D55018AB-9E4C-45EE-AD5C-758C085D68A1-d04e9dd58d7f96cc1f866b659a313b4d

Jouw aanrechtblad opknappen?

Zo doe je dat!

Is het tijd om jouw aanrechtblad op te knappen? Een aanrechtblad is een oppervlak dat vaak zéér intensief wordt gebruikt. Niet gek dat deze op z’n tijd een opknapbeurt nodig heeft. Gelukkig voor jou is het helemaal niet zo moeilijk op een houten aanrechtblad op te knappen. Met de TopOil van Osmo is dat een gemakkelijke klus. Of je nu je aanrechtblad enkel wilt opknappen of dat je een totaal andere kleur wenst aan te brengen: bij ons ben je aan het juiste adres! We leggen je graag uit hoe jij succesvol én voordelig je houten aanrechtblad kunt opknappen.

Aanrechtblad opknappen

Ben jij van plan je houten aanrechtblad op te knappen? Een aanrechtblad opknappen is lang geen moeilijk klusje, maar je moet er wel wat tijd voor vrij maken. Voor een optimaal eindresultaat zijn er namelijk meerdere stappen die je dient te ondernemen. Is jouw aanrechtblad flink beschadigd? Dan begint jouw opknapbeurt bij het schuren van het aanrechtblad. Ook als er nog een oude lak- of verflaag op zit, zul je deze eerst moeten verwijderen middels schuren. Volledig kaal schuren is lang niet altijd nodig, soms is licht opschuren al voldoende om de oude laag te verwijderen. Is het aanrechtblad voorheen behandeld met een olieproduct? Dan is het wellicht mogelijk om daaroverheen een laag Osmo aan te brengen, maar we raden je wel aan om dat eerst te testen met behulp van een sample. Is het blad erg vuil? Dan is het wellicht nodig om het blad grondig te reinigen, bijvoorbeeld met de Osmo Intensief Reiniger.

Wanneer het houten aanrechtblad volledig voorbereid is, kan er een nieuwe behandeling worden aangebracht. Voor het opknappen van een aanrechtblad raden we je aan om de Osmo TopOil te gebruiken. Dit product is uitermate geschikt om aan te brengen op meubeloppervlakken of werkbladen, zoals een aanrechtblad. De Osmo TopOil zorgt voor een vochtafstotend oppervlak en is na droging volledig voedselveilig; ideaal voor een aanrechtblad!

Onbehandelde look

Wil je een houten aanrechtblad opknappen, zonder dat de kleur van het hout wordt aangepast? Dan raden we je aan om de TopOil 3068 Natural te gebruiken. Doordat dit product een klein aandeel witpigment bevat, zal deze behandeling de kleur van het hout niet verdiepen, maar juist licht houden. Werk je met een donker houtoppervlak? Dan raden we je niet aan om de TopOil 3068 Natural te gebruiken. Op donkere oppervlakken zal dit product een witte waas achterlaten.

Toch liever de kleur en tekening van het hout verdiepen? Dan raden we je één van onze kleurloze varianten van de TopOil aan. Deze producten geven het hout een permanente wet-look waardoor het oppervlak een tint donkerder kleurt. Het geeft het hout eenzelfde kleuring als wanneer je het aanrechtblad een beetje nat zou maken.

Producten voor het opknappen van een houten aanrechtblad

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Intensiefreiniger

Osmo Intensiefreiniger

Vanaf 38,95

Vanaf 38,95
Selecteer eerst alle opties

Twee-laags systeem

Ben je van plan een TopOil met kleurpigment aan te brengen, bijvoorbeeld in de kleur Wit, Terra, Grafiet of Acacia? Dan raden wij je aan om het oppervlak af te werken met één van de kleurloze varianten van de TopOil, bijvoorbeeld de TopOil 3028 zijde-mat of de TopOil 3058 mat. Door het aanrechtblad te voorzien van een kleurloze bovenlaag, zorg je voor een gemakkelijk te onderhouden oppervlak dat in de toekomst gemakkelijk bijgewerkt kan worden zonder dat er kleurverschillen ontstaan. Bovendien zullen krassen en andere slijtage in een kleurloze laag een stuk minder zichtbaar zijn.

