Waarom uw houten vloer dweilen banner

Onderhoud houten vloer

Onderhoudsproducten voor een houten vloer

Langdurige bescherming

Om zo lang mogelijk van een behandelde houten vloer te genieten dient er af en toe ook onderhoud gepleegd te worden. Dankzij de Onderhoudsproducten van Osmo gaat dat zeer gemakkelijk. Hieronder worden verschillende technieken beschreven om de houten vloer te onderhouden.

Houten vloer onderhoud: dweilen

Een met Osmo behandeld oppervlak of een geoliede vloer dienen regelmatig gedweild te worden met de Osmo Wisch-Fix. Het product bevat een aandeel was, dit zorgt ervoor dat het hout gevoed wordt en niet uitdroogt. Het is aan te raden de Wisch-Fix elke week of om de week te gebruiken. De werking is zeer effectief, het vuil wat u niet ziet wordt verwijderd en zorgt voor een langere levensduur van uw oppervlak. De Wisch-Fix kan gemakkelijk worden gemengd met warm water, ongeveer 1 dopje per 2L water. Voor het dweilen kunt u de Osmo Vloerreinigingsset gebruiken.

De Wisch-Fix is kleurloos en is voor elke behandelde houten vloer geschikt. Het maakt hierbij niet uit of de vloer is behandeld met of zonder een kleur.

Houten vloer onderhoud: Slijtage plekken opfrissen

Na verloop van tijd zal een houten vloer last krijgen van plaatselijke slijtage. Dit gebeurt vooral op veel belopen delen zoals de keuken en de gang. Om deze delen van de houten vloer weer op te frissen is de Osmo Vloeibare Onderhoudswas het juiste middel. De was kan gemakkelijk op het schone hout worden aangebracht en worden uitgepoetst. Na droging, ongeveer 40 minuten is de vloer weer opgefrist. Meestal wordt de Osmo Onderhoudswas na ongeveer twee jaar gebruikt. Het advies is om deze slijtage plekken dan elk half jaar aan te brengen. Voor het aanbrengen van de Onderhoudswas kunt u de Osmo Vloerreinigingsset gebruiken. Naast het opfrissen van slijtage plekken is de Vloeibare Onderhoudswas ook geschikt voor het reinigen van hardnekkige vlekken zoals schoenpoets, stiftstrepen en vet.

De Vloeibare Onderhoudswas is verkrijgbaar in twee varianten. De kleurloze Onderhoudswas 3029 is geschikt voor het onderhoud van alle houten vloeren die kleurloos of gekleurd zijn afgewerkt als toplaag.

Heeft u een houten vloer die is afgewerkt met een witte toplaag? Dan is de Onderhoudswas wit 3087 de juiste variant voor u. Deze variant bevat een aandeel witpigment in het product. Deze variant (3087 wit) is uitsluitend bedoelt voor houten oppervlakken die zijn behandeld met een wit product.

U zult merken dat na jaren gebruik gemaakt te hebben van de Vloeibare Onderhoudswas, dat het product minder goed zal werken. De slijtage plekken zijn dan te ver versleten, waardoor het product niet meer goed zijn werk kan doen. Als dit het geval is, is het tijd om de houten vloer van een nieuwe beschermlaag te voorzien. In deze situatie zijn de Osmo Intensiefreiniger en Osmo Onderhoudsolie de juiste combinatie om de houten vloer te onderhouden.

Houten vloer onderhoud: Renoveren zonder schuren

De Osmo Onderhoudsolie is de verdunde versie van de Hardwax-Olie en brengt een nieuwe beschermlaag aan op al een behandelde houten vloer. Door de Onderhoudsolie op het juiste moment aan te brengen op de houten vloer kunnen tijdrovende schuurklussen bespaart blijven. Het is namelijk een nieuwe laag aanbrengen zonder schuren. De Onderhoudsolie is ook geschikt voor het veranderen van de glansgraad van het oppervlak. Als u bijvoorbeeld een houten vloer heeft die is behandeld met de Hardwaxolie 3032 zijdemat en u wilt liever een matte uitstraling, kunt u de vloer behandelen met de Onderhoudsolie mat.

De Onderhoudsolie wordt aangebracht op de gehele houten vloer in tegenstelling tot de Vloeibare Onderhoudswas die alleen plaatselijk op de slijtage plekken wordt aangebracht. Voordat de vloer wordt onderhouden met de Onderhoudsolie is het van belang dat de vloer eerst wordt gereinigd met de Osmo Intensiefreiniger. Deze krachtige reiniger verwijderd al het vuil van de houten vloer. Dit zorgt ervoor dat het hout weer schoon is voor de behandeling met de Onderhoudsolie.

Zodra de vloer is behandeld met de Onderhoudsolie, kunt u de plaatselijke slijtageplekken weer opfrissen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas en kunt u regelmatig dweilen met de Osmo Wisch-Fix.

Houten vloer onderhoud: kleine beschadigingen

De Osmo Reparatiepasta is een olie en was combinatie voor het repareren van kleine beschadigingen en krassen in houten vloeren.

De pasta kan simpel worden aangebracht met een pluisvrije doek zoals de Easy Pad Poetsdoeken. Breng de Reparatiepasta altijd aan met de houtnerf mee en laat het 8 tot 10 uur drogen. Wanneer nodig kunnen 2 tot 3 lagen met de Reparatiepasta worden aangebracht.

Voor het vullen van knoesten en kieren in een houten vloer kan de Osmo Houtvuller gebruikt worden. De Houtvuller is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren.

