Veelgestelde vragen

Wij helpen u graag! Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen

Website

Wanneer een bestelling op werkdagen voor 16.00 uur op onze website is geplaatst, wordt deze dezelfde dag nog verzonden. U kunt het product dan de volgende dag thuis verwachten.

Wanneer een besteld product niet voorradig is kan het zijn dat het langer duurt dan 1 dag voordat de bestelling is geleverd. Wanneer een besteld product niet voorradig is wordt er contact door ons opgenomen met de klant. Ook kan het voorkomen dat de bestelling vertraging heeft opgelopen bij het postbedrijf. U kunt dan altijd uw track and trace code bekijken, die is toegestuurd via de mail. Wanneer u vragen heeft over de bestelling kunt u contact met ons opnemen.

Een bestelling van boven de €75,- wordt gratis verzonden en geleverd. Wanneer het een bestelling betreft onder de €75,- dan geldt een verzendbedrag van minimaal €4,95.

Als je een bestelling retour wilt sturen, kun je de producten retour melden via onze retouren pagina.

Verpak de producten altijd zorgvuldig, deze zijn namelijk gevoelig voor beschadigingen. Blikken die geopend zijn kunnen niet worden geretourneerd.

Ja, dat kan. Je kunt bij het betaalproces aangeven dat je het pakket komt afhalen.
Ons adres is:

Osmo Nederland
Schinkeldijkje 16b
1432CE Aalsmeer

Wanneer we je bestelling verzenden vanuit ons magazijn, sturen wij de factuur per mail naar je toe.

Ja, op alle bestellingen bij Osmo Nederland geldt de wettelijke garantie. Dit houdt in dat elk product moet voldoen aan de kwaliteit en de specificaties die behoren bij het product. Niet tevreden over het product? Neem contact met ons op!

Ja, wij leveren zowel in Nederland als in België. Dient het product geleverd te worden buiten deze landen? Neem dan even contact met ons op!

Ja, wij geven advies op maat. Contact kun je opnemen door ons te bellen, te mailen, te Whatsappen of te chatten via onze website. Ook kan je foto’s naar ons mailen. Zo kunnen wij nóg specifieker advies geven.

Nee, maar dit is wel handig. Door een account aan te maken hoef je niet steeds opnieuw je gegevens in te vullen tijdens het bestellen.

Producten binnenshuis

Als je te weinig materiaal aanbrengt zal het oppervlak niet optimaal worden beschermd. Twijfel je of je genoeg product hebt aangebracht? Laat een paar druppels water vallen op het oppervlak. Wanneer de druppels er mooi gepareld op blijven liggen, is het oppervlak voldoende beschermd.

Wanneer er te veel product op het hout wordt aangebracht, kan er onthechting ontstaan. De bovenste laag product zal dan niet optimaal hechten aan het hout waardoor het sneller zal loslaten. Zorg er daarom voor dat je nooit meer dan twee lagen met een kwast of roller, of vier poetslagen op het hout aanbrengt.

Twijfel je of er teveel product is aangebracht? Kras met je nagel stevig over het oppervlak. Komt er product los? Dan is er helaas sprake van onthechting.

Het te bewerken oppervlak dient (met de houtnerfrichting mee) geschuurd te worden in korrelvolgorde 40 – 80 – 120. Alle krassen en oneffenheden dienen voorzichtig geeëgaliseerd worden. Verwijder al het stof met een droge stofdoek voordat je de behandeling gaat toepassen. Werk je met nieuw of onbehandeld hout? Dan hoeft er meestal niet geschuurd te worden.

De houten ondergrond moet schoon, droog (max. vochtigheidsgraad 20%) en vorstvrij zijn.

De meeste Osmo producten drogen in 8 tot 12 uur. Het oppervlak droogt door oxidatie en absorptie, een goede ventilatie is daarbij te allen tijde essentieel. Zet daarom ramen en deuren goed open tijdens het drogingsproces.

In de meeste gevallen is dit niet nodig. Echter raden we je wel aan om tussen de lagen door het oppervlak te testen om te bepalen of het nodig is. Let wel op dat je tussen de lagen door maximaal met korrel 120 schuurt, anders zou het oppervlak moeilijker kunnen absorberen.

In de regel is de houten vloer na één dag (24 uur) nadat de toplaag is aangebracht weer begaanbaar. Daarbij moet wel gelet worden op de droogheid van de toplaag. Compleet uitgehard is het oppervlak na ca. 14 dagen. Daarom raden we je aan om vloerkleden pas na 2 – 3 weken op de houten vloer te leggen.