Betonnen aanrechtblad opknappen

Is jouw aanrechtblad gemaakt van beton of afgewerkt met beton ciré? Ook dan is het mogelijk om jouw aanrechtblad op te knappen met de producten van Osmo. Speciaal voor poreuze steenoppervlakken hebben wij de Osmo Betonolie ontwikkeld. Dankzij de betonolie wordt er een vochtafstotend en krasbestendig oppervlak gecreëerd dat na opdroging volledig voedselveilig is. Het zorgt ervoor dat het betonnen aanrechtblad gemakkelijk schoon te maken is, minder stof afgeeft en langer meegaat. De Osmo Betonolie is niet enkel geschikt voor beton, ook op andere poreuze (natuur)steenoppervlakken kan dit product worden aangebracht.

Voorbereidingen aanrechtblad opknappen

Voordat je begint met het opknappen van het aanrechtblad, dien je een aantal voorbereidingen te treffen. Enkel wanneer het oppervlak goed schoon, droog en stofvrij is, kun je een optimaal resultaat behalen. Begin daarom met het opruimen van het aanrechtblad. Haal alle spullen weg, zodat je overal goed bij kunt. Vergeet niet om ook je gootsteen te verwijderen. Is dat niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je deze goed afplakt om te voorkomen dat de gootsteen beschadigd. Is het aanrecht leeg? Dan kun je beginnen met het reinigen en/of schuren van het oppervlak.

Bevat het aanrecht een oude lak- of verflaag? Dan dient deze eerst te worden gewschuurd. Door het schuren zorg je ervoor dat het oppervlak weer mooi egaal wordt en dat krassen en/of oude behandelingen worden verwijderd. Voor het schuren van het aanrechtblad raden we je een korrelvolgorde aan van 40-80-120. Zo creëer je een egaal oppervlak waaraan de nieuwe behandeling gemakkelijk kan hechten. Maak het oppervlak na het schuren goed stofvrij. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat.

Keuken

Osmo TopOil aanbrengen op aanrechtblad

Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om de TopOil aan te brengen. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je graag een stappenplan voor het aanbrengen van de TopOil op jouw houten aanrechtblad.

  1. Zorg dat je het blik vóór gebruik eerst goed schudt. Zo zorg je ervoor dat de bestandsdelen en het pigment in het product goed worden gemengd.
  2. Breng vervolgens een dunne poetslaag van het product aan. Doe dit met een Osmo Witte Pad met Handpad houder, of een Easypad poetsdoek. Werk hierbij met de nerfrichting mee.
  3. Om een egale uitstraling te creëeren, en te voorkomen dat er teveel product wordt aangebracht, raden we je aan om het oppervlak na te poetsen met een Osmo Fleece Pad en Handpad houder. Werk ook hierbij met de nerfrichting mee.
  4. Laat de poetslaag vervolgens 10 tot 12 uur drogen. Pas wanneer het oppervlak volledig droog is, kan er een nieuwe poetslaag worden aangebracht.
  5. Wanneer alle poetslagen volledig gedroogd zijn, is het aanrechtblad klaar voor intensief gebruik. Plaats de gootsteen terug of verwijder de tape en geniet van je nieuwe keuken!

We raden je aan om van de TopOil vier poetslagen aan te brengen, dit is voldoende op het oppervlak optimaal te beschermen. Breng je meer aan? Dan heb je kans dat de behandeling gaat onthechten. Minder poetlagen kan zorgen voor een minder goede bescherming. Werk je met kleur? Dan raden we je aan om twee poetslagen kleurende behandeling aan te brengen en twee poetslagen kleurloze behandeling.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opknappen van een houten keukenblad, het onderhouden van een keukenblad of een andere houtkwestie: neem contact met ons op. Het team van Osmo is uit het juiste hout gesneden! We doen graag ons best om je te helpen.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...