Eenvoudig stappenplan: Terras Oliën

Een houten terras  oliën is als een goede wijn; met de juiste zorg wordt het alleen maar beter. Om die natuurlijke charme te accentueren en het feestje buiten het hele jaar door te laten gaan, is oliën essentieel. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het oliën en onderhouden van een houten terras en geven we je een stap-voor-stap gids om het zelf uit te kunnen voeren.

Waarom je terras oliën?

Het oliën van je terras is belangrijker dan je wellicht zou denken. Eén van de voornaamste redenen om je terras te oliën, is de bescherming tegen weersinvloeden. Een terras wordt continu blootgesteld aan zon, regen en temperatuurschommelingen. Een goede oliebehandeling vormt een beschermende laag die het hout afschermt van deze elementen. Daarnaast zorgt een het oliën van je terras voor een duurzaam en aantrekkelijk oppervlak, waardoor je terras er jaar na jaar fris en verzorgd uitziet. Kortom, als je wilt dat je terras lang meegaat en er altijd op zijn best uitziet, zul je hem moeten oliën

Kies de juiste olie

De keuze van olie voor je terras is cruciaal voor de duurzaamheid, uitstraling en bescherming van het hout. Terrasoliën kunnen variëren in samenstelling, duurzaamheid, UV-bescherming en absorptievermogen. Het kiezen van de juiste olie kan het verschil betekenen tussen een terras dat slechts enkele jaren meegaat en een terras dat decennialang blijft stralen.

Om je terras een optimale bescherming en uitstraling te bieden, kun je het beste kiezen voor de Terras-Olie van Osmo. Doordat dit product naast olie ook hardwax bevat, wordt er met slechts twee lagen product een sterke beschermlaag gecreëerd tegen vocht, vuil en beschadiging. De Osmo Terras-Olie dringt diep in het hout en beschermt van binnenuit, hierdoor blijft de natuurlijke look en feel van het hout behouden. Wil je zeker weten dat je nooit meer uitglijdt over je terras? Dan kun je als laatste laag de Osmo Terras-Olie Antislip aanbrengen.

Osmo Terras-Olie alle inhoudsmaten
Houten terras oliën

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, raden we je aan om eerst alles te verzamelen wat je nodig hebt. Kies een Terras-Olie die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een terras
Voordat je kunt beginnen met het oliën van het terras, dient deze misschien eerst te worden voorbereid. Ben je van plan een nieuw terras te oliën? Dan kun je meestal direct aan de slag. Is het terras vergrijsd? Dan zul je deze eerst moeten ontgrijzen. Dat kun je doen met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Bevat het terras nog een oude laag lak of beits? Dan zul je deze moeten verwijderen middels schuren. Om ervoor te zorgen dat het terras goed kaal en egaal wordt, en dat de nieuwe laag olie goed hecht, raden we je aan om in drie schuurgangen te schuren. Begin met korrel 40 schuurpapier, vervolg met korrel 80 schuurpapier en eindig met korrel 120 schuurpapier. Maak het terras na het schuren goed stofvrij met een bezem of middels licht-vochtig dweilen.

Voordat je begint met oliën moet het terras helemaal droog zijn. Na regen kun je het beste 24 uur wachten. Zorg ervoor dat je niet in de zon werkt, felle zon kan er namelijk voor zorgen dat de afwerking te snel droogt waardoor er een ongelijkmatige uitstraling kan ontstaan.

Osmo Terras-Olie alle inhoudsmaten

Osmo Terras-Olie

Vanaf 39,95

Vanaf 39,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Blokkwast alle afmetingen

Osmo Blokkwast

Vanaf 51,95  39,95

Vanaf 51,95  39,95
Selecteer eerst alle opties

Houten Terras Oliën – stap voor stap instructie

Ben je klaar om het terras aan te pakken? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Terras-Olie goed door met de roerstok, voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met de randen aan de zijkant van het terras en tussen de planken. Gebruik hiervoor de blokkwast op telescoopsteel. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  3. Breng daarna op het grote oppervlak Terras-Olie aan. Begin de hoek schuin tegenover waar je moet eindigen. Breng de olie aan op de planken met de blokkwast op telescoopsteel. Werk met dunne lagen, in de richting van de planken mee en zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak.
  4. Strijk het terras met een zo goed als droge blokkwast goed na. Zo zorg je ervoor dat eventuele aanzetstrepen van de blokkwast worden verwijderd.
  5. Laat het terras minimaal 12 uur drogen (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  6. Breng een tweede laag aan (zie punt 2 t/m 5)

Terras onderhouden

Nu het terras er weer op en top bij ligt wil je deze natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Daarvoor is het terras schoonmaken essentieel om de levensduur te verlengen. Probeer het terras minstens twee keer per jaar goed te reinigen, bijvoorbeeld aan het begin en aan het einde van het buitenseizoen. Dit kun je doen met een sopje allesreiniger en een dweil. Wil je het hout echt goed reinigen en vuil en algen verwijderen? Dan kun je het beste de Osmo Terras-Reiniger gebruiken.

Heeft het terras op den duur een nieuw laagje nodig? Schijnt het hout bijvoorbeeld door de kleurlaag heen of krijgt het terras last van droge plekken? Dan kun je gemakkelijk na reiniging een nieuw laagje van dezelfde kleur aanbrengen. Doordat de Terras-Olie hecht aan het hout zal het niet bladderen of scheuren. Vanaf nu hoef je daarom nooit meer te schuren!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw terras moet oliën. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...