Sommige hardhoutsoorten zoals Jatoba en Wengé kunnen door hun hardheid slechts weinig materiaal opnemen. Daarom bevelen wij een kleurloze behandeling met de (dunne en vloeibare) Osmo Blanke Was aan, die bij deze houtsoorten diep in het materiaal indringt (dit advies geldt voor alle hardhoutsoorten, maak altijd een test om zeker te zijn van de droging van het product).

Het polijsten van de vloer na behandeling is niet noodzakelijk, maar wel mogelijk. Wanneer je een hogere glansgraad wenst, kun je de vloer na minstens één dag (24 uur) met Osmo Vloeibare Onderhoudswas behandelen en polijsten.

Voor zowel houten tafels, werkbladen als aanrechtbladen heeft Osmo de TopOil ontwikkeld. Dit product beschermt houten meubeloppervlak tegen vlekken, drinken en eten.

Voor het afwerken van bijvoorbeeld deuren of ramen raden we je aan om een combinatie van binnen- en buitenproducten te gebruiken. De binnenproducten zullen buitenhout niet voldoende beschermen, en wij raden het niet aan om buitenproducten te gebruiken op binnenhout. Door beide producttypen te combineren, kun je dit soort oppervlakken optimaal beschermen.

Kleurloze afwerkingen bevatten geen kleurpigmenten. Deze producten behandelen het hout kleurloos. Kleurloze afwerkingen zorgen er echter wel voor dat het oppervlak iets donkerder kleurt. Wij noemen dit ook wel een wet-look effect.

Transparante afwerkingen bevatten een kleine hoeveelheid kleurpigmenten waardoor de houtnerf en houtstructuur goed zichtbaar blijven.

De houdbaarheid van een product staat altijd vermeld in onze product-informatiebladen of op het productetiket. In de regel kunnen onze producten, mits droog en vorstvrij opgeslagen in de originele verpakking, ca. 5 jaar worden bewaard.

Als het blik niet goed gesloten is tijdens het bewaren kan er een “velletje” op het product ontstaan. Bij het opnieuw gebruiken van het product kunt je het velletje met een roerstokje verwijderen. Roer de rest van de inhoud goed door, zoals je dat gewend bent.

Dit is niet zomaar mogelijk. Als de bestaande afwerking een lak is, kan onze afwerking niet door de houtporiën dringen en zal deze niet aan het oppervlak hechten. Als de bestaande afwerking een olie gedragen product is kan het vaak wel. Echter raden we je aan om het wel altijd te testen. Gebruik hiervoor de Osmo testverpakkingen.

Zodra een afwerking op kleding komt, moet deze worden uitgewreven met de Osmo Kwastenreiniger. Als de afwerking eenmaal is opgedroogd, is het niet meer mogelijk om deze er volledig uit te krijgen.

Ja, de kleurtinten van individuele producten kunnen naar wens met elkaar worden gemengd. Zo kunnen de kleurtinten van Osmo Decorwas onderling gemengd worden om een ​​nog grotere variatie aan kleuren te creëren.

 

De kleurloze Hardwax-Olie Original verdiept de kleur van het hout en brengt de houtnerf naar voren. Zelfs wanneer de afwerking droog is, ziet het houtoppervlak er nog steeds uit alsof het nat is. Dit is wat we een “permanente wet-look” noemen. Gebruik om dit te voorkomen Osmo Hardwax-Olie Effect Natural, dat een kleine hoeveelheid witte pigmenten bevat om dit effect tegen te gaan. Alleen geschikt voor lichte houtsoorten.

De geur die ontstaat na het aanbrengen is typisch voor olieafwerkingen. Dit gebeurt wanneer de afwerking begint te oxideren. Het is niet giftig en volkomen veilig voor mens, dier en plant. Over het algemeen zijn alle producten van Osmo volledig geurloos nadat ze 2-3 weken onder goede ventilatie hebben gedroogd en grondig zijn uitgehard.

Een vloer schuren en behandelen duurt ongeveer drie dagen. Het is verstandig om dit in een lang weekend of in een vakantie te plannen. Het schuren van een houten vloer kan een grote klus zijn. Een vloer moet vaak met drie verschillende schuurgangen geschuurd worden. Eerst met korrel 40, dan met korrel 80 en eindigen met korrel 120. Het schuren van een vloer kan zeker wel een dag in beslag nemen, soms wel twee. Na het schuren, dient de vloer stofvrij gemaakt te worden. Dit kan door te stofzuigen. Het hout hoeft niet ontvet te worden. Verwijder ook het stof niet door nat te dweilen. Dit brengt alleen maar schade aan de geschuurde vloer.

