bakhrom-tursunov-Q3stHYxwJWM-unsplash-2-2

Epoxy lakken

Bescherm epoxy tegen vocht, vuil en beschadigingen

Het is de trend du moment: epoxy tafels. Met behulp van epoxy kunnen scheuren en kiertjes in het hout worden gevuld en hout worden beschermd. Sommige oppervlakken worden volledig ondergedompeld in epoxy, andere oppervlakken worden enkel deels opgevuld met epoxy. Hoe epoxy ook wordt toegepast: om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat, dient het optimaal te worden beschermd met een epoxy lak. Echter kan jouw epoxy oppervlak wel iets beters gebruiken dan een epoxy lak. De Osmo Hardwax-Olie Original is uitermate geschikt voor het beschermen van epoxy. In tegenstelling van een epoxy lak is de Hardwax-Olie Original gemakkelijk te onderhouden en plaatselijk bij te werken. De Hardwax-Olie Original beschermd epoxy jarenlang tegen vocht, vuil en beschadigingen. Zo kun je er jarenlang van genieten!

Waarom géén epoxy lak?

Epoxy is een kunststof polymeer dat bestaat uit twee componenten: hars en verharder. Het is, net als hout, een poreus materiaal. Dat is gunstig, want dat betekent dat het in staat is om Osmo op te nemen. Epoxy wordt vaak gebruikt om hout te beschermen tegen het indringen van vocht, echter dient epoxy zelf ook te worden beschermd. Het is namelijk een materiaal waarop, indien niet behandeld, snel krassen op zullen ontstaan. Door epoxy te behandelen kun je het optimaal beschermen tegen beschadigingen, zoals bijvoorbeeld krassen.

Voor het beschermen van epoxy kunnen verschillende producten worden gebruikt. Epoxy eigenaren zoeken al snel naar een lak voor het afwerken van een oppervlak. Toch zouden wij je dat niet aanraden. In plaat van een epoxy lak raden wij je liever de Osmo Hardwax-Olie Original aan. In tegenstelling tot lak is dit product gemakkelijk aan te brengen, plaatselijk bij te werken en verkrijgbaar in verschillende glansgraden. De Hardwax-Olie maakt het onderhouden van je epoxy tafel vele malen gemakkelijker. Zeker wanneer de tafel voor enkel een deel uit epoxy bestaat is de Hardwax-Olie een uitkomst: zo kunnen zowel dat hout- als epoxydelen van de tafel met hetzelfde product worden behandeld, zonder dat de structuur van het hout verloren gaat.

Epoxy lakken

Zoals wij al zeiden, is het lakken van epoxy géén goed idee. In plaats van lak raden we je aan om de Osmo Hardwax-Olie Original te gebruiken. Het aanbrengen van een Hardwax-Olie is geen moeilijke klus, maar je dient wel je aandacht erbij te houden. Schuren is een belangrijk onderdeel van het behandelproces. Om ervoor te zorgen dat de epoxy de Hardwax-Olie goed kan absorberen dient het oppervlak met maximaal korrel 320 geschuurd te worden. Schuur je met een hogere korrel, dan zal de epoxy de Hardwax-Olie niet meer kunnen absorberen. Werk voor eventuele houten oppervlakken met maximaal korrel 120.

Om je op weg te helpen geven we je graag een stappenplan voor het aanbrengen van de Hardwax-Olie Original op epoxy.

  1. Begin met het schuren van het oppervlak. Zo kun je eventuele oude behandelingslagen verwijderen en zorg je voor een egaal oppervlak waaraan de Hardwax-Olie goed kan hechten. Werk voor een optimaal eindresultaat met meerdere schuurgangen. Voor epoxydelen raden we je aan om te schuren in korrelvolgorde 120-240-320. Voor houtdelen is dit 40-80-120.
  2. Maak het oppervlak goed schoon en stofvrij. Gebruik hiervoor een stofdoek of stofzuiger. Gebruik liever geen water, het oppervlak dient namelijk volledig droog te zijn om te kunnen behandelen.
  3. Roer het product goed door, zo worden de bestandsdelen van het product goed met elkaar gemengd. Breng vervolgens een dunne laag van de Hardwax-Olie aan met een pad of poetsdoek. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel product wordt aangebracht en dat het product egaal opdroogt. Poets altijd met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat. Laat het product 8-10 uur indrogen. Zorg er hierbij voor dat de ruimte tijdens het drogen goed wordt geventileerd en dat er een optimale temperatuur van 20 graden Celsius wordt gehanteerd.
  4. De tweede, derde en vierde laag van het product dienen op dezelfde wijze te worden aangebracht met een pad of poetsdoek. Laat ook deze lagen minstens 8-10 uur drogen en ventileer de ruimte goed.
  5. Wanneer alle lagen gedroogd zijn is de tafel klaar voor intensief gebruik. Om de optimale uitstraling en bescherming van het epoxy te behouden raden we je aan om de tafel geregeld schoon te maken met de Spray Cleaner. Doordat dit product een klein aandeel was bevat, zal de behandelingslaag tijdens het schoonmaken worden gevoed. Voor eventuele lichte schade zoals krassen of vlekken kan de Onderhoudswas worden gebruikt.

Epoxy behandelen?

Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Vloeibare Onderhoudswas alle inhoudsmaten

Vanaf 27,95
Selecteer eerst alle opties

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het behandelen van epoxy, het onderhouden van epoxy of een andere houtkwestie: neem contact met ons op. Het team van Osmo is uit het juiste hout gesneden. We doen graag ons best om je te helpen.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...