Houten vloer onderhoud

Houten vloer onderhoud

Onderhoudsproducten voor een houten vloer

Vloeibare Onderhoudswas en Reinigingsmiddel

Osmo Vloeibare Onderhoudswas alle inhoudsmaten

Osmo Vloeibare Onderhoudswas

Voor het opfrissen van plaatselijke slijtage plekken en verwijderen van vlekken.

Vanaf 27,95
Selecteer eerst alle opties

Onderhoud houten vloer in olie

Om zo lang mogelijk van een behandelde houten vloer te genieten dient er af en toe ook onderhoud gepleegd te worden. Dankzij de Onderhoudsproducten van Osmo gaat dat zeer gemakkelijk. Hieronder worden verschillende technieken beschreven om de houten vloer te onderhouden. Ook is het mogelijk om een vloer te renoveren, de vloer plaatselijk bij te werken en kleine beschadigingen, gaatjes en knoesten te vullen.

Voordelen Vloeibare Onderhoudswas

 • Geschikt voor het opfrissen van slijtageplekken
 • Reinigt en verzorgt tegelijk
 • Verzorgt het hout met natuurlijke wassen
 • Bouwt geen filmlaag op
 • Voor vloeren en meubels

Osmo Onderhoudsproducten

Osmo Wisch-Fix alle inhoudsmaten

Osmo Wisch-Fix 8016

Vanaf 30,95

Vanaf 30,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Vloeibare Onderhoudswas alle inhoudsmaten

Vanaf 27,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Onderhoudsolie alle inhoudsmaten

Osmo Onderhoudsolie

Vanaf 61,95

Vanaf 61,95
Selecteer eerst alle opties

3 Methoden om je houten vloer te onderhouden

Houten vloer olien
1

Dweilen

Reinigen, voeden en voorkomen van uitdroging

2

Renoveren

Opknappen van de vloer, zonder te hoeven schuren

3

Beschadigingen repareren

Reparatie van kleine beschadigingen, zoals krassen

1. Onderhouden van je houten vloer door te dweilen

Een met Osmo behandeld oppervlak of een geoliede vloer dienen regelmatig gedweild te worden met de Osmo Wisch-Fix. Het product bevat een aandeel was, dit zorgt ervoor dat het hout gevoed wordt en niet uitdroogt. Het is aan te raden de Wisch-Fix elke week of om de week te gebruiken. De werking is zeer effectief, en het vuil dat je niet ziet wordt verwijderd en zorgt voor een langere levensduur van het oppervlak. De Wisch-Fix kan gemakkelijk worden gemengd met warm water, ongeveer 1 dopje per 2L water. Voor het dweilen kun je de Osmo Vloerreinigingsset gebruiken.

De Wisch-Fix is kleurloos en is voor elke behandelde houten vloer geschikt. Het maakt hierbij niet uit of de vloer is behandeld met of zonder een kleur. Lees de blog over: houten vloer dweilen om meer informatie over het dweilen en het product te krijgen.

Schoonmaakmiddelen

Het is niet aan te raden om andere schoonmaakmiddelen zoals allesreinigers en ammoniak te gebruiken om een houten vloer mee schoon te maken. Deze agressieve reinigers kunnen voor vlekken en andere lelijkheden zorgen. Gebruik uitsluitend de producten van Osmo om de behandelde vloer schoon te maken.

Slijtage plekken opfrissen

Na verloop van tijd zal een houten vloer last krijgen van plaatselijke slijtage. Dit gebeurt vooral op veel belopen delen zoals de keuken en de gang. Om deze delen van de houten vloer weer op te frissen is de Osmo Vloeibare Onderhoudswas het juiste middel. De was kan gemakkelijk op het schone hout worden aangebracht en worden uitgepoetst. Na droging, ongeveer 40 minuten is de vloer weer opgefrist. Meestal wordt de Osmo Onderhoudswas na ongeveer twee jaar gebruikt. Het advies is om deze slijtage plekken dan elk half jaar aan te brengen. Voor het aanbrengen van de Onderhoudswas kun je de Osmo Vloerreinigingsset gebruiken. Naast het opfrissen van slijtage plekken is de Vloeibare Onderhoudswas ook geschikt voor het reinigen van hardnekkige vlekken zoals schoenpoets, stiftstrepen en vet.

De Vloeibare Onderhoudswas is verkrijgbaar in twee varianten. De kleurloze Onderhoudswas 3029 is geschikt voor het onderhoud van alle houten vloeren die kleurloos of gekleurd zijn afgewerkt als toplaag.

Heb je een houten vloer die is afgewerkt met een witte toplaag? Dan is de Onderhoudswas wit 3087 de juiste variant voor jou. Deze variant bevat een aandeel witpigment in het product. Deze variant (3087 wit) is uitsluitend bedoelt voor houten oppervlakken die zijn behandeld met een wit product.

