Veelgestelde vragen

Kan ik mijn houten vloer ook met een andere kleur afwerken?

Ja, Met Osmo Hardwax-Olie Farbig of met Osmo Decorwas. Breng de afwerklaag aan met een vloerborstel, roller of kwast. Denk daaarbij aan een dinne laag. Laat de vloer bij een goede ventilatie een nacht drogen en breng dan een dunne laag Osmo Hardwax-Olie aan als afwerklaag (bij een Osmo Decorwas Transparant adviseren wij twee lagen Osmo Hardwax-Olie aan te brengen.)

Hoe bereid ik mijn oppervlak voor op een afwerking?

Het te bewerken oppervlak moet (met de houtnerfrichting mee) geschuurd worden met korrel P120 – 150. Alle krassen en oneffenheden moeten voorzichtig geeëgaliseerd worden.

Wat gebeurt er als een deel van mijn oppervlak beschadigd is?

Beschadigde plekken kunnen geschuurd worden en – in tegestelling tot veel conventionele lakken – met Osmo houtafwerking opnieuw behandelt worden.

Moet ik tussen het aanbrengen van de lagen opnieuw schuren?

Het houten oppervlak moet in ieder geval tussentijds getest worden. Soms is het nodig om tussentijds te schuren.

Waar moet ik op letten bij een hardhouten vloer?

Sommige hardhoutsoorten zoals Jatoba en Wengé kunnen door hun hardheid sltecht weinig materiaal opnemen. Daarom bevelen wij een kleurlozen behandeling met de dunnen en vloeibare Osmo Blanke Was aan, die bij deze hooutsoorten diep in het materiaal indringt. (dit advies geldt voor alle hardhoutsoorten, maak altijd een test om zeker te zijn van de droging van het product)

Wat gebeurd er als ik teveel product heb aangebracht op het oppervlak?

Als u teveel product aan heeft gebracht, wordt de droogtijd wezenlijk langer, in dit geval is het van belang te zorgen voor een goede ventilatie. Open ramen en deuren, waardoor de laag door natuurlijke oxcidatie sneller droogt. Als daarbij oppervlaktebeschadigingn optreden, behandel deze dan zoals bovestaan beschreven.

Wat gebeurd er als ik te weinig product heb aangebracht op het oppervlak?

Als u te weinig materiaal aanbrengt, kunnen watervlekken ontstaan en kan het hout er mat en/of droog uit zien. Het is het beste om dan in ieder geval een extra dunne laag Osmo Hradwax-Olie aan te brengen.

Kunnen de kleuren van de Osmo producten onderling gemengt worden?

Ja, de kleuren in de verschillende productgroepen zijn in elke verhouding met elkaar te mengen met elkaar, om zo een nog grotere verscheidenheid aan kleuren te krijgen.

Wanneer is het oppervlak droog?

De meeste Osmo producten drogen in 8 tot 10 uur. Het oppervlak droogt door axidatie en absorbtie. Een goede ventilatie is daarbij te allen tijden van belang.

Wanneer is de houten vloer weer begaanbaar?

In de regel is de houten vloer één dag (24 uur) nadat de toplaag is aangebracht weer begaanbaar. Daarbij moet wel gelet worden op de droogheid van de toplaag. Compleet uitgehard is het oppervlak in ca. 14 dagen. Daarom kunnen tapijten pas na 2 – 3 weken op de houten vloer worden gelegd.

Moet een oppervlak die behandelt is met Hardwax-Olie gepolijst worden?

Nee. een nabehandling van het oppervlak is niet nodig. Het oppervlak kan na grondige droging wel met de discmachine (witte pad) gepolijst worden. Als een hogere glansgraad gewenst is, kan de vloer na minstens één dag (24 uur) met Osmo Vloeibare Onderhoudswas en reinigingsmiddel behandeld en gepolijst worden.

Hoe verzorg ik mijn houten oppervlak?

Dat hangt af van de belasting van de vloer. voor het regelmatig afnemen van de vloer beveleen wij het gebruik van Osmo Wisch-Fix aan. Di product is afzonderlijk of in onze Osmo Onderhoudsset verkrijgbaar. Gebruik voor het onderhoud de Osmo Vloerreinigingsset of de Osmo Spray-Mop. Als de vloer mat begint te worden kunt u de vloer opfrissen met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas en Reinigingsmiddel. Deze kan ook op vervuilde of zwaar belaste plaatsen worden gebruikt, zonder dat het behandelde oppervlak er anders uit ziet dan de rest. Bij sterkere gebruikssporen moet de vloer met Osmo Hardwax-Olie nabehandeld worden.

Waarom ziet de kleurstelling er anders uit dan op de verpakking aangegeven?

Transparante afwerklagen kunnen op elk soort hout waarop ze worden aangebracht een ander resultaat geven. Deze kleur is niet altijd gelijk aan de kleur die op de verpakking wordt aangegeven. Wij bevelen aan om de Osmo kleur op een klein oppervlak (dat mogelijk later niet zichtbaar is) aan te brengen om de kleur te testen. Daarmee kunt u zelf zien of het gewenste resultaat wordt bereikt.

In wat voor staat moet het oppervlak zijn voordat de afwerklaag wordt aangebracht?

De houten ondergrond moet schoon, droog (max. vochtigheidsgraad 20%) en vorstvrij zijn.

Waar ruikt een oppervlak die is behandeld met Osmo naar?

Na het uitharden blijft uw oppervlak enkel ruiken naar hout met natuurlijke oliën en wassen. Als oplosmiddel gebruiken wij een gedeneutraliseerd testbenzine, omdat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zogenaamde ecologische oplosmiddelen als sinaasappelolie. Met het drogen vervliegt de testbenzine voor 100%.

Bevatten Osmo producten schadelijke stoffen?

Osmo producten worden zorgvuldig gemaakt met plantaardige olieën en wassen. De meeste gedroogde oppervlakken zijn onschadelijk voor mensen, dieren en platnen (geschikt voor speelgoed naar de EN71.3-richtlijn en speeksel- en zweetvast naar de DIN 53160-richtlijn).

Gebruiksaanwijzing bij het gebruik van olie-producten

Als het vloeibare product is aangebracht met een doek is het verstandig deze na gebruikt direct uit te wassen of in een luchtdicht gesloten metalen box te bewaren (eventueel ontbrandingsgevaar).