmo Hardwax-Olie Original

Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Uitstraling: Wet-look (kleurloos)

Aanbevolen gebruik: 1e en/of 2e laag

4 Glansgraden

5 Inhoudsmaten

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

MDF Oliën?

De producten van Osmo zijn geschikt voor het behandelen van allerlei soorten hout. Maar vaak krijgen wij ook de vraag of MDF ook behandeld kan worden met Osmo. In deze blog wordt uitgelegd dat MDF zeker wel behandeld kan worden met Osmo. Dit gaat gepaard met een paar mooie voorbeelden van Zagenzagen.nl en Lennart Bras van ‘Studio met met’.

Voordelen Osmo Hardwax-Olie Original

 • Gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen
 • Hoog rendement, 1L = 24m2 behandelen
 • Beschermt tegen vocht en vuil
 • Plaatselijk bij te werken en eenvoudig te onderhouden
 • Ook geschikt voor kinderspeelgoed

Benodigdheden voor het behandelen van MDF

Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Wat is MDF?

Platen die zijn gemaakt van MDF (Medium Density Fibreboard) bestaan uit geperste houtvezels gemengd met hars. Deze houtvezels zijn vaak afkomstig van houtsnippers, zaagsel maar ook van oud papier. Een MDF-plaat is vaak glad aan de buitenkant maar wat korreliger aan de binnenkant. Omdat de platen in elke denkbare vorm te zagen zijn, worden de platen voor vele projecten gebruikt.

In het project hieronder is gebruik gemaakt van MDF HD Kleur, wat deze platen speciaal maakt is dat deze door-en-door gekleurd zijn. Als de platen worden gezaagd zal je zien dat de kleur zichtbaar is tot op de kern. Dit zorgt ervoor dat de kopse kanten niet van een kleurlaag te hoeven worden voorzien. Deze zijn immers ook zwart gekleurd.

Keuken van MDF

De fronten van deze prachtige keuken zijn gemaakt van zwart MDF HD Kleur. Deze gave zwarte kleur creëert een echte industriële look. De fronten van de keuken zijn behandeld met de Osmo Hardwax-Olie Original kleurloos. De kleurloze variant van de Hardwax-Olie zorgt voor een wetlook. Dit betekent dat de kleur van het MDF verdiept wordt.

De Osmo Hardwax-Olie zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling maar ook voor een goede bescherming tegen vloeistoffen en creëert een oppervlak wat makkelijk schoon te houden is. Het is dus niet erg als er per ongeluk een glas drinken over de keuken heen valt. Daarnaast zijn de producten van Osmo gebaseerd op natuurlijke oliën en wassen en zijn deze na droging onschadelijk voor mens dier en plant.

MDF Zwart behandelen   Zwart MDF behandelen

Sjoelbak van MDF

Ook allerlei andere soorten MDF kunnen worden behandeld met Osmo. Het materiaal kan de Osmo goed opnemen en na behandeling wordt een beschermend oppervlak gecreëerd. Dit maakt het ook zeer geschikt om als gebruiksvoorwerp gebruikt te worden, zoals in dit voorbeeld een Sjoelbak. Als er naar jarenlang gebruik van de Sjoelbak schade ontstaat is dat geen probleem. De Osmo kan simpel worden bijgewerkt door middel van een nieuwe laag.

Sjoelbak zwart MDF

Sjoelbak zwart MDF HD Kleur

Ontwerper & Leverancier

Lennart Bras van ‘Studio met met‘ vertelt over de projecten: “De opdrachtgevers waren helemaal weg van het idee van een zwarte keuken. In het verleden hebben wij als studio vaker gewerkt met MDF HD Kleur. Het door-en-door gekleurde materiaal is uniek in structuur en krijgt na behandeling met een Osmo Hardwax bijna de look en feel van natuursteen. Het project zelf is ontstaan na het overbrengen van mijn enthousiasme over het deels zelf bouwen van een keuken in combinatie met de mogelijkheden van Zagenzagen.nl. Omdat we onszelf hebben beperkt tot de bestaande maten van het IKEA METOD systeem was dit zeker een uitdaging. We hebben dit opgelost door verticale elementen tussen de kasten toe te voegen wat in de vormgeving resulteert in een strak lijnenspel en duidelijke scheidingen maakt tussen de verschillende elementen. Zo voelt de keuken als iets wat speciaal op maat is gemaakt terwijl deze in werkelijkheid slim is samengesteld. Dit samen draagt bij aan het totaalplaatje wat wij willen realiseren.”

Ook de leverancier van al het op maat gezaagde plaatmateriaal, Zagenzagen.nl is erg enthousiast over het eindresultaat. Bij Zagenzagen kun je gemakkelijk al het hout op maat laten zagen en dus ook MDF platen, dankzij de online zaagservice. Via een aantal stappen laat je het hout zagen in de door jouw opgegeven maten. “De MDF HD Kleur zwart is een veel gekozen MDF plaat doordat deze door-en-door gekleurd is. De MDF platen die behandeld zijn met de Osmo Hardwax-Olie creëren een neutrale en natuurlijke uitstraling. Een zeer goede combinatie dus.”

Op welke wijze MDF behandelen met Osmo?

Voor de keuken is gekozen om de Osmo Hardwax-Olie Original te poetsen. Met het poetsen heb je meer controle over het aanbrengen van de Hardwax-Olie. Met deze aanbrengwijze breng je minder product aan per laag. Daarom is het advies bij poetsen op onbehandeld MDF 3 a 4 lagen. Test na 3 lagen of de Hardwax-Olie voldoende bescherming biedt tegen vocht, door een paar druppels op de behandeling te laten vallen (na volledige droging). Blijven de druppels op de platen liggen? Dan is het voldoende behandeld. Trekt het toch nog een beetje in het hout, dan kun je nog een laagje aanbrengen. Lees hieronder stap voor stap de exacte aanbrengmethode voor de MDF HD Kleur platen.

 1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden.
 2. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.
 3. De eerste laag Hardwax-Olie dun aanbrengen met een Witte Pad of pluisvrije doek zoals de Easy Pad Poetsdoeken. Verdeel het product goed over het te behandelen oppervlak.
 4. Laat de Hardwax-Olie 20 minuten intrekken en poets vervolgens met een andere pluisvrije doek of Fleece Pad het overtollig product weg van de MDF-plaat. Het advies hierbij is om het droogpoetsen met de plaat mee te poetsen. Dit zorgt ervoor dat er geen aanzetstrepen ontstaan.
 5. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer. 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.
 6. De tweede, derde en wellicht vierde laag hetzelfde behandelen als de eerste laag.
 7. Laat ook de andere lagen 8-10 uur drogen bij goede ventilatie.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...