Na het schuren kan de houten vloer behandeld worden met producten naar keuze. Omdat Osmo in twee lagen moet worden aangebracht, duurt het ook twee dagen om de vloer te behandelen. Elke laag moet ongeveer 12 uur drogen. Na de droging van de tweede laag kunnen meubels worden teruggeplaatst op de vloer. Wacht minimaal twee weken voordat je kleden gaat neerleggen. Na twee weken is de behandeling volledig uitgehard.

De droogtijd van het oliën van een parket bedraagt ongeveer 12 uur per laag. Zet hierbij deuren en ramen open en zorg ervoor dat het ongeveer 20 graden is in huis. Deze combinatie zorgt ervoor dat de droogtijd niet toeneemt. Bekijk op het productetiket of op de desbetreffende productpagina hoelang de droogtijd is.

Wanneer de Osmo Hardwax-Olie nog niet voldoende is opgedroogd plakt het nog. Het kan ook zijn dat de Osmo Hardwax-Olie te dik is aangebracht, waardoor de behandeling blijft plakken.Zet daarom altijd direct na het behandelen deuren en ramen open en zorg ervoor dat de temperatuur rond de 20° is. Dit zorgt ervoor dat de Hardwax-Olie voldoende kan drogen.

Heeft u langer dan 12 uur geleden Osmo Hardwax-Olie aangebracht en plakt de vloer nog? Zet dan direct de de ramen open om te zorgen dat er goede ventilatie is.

Planken die last hebben van kale plekken kunt u aftapen en schuren met korrel 120. En dan behandelen met de Osmo Hardwax-Olie.

Heeft u alleen last van plaatselijke slijtage plekken? Dan kunt u deze behandelen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas.

Producten buitenshuis

Onder druk geïmpregneerd hout kan worden behandeld met al onze buiten producten, maar het moet na installatie ten minste 6-8 weken verweren ​​voordat de afwerking wordt aangebracht. In deze tijd wordt overtollige impregnering uit het hout gewassen zodat er ruimte in het hout is om de olieafwerking op te nemen. Door de kleurtint van de drukimpregnering kan de kleur er anders uitzien dan de kleur op het etiket.

Osmo Landhuisverf kan niet gebruikt worden op terrasplanken. Een terras is mechanisch belaste ondergronden en Landhuisverf is dankzij de hoge pigmentgehalte niet slijtvast. Alleen de Osmo Natuurlijke Olie-Beits en  de Terras-Olie zijn hiervoor geschikt.

Nee, er zijn geen geschikte afwerkingen omdat bamboe een grassoort is die niet echt poriën heeft, waarin de afwerking kan worden opgenomen. Bamboe dat voor binnen gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor een badkamermeubel kan wel worden behandeld. Het advies is wel om eerst een test te maken om te kijken of het product hecht op bamboe.

Ja, Osmo Landhuisverf en Natuurlijke Olie-Beits kunnen op verzoek worden gemengd in een van de 186 RAL- en 1950 NCS-kleuren. Ze worden op bestelling gemengd en kunnen binnen 5 weken worden geleverd. De minimale bestelhoeveelheid per kleurtint is 2,5 liter en er geldt een mengtoeslag van € 30,- per kleurtint.

De buitenproducten van Osmo kunnen worden aangebracht vanaf 10° Celsius. Bij lagere temperaturen neemt de droogtijd toe. Ook is het belangrijk dat het tijdens het drogingsproces niet regent of sneeuw buiten.

Onderhoud

Dit gedeelte kunt u schuren, zorg ervoor dat u hele planken afschuurt en opnieuw behandeld. Lees in de blog ‘plaatselijk bijwerken‘ meer over het bijwerken van Osmo.

Een met Osmo behandeld oppervlak of een geoliede vloer dienen regelmatig gedweild te worden met de Osmo Wisch-Fix. Het product bevat een aandeel was, dit zorgt ervoor dat het hout gevoed wordt en niet uitdroogt. Het is aan te raden de Wisch-Fix elke week of om de week te gebruiken. De werking is zeer effectief, het vuil wat u niet ziet wordt verwijderd en zorgt voor een langere levensduur van uw oppervlak.

Na verloop van tijd zal een houten vloer last krijgen van plaatselijke slijtage. Dit gebeurt vooral op veel belopen delen zoals de keuken en de gang. Om deze delen van de houten vloer weer op te frissen is de Osmo Vloeibare Onderhoudswas het juiste middel. De was kan gemakkelijk op het schone hout worden aangebracht en worden uitgepoetst. Na droging, ongeveer 40 minuten is de vloer weer opgefrist.

Lees hier meer over het onderhouden van een houten vloer.