Houten vloer onderhoud: Plaatselijk bijwerken

Is één plank in de houten vloer beschadigd? Of heeft deze plank last van vlekken die u niet meer kunt verwijderen met de onderhoudsproducten? Dat is geen probleem met Osmo. U kunt vloeren die behandeld zijn met Osmo makkelijk plaatselijk bijwerken. Als u één of meerdere planken wilt herstellen of repareren, dan dienen de planken geschuurd te worden zodat deze opnieuw kunnen worden behandeld. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken moeten de volgende acht stappen worden aangehouden:

  1. Tape de beschadigde plank af van de rest van het hout.
  2. Schuur het oppervlak gelijkmatig af. De grootte van de korrel van het schuurpapier moet in overeenstemming zijn met die van de laatste schuurbewerking van de omliggende planken. Schuur eerst het oppervlak af met korrel 120 en kijk of hiermee de beschadigingen of vlekken zijn verwijderd uit het hout. Als dit niet het geval is, is grover schuren het advies, eindig altijd met korrel 120. Het is verstandig om dit met een handschuurmachine uit te voeren.
  3. Maak het geschuurde gedeelte vóór behandeling grondig stofvrij, dit kan met een stofzuiger of een stofdoek. Maak het geschuurde hout niet nat.
  4. Breng met de Osmo Microvezelroller een dunne laag aan op het hout. Doe dit met hetzelfde product waar de laatste laag mee is behandeld, bijvoorbeeld de Hardwax-Olie 3065 Semi-mat. Wanneer het beschadigde oppervlak alleen met korrel 120 is geschuurd is het advies om dit met een pluisvrije katoenen doek aan te brengen. Hiermee brengt u minder product aan op het oppervlak. Poets deze laag vervolgens droog met een andere droge vezelvrije doek.
  5. Laat het behandelde oppervlak 8 tot 10 uur drogen.
  6. Breng na het drogen nog een dunne laag Hardwax-Olie aan met een vezelvrije katoenen doek. Poets deze laag vervolgens droog met een andere droge vezelvrije doek.
  7. Laat ook deze laag 8 tot 10 uur drogen.

Door het schuren zal de natuurlijke houtkleur van het plaatselijk bijgewerkte oppervlak gewoonlijk lichter zijn dan de rest van het hout. De houtkleur zal in de loop van de tijd weer gelijktrekken.

Houten vloer van kleur veranderen

Wilt u de vloer van kleur veranderen? Dat kan, maar alleen door het hout kaal te schuren. Daarna kan de houten vloer behandeld worden in een kleur naar keuze. Om de vloer te kleuren kunt u hiervoor de Hardwax-Olie Farbig, Naturel of de Olie Beits gebruiken. Wij verkopen van alle varianten ook testverpakkingen, daarmee kunt u de kleur testen op het geschuurde hout.

De Osmo Hardwax-Olie Farbig is ideaal voor de gelijkmatig gekleurde bescherming van houten trappen, zoals eiken, essen en beuken. De Hardwax-Olie Farbig is een op natuurlijke oliën en wassen gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Na behandeling is het onschadelijk voor mens, dier en plant. Net als alle andere producten van Osmo.

De Osmo Hardwax-Olie Effect Natural 3041 zorgt op lichte houtsoorten, zoals eiken en vuren voor een onbehandelde uitstraling. Wanneer hout geschuurd is heeft het vaak een lichtere kleur dan wanneer het behandeld is. Om deze lichte kleur te behouden is de Osmo Hardwax-Olie 3041 ontwikkeld. Het product bevat een klein aandeel witpigment in het product. Dit zorgt ervoor dat wanneer het hout behandeld is met de Effect Natural het niet donkerder van kleur wordt.

De Osmo Olie-Beits is ideaal voor het creëren van een (white) wash effect of een dekkend effect. Ook is het mogelijk om naast wit, andere kleuren te gebruiken zoals bijvoorbeeld een grey wash. Deze Olie-Beits kan als een transparante of intensieve kleuren primer gebruikt worden.

Schoonmaakmiddelen houten vloer

Het is niet aan te raden om andere schoonmaakmiddelen zoals allesreinigers en ammonia te gebruiken om een houten vloer mee schoon te maken. Deze agressieve reinigers kunnen voor vlekken en andere lelijkheden zorgen. Gebruik uitsluitend de producten van Osmo om de behandelde vloer schoon te maken.

Osmo Onderhoudsproducten

Osmo Wisch Fix
4.7142857142857 van 5

(21 reviews)

Osmo Wisch-Fix 8016

Vanaf 24,95
reiniging-en-onderhoud

Gemakkelijk in gebruik

reinigt-automatisch

Verzorgt en reinigt in één

Dweilmiddel voor de reiniging en verzorging van het hout.

Morgen geleverd

Bekijk product
Osmo Vloeibare Onderhoudswas
4.5 van 5

(2 reviews)

unieke-olie-was-combinatie

Verzorgt het hout

reiniging-en-onderhoud

Plaatselijk te gebruiken

reinigt-automatisch

Verfrissen van slijtageplekken

Voor het behandelen van slijtage plekken en verwijderen van vlekken

Morgen geleverd

Bekijk product
Osmo Intensiefreiniger
5 van 5

(5 reviews)

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 30,95
professioneel-product

Hoog rendement

reiniging-en-onderhoud

Intensieve reiniging voor vuil

Intensieve reiniging van het hout

Morgen geleverd

Bekijk product
Osmo Onderhoudsolie
4.6666666666667 van 5

(3 reviews)

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 49,95
professioneel-product

Hoog rendement

professioneel-product

Korte droogtijd

anit-slip-effect

Ook verkrijgbaar in Anti-slip

Ideaal voor het onderhouden van geoliede houten vloeren.

Morgen geleverd

Bekijk product

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...