Tafel oliën

De natuurlijke schoonheid van een houten tafel komt pas echt tot zijn recht met de juiste verzorging. Het oliën van een houten tafel benadrukt niet alleen de prachtige nerf en kleur, het geeft ook bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. In dit artikel geven we je een sta-voor-stap instructie voor het oliën van je houten tafel

Waarom je tafel oliën belangrijk is

Een houten tafel oliën is een verstandige keuze. Ten eerste zorgt een olie ervoor dat de natuurlijke schoonheid van het hout wordt benadrukt. De olie brengt de nerf en structuur van het hout tot leven, waardoor de tafel een warme en uitnodigende uitstraling krijgt. Echter biedt olie daarnaast ook een beschermende laag. Hout is een poreus materiaal dat gevoelig kan zijn voor vlekken, krassen en slijtage door dagelijks gebruik. Een goede olieafwerking kan het hout beschermen tegen vocht, vuil en slijtage.

Bekijk nu eerst de onderstaande video voor een handig stappenplan.

Tafel olien

Tafel oliën – stap voor stap instructie

  1. Maak eerst een testje op het hout. Zo weet je zeker of het product voldoende hecht aan het hout en of de uitstraling past bij je verwachtingen.
  2. Schud het blik TopOil, voor ongeveer een minuut. Zo worden de bestanddelen en pigmenten in het product goed verdeeld.
  3. Breng een  dunne laag TopOil op het hout aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee. Neem ook de randen van de tafel mee.
  4. Rol het oppervlak na met een zo goed als droge roller. Gebruik hierbij lichte druk.
  5. Laat de tafel minimaal 12 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  6. Breng een tweede laag aan (zie punt 3 t/m 5).

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Verzamel voordat je begint alles wat je nodig hebt. Kies een olie die geschikt is voor jouw houttype en die past bij jouw gewenste uitstraling.

Benodigdheden


Voorbereiding van de tafel

Voordat je kunt beginnen met het verven, moet de tafel goed schoon en kaal zijn. Is de tafel nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Eventuele oude lak- of verfresten dienen te worden verwijderd met een schuurmachine. Om de tafel goed kaal te maken, en optimaal voor te bereiden op een nieuwe olielaag, raden we je aan om de tafel in drie verschillende gangen te schuren. Begin met korrel 40, ga verder met korrel 80 en eindig met korrel 120 schuurpapier. Draag tijdens het schuren altijd handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Maak na het schuren de tafel goed stofvrij met de Osmo Easy Pads.

Is de tafel onbehandeld, maar erg vuil? Maak de tafel dan eerst schoon met Intensiefreiniger om diep ingetrokken vuil te verwijderen.

eiken-tafel-onbehandelde-look

Benodigdheden tafel oliën

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties

Kies de juiste olie

Het oliën van je tafel doe je waarschijnlijk vooral omdat je de uitstraling daarvan mooi vindt. Echter is het ook belangrijk dat de olielaag een goede bescherming geeft aan de tafel. Om dat te kunnen garanderen is het belangrijk dat je voor de juiste olieafwerking kiest. Ze zijn namelijk lang niet allemaal hetzelfde. De samenstelling, uitstraling en bescherming kunnen per product verschillen. Hoewel standaard oliën, op basis van bijvoorbeeld lijn- of zonnebloemolie, enige bescherming biedt, is het niet geformuleerd om de robuust beschermende eigenschappen te bieden die nodig zijn voor een oppervlak zoals een tafel, dat vaak wordt blootgesteld aan intensief dagelijks gebruik.

Kies liever voor een hardwax en olie combinatie, zoals de TopOil van Osmo. De TopOil van Osmo heeft zich onderscheiden als een topkeuze voor houten tafels. Deze olie is speciaal geformuleerd om diep in het hout door te dringen, waardoor het een robuuste beschermende laag krijgt zonder het natuurlijke gevoel en de textuur van het hout te veranderen. Met TopOil blijft de tafel niet alleen goed beschermd, maar straalt deze ook een tijdloze elegantie uit.

Tafel onderhouden

Om zo lang mogelijk van je tafel te kunnen genieten, raden we je aan om de tafel dagelijks schoon te maken en regelmatig te onderhouden. Dankzij frequent onderhoud kan grote schade worden voorkomen. Het schoonmaken van de tafel kan worden gedaan met een reguliere reinigingsspray. Echter kan een reguliere reinigingsspray ervoor zorgen dat de afwerkingslaag langzaam uitdroogt en afbreekt. Wil je de tafel zo lang mogelijk beschermen? Dan raad ik je aan om de Osmo Spray Cleaner te gebruiken. De reinigingsspray van Osmo bevat een klein aandeel was. Dit zorgt ervoor dat de afwerkingslaag van de tafel gevoed wordt en dus niet afbreekt. Daardoor gaat de afwerking langer mee en is de tafel langer beschermd.

Heeft de tafel last van vlekken, krassen of kale plekken? Dan is de tafel toe aan onderhoud. Voor het opfrissen van de tafel raad ik je de Osmo Vloeibare Onderhoudswas aan. Deze vloeibare boenwas zorgt ervoor dat slijtageplekken verdwijnen. Zo oogt de tafel weer zo goed als nieuw.

Tafel behandeld met Osmo hardwaxolie farbig

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een tafel moet oliën. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...