houten tafel beitsen

Tafel Beitsen

Het beitsen van een tafel gaat veel verder dan enkel een moderne, robuuste uitstraling. Beits geeft hout ook bescherming tegen vocht, vuil en beschadiging. In dit artikel leggen we je alles uit over het beitsen van een tafel en geven we je een stap-voor-stap gids voor een strak eindresultaat.

Waarom je tafel beitsen?

Of je tafel nu toe is aan een nieuwe look of een nieuwe beschermlaag; het beitsen van je tafel is altijd een goed idee. Naast dat beitsen zorgt voor een stijlvolle uitstraling, voorzie je de tafel tegelijkertijd ook van een optimale bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. Het beitsen van een tafel is niet moeilijk, maar voor een strakke uitstraling zijn er wel een paar dingen waar je op dient te letten. Geen zorgen, we leggen het je stap voor stap uit. Zo kun je het straks helemaal zelf!

Kies de juiste beits

Het verven van je tafel doe je waarschijnlijk vooral omdat je de uitstraling wilt veranderen. Maar is het niet handig als de tafel ook direct beter beschermd wordt? De keuze in verf is hierbij belangrijker dan je misschien zou denken. Reguliere beitsen, op basis van bijvoorbeeld water, creëren een kleurende laag op het hout. Dit zorgt voor enige bescherming, maar door verloop van tijd kan deze laag gaan schilferen of barsten. Voor jouw geliefde tafel zou je misschien toch een iets slijtvastere oplossing wensen.

Kies liever voor de Olie-Beits van Osmo. Dit is een afwerking die net als reguliere beits een robuuste uitstraling geeft, maar in het hout trekt en zich daar vasthecht. Het beschermt het hout van binnenuit tegen vocht, vuil en beschadiging, waardoor de kleurlaag niet zal gaan scheuren of afbladderen, Hierdoor blijft de nerf en structuur van het hout zichtbaar, en gaat je tafel veel langer mee! De Olie-Beits van Osmo zorgt voor een elastische beschermlaag die bestand is tegen het krimpen en zwellen van het hout. Breng als toplaag een kleurloze TopOil aan, dan kun je de tafel in de toekomst gemakkelijk onderhouden, zonder dat er kleurverschillen ontstaan.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, is het handig als je alles verzameld wat je nodig hebt. Kies een verf die geschikt is voor jouw houttype en die past bij jouw gewenste uitstraling.

Benodigdheden


Voorbereiding van de tafel

Voordat je met de beits aan de slag gaat, dient de tafel misschien eerst te worden voorbereid. De tafel moet namelijk goed schoon en kaal zijn. Is de tafel nieuw? Meestal kun je dan direct aan de slag. Zit er nog een oude verf-, lak- of beitslaag op de tafel? Dan zal deze eerst moeten worden verwijderd middels schuren. Om de tafel goed kaal en egaal te maken adviseren we je om in drie verschillende schuurgangen te schuren. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe laag beits goed kan hechten. Schuur eerst met korrel 40, daarna met korrel 80 en eindig met korrel 120 schuurpapier. Vergeet niet om hierbij veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen. Zorg ervoor dat je de tafel na het schuren goed stofvrij maakt met de Osmo Easy Pads.

Is de tafel onbehandeld, maar erg vuil? Maak de tafel dan schoon met Intensiefreiniger om diep ingetrokken vuil te verwijderen.

Tafel Beitsen – stap voor stap instructie

Klaar om te beginnen met beitsen? We helpen je graag op weg met behulp van een stappenplan!

  1. Maak eerst een testje op het hout. Zo weet je zeker of het product voldoende hecht aan het hout en of de uitstraling past bij je verwachtingen.
  2. Roer het blik Olie-Beits goed door, voor ongeveer een minuut. Zo worden de bestanddelen en pigmenten in het product goed verdeeld.
  3. Breng een dunne poetslaag beits aan op het hout. Gebruik hiervoor de witte pad op de handpadhouder. Werk hierbij zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  4. Poets het product uit. Gebruik hiervoor de fleece pad op de handpadhouder. Werk hierbij zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  5. Laat de tafel minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  6. Breng een dunne laag kleurloze TopOil aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee.
  7. Rol het oppervlak goed na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zorg ervoor dat het product egaal wordt verdeeld over het oppervlak en dat eventuele aanzetstrepen van de roller verdwijnen.
  8. Laat de tafel minimaal 10 tot 12 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  9. Breng een tweede dunne laag kleurloze TopOil aan (zie punt 6 t/m 8.)

Tafel onderhouden

Om je tafel zo lang mogelijk mooi te houden, raden we je aan om de tafel dagelijks schoon te maken en regelmatig te onderhouden. Door regelmatig onderhoud kan ernstige schade worden voorkomen. Voor het dagelijks schoonmaken van de tafel kun je een reguliere reinigingsspray en een vaatdoek gebruiken. Echter kan dit er wel voor zorgen dat de behandelingslaag uitdroogt en daardoor langzaam afbreekt. Wil je dat voorkomen? Dan raad ik je aan om de Osmo Spray Cleaner te gebruiken. Deze reinigingsspray bevat een klein aandeel was, waardoor de behandelingslaag van de tafel wordt gevoed en daardoor langer meegaat.

Heeft de tafel bijvoorbeeld slijtageplekken, vlekken of krassen? Dan is de tafel toe aan onderhoud! In dat geval kun je de Osmo Vloeibare Onderhoudswas Spray gebruiken. Dit product is zeer geschikt voor het opfrissen van de tafel en zorgt ervoor dat krassen en vlekken

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een tafel moet beitsen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...