Je zult merken dat na jaren gebruik gemaakt te hebben van de Vloeibare Onderhoudswas, dat het product minder goed zal werken. De slijtage plekken zijn dan te ver versleten, waardoor het product niet meer goed zijn werk kan doen. Als dit het geval is, is het tijd om de houten vloer van een nieuwe beschermlaag te voorzien. In deze situatie zijn de Osmo Intensiefreiniger en Osmo Onderhoudsolie de juiste combinatie om de houten vloer te onderhouden.

schoonmaakmiddel voor houten vloeren

2. Houten vloer renoveren

Op een houten vloer die veel gebruikt is door de jaren heen kan slijtage ontstaan. Voor het renoveren van een houten vloer heeft Osmo onderhoudsproducten in het assortiment die de vloer weer zullen opknappen. Dit kan zelfs zonder te schuren. Voor het renoveren van een houten vloer zijn de Onderhoudsolie in combinatie met de Intensiefreiniger de juiste producten.
De Osmo Onderhoudsolie is de verdunde versie van de Hardwax-Olie en brengt een nieuwe beschermlaag aan op al een behandelde houten vloer. Het is wel van belang dat de vloer hiervoor met een olie gedragen product is behandeld. Als de vloer met een lak of een watergedragen beits of product is behandeld kan de Onderhoudsolie niet op deze houten vloeren worden aangebracht.

Door de Onderhoudsolie op het juiste moment aan te brengen op de houten vloer kunnen tijdrovende schuurklussen bespaart blijven. Het is namelijk een nieuwe laag aanbrengen zonder te hoeven schuren. De Onderhoudsolie is ook geschikt voor het veranderen van de glansgraad van het oppervlak. Als u bijvoorbeeld een houten vloer heeft die is behandeld met de Hardwaxolie 3032 zijdemat en u wilt liever een matte uitstraling, kunt u de vloer behandelen met de Onderhoudsolie mat.

De Onderhoudsolie wordt aangebracht op de gehele houten vloer in tegenstelling tot de Vloeibare Onderhoudswas die alleen plaatselijk op de slijtage plekken wordt aangebracht. Voordat de vloer wordt onderhouden met de Onderhoudsolie is het van belang dat de vloer eerst wordt gereinigd met de Osmo Intensiefreiniger. Deze krachtige reiniger verwijderd al het vuil van de houten vloer. Dit zorgt ervoor dat het hout weer schoon is voor de behandeling met de Onderhoudsolie. De Intensiefreiniger en de Onderhoudsolie kunnen worden aangebracht met de Osmo Pads, voor het staand uitvoeren van de klus is er de; Scharnier Pad Houder met Pads, voor het met de hand uitvoeren van het project is de Hand Pad Houder met Pads de juiste tool.

Zodra de vloer is behandeld met de Onderhoudsolie, kunt u de plaatselijke slijtageplekken weer opfrissen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas en kunt u regelmatig dweilen met de Osmo Wisch-Fix.

Houten vloer renoveren kosten

Het renoveren van een houten vloer met Osmo hoeft niet duur te zijn. Er hoeft namelijk niet geschuurd te worden. Heeft u een ruimte van ongeveer 50m2? Dan kunt u al voor minder dan €170 ,- de hele vloer renoveren. Heeft u een ruimte van ongeveer 100m2? Dan kunt u een houten vloer voor minder dan €225,- helemaal renoveren. Deze prijzen zijn inclusief Onderhoudsolie, Intensiefreiniger en tools voor het staand kunnen aanbrengen van de reiniger en olie.

onderhoudsolie van osmo

3. Beschadigingen houten vloer herstellen

Ook is het mogelijk om kleine beschadigingen in een houten vloer te herstellen. De Osmo Reparatiepasta is een olie en was combinatie voor het repareren van kleine beschadigingen en krassen in houten vloeren. De pasta kan simpel worden aangebracht met een pluisvrije doek zoals de Easy Pad Poetsdoeken. Breng de Reparatiepasta altijd aan met de houtnerf mee en laat het 8 tot 10 uur drogen. Wanneer nodig kunnen 2 tot 3 lagen met de Reparatiepasta worden aangebracht.

Gaten in houten vloer renoveren

Voor het vullen van knoesten en kieren in een houten vloer kan de Osmo Houtvuller gebruikt worden. De Houtvuller is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. De houtvuller is makkelijk aan te brengen. Na het vullen van de gaten en knoesten dient het hout geschuurd te worden. Als laatst kan de vloer dan behandeld met bijvoorbeeld de Osmo Hardwax-Olie.

