Houten mes behandeld met Osmo TopOil

N6 Knives mes handgemaakt

Behandeld met Osmo TopOil

N6 Knives en Osmo Nederland: Maak kennis met het one-of-a-kind Osmo-mes!

Creativiteit maakt het leven mooi, daarom is het leven gebaat bij meer creativiteit. Dit inspireert en heeft een aanstekelijke werking, dat hebben wij ervaren in een bijzondere samenwerking met N6 Knives: een bedrijf dat creativiteit ademt en vertaalt naar unieke koksmessen, gemaakt van de meest bijzondere materialen. Twee bedrijven die samenwerken, dat levert een dubbel zo creatief product: maak kennis met het one-of-a-kind Osmo-mes. Een écht collectors item!

Oprichter N6 Knives

Kalēn Mart Fernand Kesteloot is de oprichter en eigenaar van N6 Knives. “Als ambachtsman gaat het mij om creëren. Ik leg dan ook de focus op detail, uiterlijk en gebruik.” Aldus Kalēn. “Bij het maken van mijn messen probeer ik te luisteren naar het materiaal, hoe het reageert op elke beweging en welke bewerking het nodig heeft.” Velen van de messen van Kalēn hebben een kwalitatief houten handvat. Om de gebruiker zo lang mogelijk te kunnen laten genieten van een mes, is het belangrijk dat deze enkel uit de beste materialen bestaat die bestemd zijn tegen intensief gebruik. Zo bestaan de messen van N6 bijvoorbeeld uit belinga-, Australische burl of ebbenhout. Kwalitatieve en sterke houtsoorten die wel tegen eens stootje kunnen, maar natuurlijk wel goed behandeld moeten worden. Zo kwam Kalēn uit bij Osmo Nederland. Want de messen van Kalēn, die verdienen niets minder dan enkel de beste houtbehandeling.

N6 Knives Osmo TopOil

Passie voor koksmessen

Kalēn werkt al ruim 19 jaar in de horeca; de plek waar zijn passie voor koksmessen is ontstaan. “Ik had al heel lang de droom om mijn eigen messen te maken. Samen met Lars, de souschef van de Vijfvlieghen, heb ik uiteindelijk de eerste stap gewaagd.” Vertelt Kalēn. “Het begon met een cursus bij Atelier Alkmaar, dat was een mooie kennismaking met het vak. Na de cursus had ik écht de smaak te pakken. Het bleef maar door mijn hoofd spoken: hoe werkt staal, wat kun je er allemaal mee doen en hoe krijg je het beste resultaat voor een keukenmes?”

Inmiddels is Kalēn honderden uren aan handige filmpjes kijken, boeken lezen, websites doorspitten en oefenen verder. “Elke keer kwam ik nieuwe obstakels tegen die als een puzzel moesten worden opgelost. Welke apparatuur heb ik nodig, welke temperatuur is het beste, wat doet dit met de staal en welk effect heeft dit op het eindresultaat?” legt Kalēn uit.

De optimale samenstelling

Naast zijn werk in de horeca, hield Kalēn zich vaak bezig met het maken van zijn koksmessen. Ook op zijn vrije dagen was hij druk bezig met schuren, polijsten, vijlen en borstelen om zo tot perfecte samenstelling voor zijn messen te komen. Kalēn: “Ik ben begonnen met een vijl en een bankschroef, maar inmiddels is dit uitgegroeid tot een professioneel atelier. In de ontwerpen van mijn messen probeer ik zo origineel mogelijk te zijn. Ik ben altijd opzoek naar nieuwe manieren om unieke exemplaren te maken. De messen kunnen daardoor echt gezien worden als kunst, méér dan gewoonweg een koksmes. Echter moet een mes moet wel altijd functioneel blijven. Het blijft immers een gebruiksvoorwerp. Mijn inspiratie haal ik uit alles om mij heen. Dit kan een weiland zijn waar ik bepaalde kleurtonen zie, tot een bepaalde vorm die ik in een gebouw tegenkom. Dat probeer ik dan te vertalen naar het staal, hout, epoxy en andere natuurlijke materialen.” Kalēn ontvangt inmiddels ook steeds meer aanvragen van chef-koks die graag een uniek mes willen laten maken. “Zij kunnen het mes laten maken op de manier die zij willen, elk mes is daardoor uniek in zijn soort.”