De Vloeibare Onderhoudswas is geschikt voor het plaatselijk opfrissen van slijtage plekken. De Onderhoudsolie is geschikt voor het aanbrengen van een nieuwe beschermlaag op het hout. Lees hier meer over het verschil tussen de Osmo Onderhoudswas en de Osmo Onderhoudsolie.

 

Hiervoor kunt u de Osmo Wisch-Fix gebruiken. Voor kleine oppervlakken zoals een tafelblad kunt u de Osmo Spray-Cleaner gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het hout gevoed blijft.

Met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas. Het product poetst u gemakkelijk aan op het hout en na een klein uur is de was opgedroogd.

Wanneer u teveel Onderhoudswas heeft aangebracht of niet goed heeft uitgepoetst waardoor u allemaal vegen ziet op het hout kunt u de Onderhoudswas verwijderen met de Osmo Kwastenreiniger.
Meng de Kwastenreiniger met water, verhouding 50 – 50%. Dweil daarna de vloer met het mengsel, herhaal dit twee keer. Dweil daarna de vloer met schoon water. Als het goed is, is de Onderhoudswas dan verwijderd. Als dat niet het geval is, dient de Kwastenreiniger met minder % water worden gemengd. Bijvoorbeeld 75 om 25%. Als ook dit niet werkt kunt u de Kwastenreiniger puur aanbrengen en dweilen op het hout. En daarna wel dweilen met schoonwater.

Algemeen

Na het uitharden blijft uw oppervlak enkel ruiken naar hout met natuurlijke oliën en wassen. Als oplosmiddel gebruiken wij een gedeneutraliseerd testbenzine, omdat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zogenaamde ecologische oplosmiddelen als sinaasappelolie. Met het drogen vervliegt de testbenzine voor 100%.

Transparante afwerklagen kunnen op elk soort hout waarop ze worden aangebracht een ander resultaat geven. Deze kleur is niet altijd gelijk aan de kleur die op de verpakking wordt aangegeven. Wij bevelen aan om de Osmo kleur op een klein oppervlak (dat mogelijk later niet zichtbaar is) aan te brengen om de kleur te testen, gebruik hierbij een testverpakking. Daarmee kunt u zelf zien of het gewenste resultaat wordt bereikt.

Ja, alle producten van Osmo moeten goed geroerd worden zoals vermeld in de productinformatiebladen. Gebruik altijd een plat gereedschap om de olie te roeren. Ronde gereedschappen, zoals schroevendraaiers, mengen mogelijk niet voldoende met de vaste deeltjes. Indien het behandelen van uw project langer duurt, is het aan te raden de olie af en toe om te roeren en het blik zoveel mogelijk gesloten te houden om uitdroging van het product te voorkomen. Handig voor het roeren van de olie zijn de Osmo Roerstok of Osmo Roerstrook met gleuf.

Dat hangt helemaal af van het product en het soort allergie. Alle producten van Osmo zijn gebaseerd op natuurlijke plantaardige oliën en wassen. We zien volledig af van het gebruik van zogenaamde “natuurlijke oplosmiddelen”, zoals sinaasappelolie, die allergieën kunnen veroorzaken. Op verzoek kunnen wij u een gedetailleerde volledige declaratie sturen met alle ingrediënten.

Osmo producten worden zorgvuldig gemaakt met plantaardige olieën en wassen. De meeste gedroogde oppervlakken zijn onschadelijk voor mensen, dieren en planten (geschikt voor speelgoed naar de EN71.3-richtlijn en speeksel- en zweetvast naar de DIN 53160-richtlijn).

Dat kan met de Osmo Kwastenreiniger. Stop de Kwastenreiniger in een klein bakje of cupje. Laat de kwast een paar uur weken en spoel vervolgens de gereedschappen uit met water. Droog daarna de gereedschappen en bewaar ze op een droge plek.

Het schoonmaken van kwasten en andere aanbreng gereedschappen met terpentine is ook een mogelijkheid. Stop de terpentine in een klein bakje en laat de kwasten een paar uur weken. Spoel de kwasten vervolgens af en droog de kwasten af met een schone doek. Meer lezen over het schoonmaken van kwasten en rollers? Lees de blog over het schoonmaken van gereedschappen.

Overgebleven product en lege verpakkingen moeten worden afgevoerd in overeenstemming met de lokale regelgeving (EU-afvalcode 08 01 11). Alleen volledig lege blikken kunnen worden gerecycled. Gebruikte, met dit product geïmpregneerde doeken direct na gebruik uitwassen of in een luchtdichte metalen bak bewaren (gevaar voor zelfontbranding).

Direct contact?

Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!