Thumbnail_Houten_Tafel_Verven

Tafel verven

Je houten tafel verven is niet alleen handig voor de bescherming van de tafel, het kan ook een frisse touch geven aan je interieur. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat het beste kunt doen, welke materialen je daarvoor nodig hebt en welke technieken het beste resultaat opleveren voor een langdurig mooie en beschermde tafel.

Waarom je tafel verven?

Of je nu een oude tafel een nieuw leven in wilt blazen of dat je een persoonlijke touch wilt toevoegen; het verven van een tafel kan wonderen doen voor je interieur. Niet enkel breng je een kleur aan, ook voorzie je de tafel van een optimale bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. Daarnaast kan het verven van een tafel ook worden gezien als een vermakelijke doe-het-zelf klus. Moeilijk is het zeker niet, maar voor een optimaal resultaat zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Geen zorgen, we leggen het je stap voor stap uit. Zo kun je het straks helemaal zelf!

Kies de juiste verf

Het verven van je tafel doe je waarschijnlijk vooral omdat je de uitstraling wilt veranderen. Maar is het niet handig als de tafel ook direct beter beschermd wordt? De keuze in verf is hierbij belangrijker dan je misschien zou denken. Reguliere verven, op basis van latex of terpentine, creëren een kleurende laag op het hout. Dit zorgt voor goede bescherming, maar door slijtage kan deze laag gaan scheuren of afbladderen. Dat is vervelend, want dan kun je de hele tafel weer helemaal opnieuw in de verf zetten…

Kies liever voor een verf op oliebasis, zoals de Decorwas Creativ van Osmo. Dit is een afwerking die net als verf een hoge pigmentdekking heeft, maar in het hout trekt en zich daar vasthecht. Het beschermt het hout van binnenuit tegen vocht, vuil en beschadiging, waardoor de kleurlaag niet zal gaan scheuren of afbladderen, Hierdoor blijft de nerf en structuur van het hout zichtbaar, en gaat je tafel veel langer mee! Breng als toplaag een kleurloze TopOil aan, dan kun je de tafel in de toekomst gemakkelijk onderhouden, zonder dat er kleurverschillen ontstaan.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint, is het handig als je alles verzameld wat je nodig hebt. Kies een verf die geschikt is voor jouw houttype en die past bij jouw gewenste uitstraling.

Benodigdheden


Voorbereiding van de tafel

Een goede voorbereiding is essentieel voor een goed eindresultaat. Voordat je kunt beginnen met het verven, moet de tafel goed schoon en kaal zijn. Is de tafel nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Eventuele oude lak- of verfresten dienen eerst te worden verwijderd middels schuren. Schuur hiervoor de tafel in korrelvolgorde 40-80-120. Zo zorg je voor een kaal en egaal oppervlak waaraan de nieuwe verf goed kan hechten. Vergeet niet om hierbij veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen. Maak de tafel na het schuren goed stofvrij met de Osmo Easy Pads.

Is de tafel onbehandeld, maar erg vuil? Maak de tafel dan schoon met Intensiefreiniger om diep ingetrokken vuil te verwijderen.

Tafel verven – stap voor stap instructie

Ben je klaar om je tafel te verven? Met behulp van ons stappenplan helpen we je graag op weg!

  1. Maak eerst een testje op het hout. Zo weet je zeker of het product voldoende hecht aan het hout en of de uitstraling past bij je verwachtingen.
  2. Roer het blik goed door, voor ongeveer een minuut. Zo worden de bestanddelen en pigmenten in het product goed verdeeld.
  3. Breng een dunne poetslaag aan op het hout. Gebruik hiervoor de witte pad op de handpadhouder. Werk hierbij zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  4. Poets het product uit. Gebruik hiervoor de fleece pad op de handpadhouder. Werk hierbij zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  5. Laat de tafel minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  6. Breng een tweede dunne laag Decorwas Creativ aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee.
  7. Rol het oppervlak na met een zo goed als droge roller. Gebruik hierbij lichte druk.
  8. Laat de tafel minimaal 24 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.
  9. Breng een derde dunne laag kleurloze TopOil aan met een roller op rollerhouder. Werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak en met de richting van de houtnerf mee.
  10. Laat de tafel minimaal 10 tot 12 uur drogen. Zorg hierbij voor een goede ventilatie en een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Tafel onderhouden

Nu de tafel er op en top uitziet, wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk zo houden. Door je tafel dagelijks schoon te maken en regelmatig te onderhouden, blijft hij langer mooi. Regelmatig onderhoud kan grote schade en slijtage voorkomen. Het reinigen van de tafel kan worden gedaan met een reguliere reinigingsspray, echter kan dat er wel voor zorgen dat de afwerkingslaag langzaam afbreekt. Wil je dat liever voorkomen? Dan raden we je aan om de Osmo Spray Cleaner te gebruiken. Dit reinigingsproduct bevat een klein aandeel was waardoor de afwerkingslaag dagelijks gevoed wordt. Meer weten over het schoonmaken van een tafel? Lees ons artikel over Houten Tafel Schoonmaken.

Heeft de tafel last van slijtage, vlekken of krassen? Dan is de tafel toe aan onderhoud. Voor het opfrissen van de tafel kun je de Osmo Vloeibare Onderhoudswas Spray gebruiken. Dit product kun je gemakkelijk poetsen op de tafel met behulp van onze kleine pads met handpadhouder.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een tafel moet verven. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.