Een sterk staaltje mes

Het blad van de messen van Kalēn is gemaakt van sterk N690 staal. Een harde staalsoort die zich uitstekend leent voor koksmessen. Voor het perfecte mes is het wenselijk dat het staal een optimale hardheid bezit. De hardheid van het staal bepaald namelijk hoelang een messcherp blijft, en een scherp mes: dat is voor een kok natuurlijk wel zo wenselijk. De juiste hardheid van een stuk staal realiseren gaat niet zomaar, dat is een klusje waar veel kennis bij komt kijken. Het staal van het mes moet tot een bepaalde temperatuur verhit worden, meestal tussen de 800 en 1200 graden, en daarna snel worden terug gekoeld. Wanneer dat misgaat, blijft er een stuk onbruikbaar staal over. Althans: dat is wat vele messenmakers denken. Gelukkig denkt Kalēn daar anders over!

Het milieubewuste Osmo-imago

Kalēn bleef over met een stuk staal dat nooit meer zo hard zou worden als dat hij normaal wenst voor zijn messen. Het bleek de perfecte basis voor een uniek Osmo-mes. Voor Osmo is milieubewustzijn geen onbekend begrip, Osmo werkt zelf met gerecyclede materialen afkomstig uit dozen en blikken. De producten van Osmo zijn gemaakt van natuurlijke oliën en wassen en bevatten schoongewassen benzeen. Het stuk “onbruikbaar” staal gaf het mes daarom een écht Osmo-imago.

Tropische houtsoorten

Het handvat van het mes moest uiteraard bestaan uit hout: dat is de basis van het merk Osmo. Wij maken namelijk alles om hout zo goed mogelijk te kunnen behandelen. De houtkeuze was lastig, de keuzestress sloeg al snel toe. Om de veelzijdigheid van onze producten aan te kunnen tonen, kozen wij daarom voor een handvat dat uit meerdere houtsoorten bestaat. Zo vind je de houtsoorten Zwart Ebben, Birds Eye Maple, Europees Walnoot, Turks Walnoot, Purperhart, Padoek en Snake Wood terug in het handvat. Waarom één kiezen als zeven óók kan?

Houten mes behandelen

Bij zo’n kwaliteitsmes hoort uiteraard ook een behandeling van een hoge kwaliteit. Vandaar dat het handvat van het mes is behandeld met de Osmo TopOil: een op natuurlijke oliën en wassen gebaseerd product dat zorgt voor een optimale bescherming van het hout. De TopOil biedt bescherming tegen vocht, oliën en is voedselveilig: een ideale behandeling voor het houten handvat van een koksmes. De behandeling zorgt ervoor dat er geen water in het hout kan trekken, waardoor het handvat dus ook niet beschadigd. Door het hout te behandelen met de kleurloze Osmo TopOil wordt de kleur van het hout verdiept, het hout kleurt alsof het nat gemaakt is en dat geeft een mooie robuuste look. De TopOil is makkelijk bij te werken en goed te onderhouden. Zo houd je het mes lang én gemakkelijk mooi!

Waar is dit unieke mes te koop?

Elk mes wordt door Kalen zelf gemaakt en daarbij is elk mes uniek. Dit koksmes is speciaal voor Osmo Nederland gemaakt en is daardoor niet te koop in de webshop van N6knives. Wel is het mes met houten handvat te bewonderen in de Showroom van Osmo Nederland.

Zelf een uniek koksmes bestellen? Bestel deze op www.n6knives.nl en geef je persoonlijke wensen door aan Kalen. Om dat elk mes met de hand wordt gemaakt bedraagt de levertijd ongeveer anderhalve maand. U wordt op de hoogte gehouden van de status van de bestelling.

Producten om een houten handvat te behandelen

Osmo TopOil alle inhoudsmaten

Osmo TopOil

Vanaf 40,95

Vanaf 40,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Sachet Testverpakking Sample

TopOil Sample

 1,95

 1,95
Selecteer eerst alle opties

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...