Hoe kan ik het beste een trap verven?

Stap voor stap een trap verven en transformeren? In dit artikel ontdek je hoe een trap met een likje verf kan opknappen en welke verf je het beste kan gebruiken. Van voorbereiding tot afwerking, we leiden je door het hele proces om je trap snel weer te laten stralen!

Waarom je trap verven?

Het verven van een houten trap is niet alleen een manier om je interieur een frisse, nieuwe uitstraling te geven, maar het vervult ook een praktisch doel. Een goed aangebrachte verflaag beschermt het hout tegen slijtage, krassen en beschadigingen, waardoor de levensduur van de trap verlengd wordt. Daarnaast kan het de veiligheid verbeteren door het toevoegen van een antislip verf laag. Of je nu gaat voor een drastische kleurverandering of een subtiele tint, het verven van je traptreden kan een aanzienlijke impact hebben op de algehele sfeer van je woning.

Bekijk nu de onderstaande video met een handig stappenplan voor het verven van jouw trap.

Trap verven, trap schilderen

Houten trap verven – stap voor stap instructie

Ben je klaar om je trap te gaan verven? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Decorwas Creativ goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen en de reling. Gebruik hiervoor een kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  3. Kwast de randen en reling goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de kwast verwijderen.
  4. Breng op de grote oppervlakken, zoals de treden of stootborden, een dunne laag Decorwas Creativ aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de richting van de houtnerf mee.
  5. Rol grote oppervlakken na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de roller verwijderen.
  6. Laat de trap minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  7. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 6.

Kies de juiste verf

Je houten trap een frisse look geven is waarschijnlijk je voornaamste reden dat je de trap gaat schilderen. Maar zou het niet fantastisch zijn als je tegelijkertijd de gehele trap ook beter beschermd? Je keuze in verf is in dit geval belangrijker dan je zou denken. Een reguliere verf, op basis van latex of terpentine, brengt een beschermende kleurlaag aan op het hout, maar na verloop van tijd kan deze gaan barsten of afbladderen door slijtage. Voor een veel belopen oppervlak zoals een trap wens je misschien liever een slijtvaste verf oplossing. Daarnaast kan een reguliere verflaag hout erg glad maken, waardoor je sneller van de trap af zou kunnen glijden.

Kies daarom liever voor een verf op oliebasis, zoals de Decorwas Creativ van Osmo. Niet enkel geeft deze verf een uitstekende kleurdekking, doordat deze verf in het hout trekt, in plaats van erop blijft liggen, wordt het hout van binnenuit beschermd tegen vocht, vuil en beschadigingen. Hierdoor zal de kleurlaag niet barsten of afbladderen en blijft de houtnerf- en structuur behouden. Een met Osmo behandelde trap blijft dus een stuk ruwer dan een geverfde trap. Daar zul je dus veel minder snel vanaf glijden. Wil je écht zeker weten dat je nooit meer uitglijdt van de trap? Breng dan als toplaag de kleurloze Hardwax-Olie Antislip trapverf aan.

 

Osmo Decorwas Creativ alle inhoudsmaten

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint aan het verven van je open of dichte trap, dien je alles te verzamelen wat je nodig hebt. Denk ook na over hoeveel verf je nodig gaat hebben en kies een product dat past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden:

Trap schuren voor het verven

Een trap schilderen begint bij een goede voorbereiding. Enkel met een goede voorbereiding kan er een goed resultaat worden behaald als je jouw trap wilt verven. Voordat je begint aan de klus, dient de trap eerst voorbereid te worden.

Zorg dat de trap goed schoon en kaal is. Is de trap nieuw geplaatst? Dan kun je meestal zo aan de slag. Heeft de geschilderde trap nog veel krassen of vlekken, of bevat de trap nog een oude verflaag, dan zul je de eerst moeten schuren met een handschuurmachine voordat je de nieuwe verflaag aanbrengt. Voor een optimaal kaal en egaal oppervlak zul je de trap in drie verschillende gangen moeten schuren. Begin met schuurpapier met korrel 40, ga verder met korrel 80 en eindig met korrel 120. Daarna kan de nieuwe verf goed hechten aan het hout. Zorg dat je tijdens het trap schuren altijd handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril draagt. Maak na het schuren de trap stofvrij met de Osmo Easy Pads.

Ben je van plan dicht bij een muur te verven? Dan is het misschien handig om het één en ander af te plakken. Zorg dat je in het geval van een open trap de vloer voorziet van plastic folie of een zeil. Met deze tips en benodigdheden kun je direct aan de slag. Je hoeft alleen nog de kleur te kiezen: wil jij je trap zwart verven, of ga je voor een andere donkere of witte kleur?

 

Wil je jouw trap verven zonder schuren?

Lees onze blog en kijk de video over hoe je verf kan verwijderen van hout. In deze video wordt uitgelegd hoe de Osmo Verfstripper ervoor kan zorgen dat oude verf-, lak-, of beits lagen verwijderen. Ook is het mogelijk dat lijm kan worden verwijdert, maar test een klein stukje voordat je de hele trap gaat behandelen.

Geverfde trap onderhouden

Nu je klaar bent met het schilderen van je trap, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Hiervoor zul je de trap goed moeten onderhouden. Je kunt de trap schoonmaken met een standaard reingingsspray en een vochtige doek. Maar let op: sommige reinigingssprays kunnen de beschermende laag van de trapverf uitdrogen of beschadigen. Wil je dit risico vermijden? Kies dan voor de Osmo Spray Cleaner. Deze reinigingsspray bevat een beetje was, wat helpt om de beschermlaag te voeden tijdens het schoonmaken, waardoor deze langer meegaat.

Veelgestelde vragen

Nee, bij het gebruik van Osmo Decorwas Creativ is dit niet nodig. Ga je een andere verf gebruiken dan de Decorwas Creativ?  Lees dan voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing, want in de meeste gevallen is het wel nodig.

Nee, wanneer je Osmo gebruikt is de trap ontvetten niet nodig voor het aanbrengen van de Decorwas. Het belangrijkste is dat de ondergrond vrij is van stof.

Nee, bij Osmo Decorwas hoef je niet tussen de lagen door te schuren.

In sommige gevallen is de trap na behandeling erg glad. Wanneer je nog geen 2 lagen heb aangebracht van een Osmo Hardwax-Olie of Decorwas Creativ dan kan je nog als toplaag/2e laag de Osmo Hardwax-Olie Antislip aanbrengen. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik!

De Osmo Decorwas Creativ is de beste keuze voor trap verven. Deze unieke olie en was combinatie is slijtvast en vuilafstotend. Hierdoor blijft jouw trap jaren lang mooi.

De droging van de eerste laag duurt ongeveer 24 uur. Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet te allen tijde worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw houten trap kunt schilderen. Kom je toch niet helemaal uit de beste verf voor jouw trap, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...