Houten vloer plaatselijk bijwerken

Is één plank in de houten vloer beschadigd? Of heeft deze plank last van vlekken die u niet meer kunt verwijderen met de onderhoudsproducten? Dat is geen probleem met Osmo. U kunt vloeren die behandeld zijn met Osmo makkelijk plaatselijk bijwerken. Als u één of meerdere planken wilt herstellen of repareren, dan dienen de planken geschuurd te worden zodat deze opnieuw kunnen worden behandeld. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken moeten de volgende acht stappen worden aangehouden:

 1. Tape de beschadigde plank af van de rest van het hout.
 2. Schuur het oppervlak gelijkmatig af. De grootte van de korrel van het schuurpapier moet in overeenstemming zijn met die van de laatste schuurbewerking van de omliggende planken. Schuur eerst het oppervlak af met korrel 120 en kijk of hiermee de beschadigingen of vlekken zijn verwijderd uit het hout. Als dit niet het geval is, is grover schuren het advies, eindig altijd met korrel 120. Het is verstandig om dit met een handschuurmachine uit te voeren.
 3. Maak het geschuurde gedeelte vóór behandeling grondig stofvrij, dit kan met een stofzuiger of een stofdoek. Maak het geschuurde hout niet nat.
 4. Breng met de Osmo Microvezelroller een dunne laag aan op het hout. Doe dit met hetzelfde product waar de laatste laag mee is behandeld, bijvoorbeeld de Hardwax-Olie 3065 Semi-mat. Wanneer het beschadigde oppervlak alleen met korrel 120 is geschuurd is het advies om dit met een pluisvrije katoenen doek aan te brengen. Hiermee brengt u minder product aan op het oppervlak. Poets deze laag vervolgens droog met een andere droge vezelvrije doek.
 5. Laat het behandelde oppervlak 8 tot 10 uur drogen.
 6. Breng na het drogen nog een dunne laag Hardwax-Olie aan met een vezelvrije katoenen doek. Poets deze laag vervolgens droog met een andere droge vezelvrije doek.
 7. Laat ook deze laag 8 tot 10 uur drogen.

Door het schuren zal de natuurlijke houtkleur van het plaatselijk bijgewerkte oppervlak gewoonlijk lichter zijn dan de rest van het hout. De houtkleur zal in de loop van de tijd weer gelijktrekken.

Houten vloer van kleur veranderen

Wilt u de vloer van kleur veranderen? Dat kan, maar alleen door het hout kaal te schuren. Daarna kan de houten vloer behandeld worden in een kleur naar keuze. Om de vloer te kleuren kunt u hiervoor de Hardwax-Olie Farbig, Naturel of de Olie Beits gebruiken. Wij verkopen van alle varianten ook testverpakkingen, daarmee kunt u de kleur testen op het geschuurde hout.

De Osmo Hardwax-Olie Farbig is ideaal voor de gelijkmatig gekleurde bescherming van houten trappen, zoals eiken, essen en beuken. De Hardwax-Olie Farbig is een op natuurlijke oliën en wassen gebaseerd product, dit zorgt na behandeling voor een beschermend oppervlak. Na behandeling is het onschadelijk voor mens, dier en plant. Net als alle andere producten van Osmo.

De Osmo Hardwax-Olie Effect Natural 3041 zorgt op lichte houtsoorten, zoals eiken en vuren voor een onbehandelde uitstraling. Wanneer hout geschuurd is heeft het vaak een lichtere kleur dan wanneer het behandeld is. Om deze lichte kleur te behouden is de Osmo Hardwax-Olie 3041 ontwikkeld. Het product bevat een klein aandeel witpigment in het product. Dit zorgt ervoor dat wanneer het hout behandeld is met de Effect Natural het niet donkerder van kleur wordt.

De Osmo Olie-Beits is ideaal voor het creëren van een (white) wash effect of een dekkend effect. Ook is het mogelijk om naast wit, andere kleuren te gebruiken zoals bijvoorbeeld een grey wash. Deze Olie-Beits kan als een transparante of intensieve kleuren primer gebruikt worden.

Onderhoud houten vloer Hardwax

De producten en technieken die hierboven zijn uitgelegd zijn bedoelt voor houten vloer die zijn behandeld met een Hardwax, Hardwaxolie of olie. Een Hardwaxolie bestaat uit een combinatie van olie en was. De onderhoudsproducten zijn op basis van olie daarom zijn deze zeer geschikt voor het behandelen van vloeren die behandeld zijn met producten op olie basis.

Heeft u vragen over het onderhouden van uw houten vloer? Neem dan contact met ons op via de mail, whatsapp of via de telefoon. Het is aan te raden om een paar foto’s van de houten vloer mee te sturen, zo krijgen wij een indruk van de staat van de vloer en kunnen wij gericht advies geven over het onderhouden van de houten vloer.

Benodigdheden voor het onderhouden van een houten vloer

Osmo Houtvuller

Osmo Houtvuller

Vanaf 14,95

Vanaf 14,95
Selecteer eerst alle opties

Veelgestelde vragen over het onderhouden van een houten vloer

Wanneer een houten vloer last krijgt van zichtbare slijtage plekken is het aan te raden om de vloer te renoveren. Hiervoor is de combinatie; intensiefreiniger + Onderhoudsolie de juiste artikelen.

Voor een houten vloer die met een was is behandeld kunt u de Osmo Vloeibare Onderhoudswas gebruiken. Met de Onderhoudswas kunt u weer een nieuwe was laag aanbrengen op het hout.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...