7 Grootste missers bij het behandelen van hout
Fouten maken is menselijk, maar bij het behandelen van hout kan een kleine fout een groot gevolg hebben voor het eindresultaat. In dit artikel belichten we de zeven grootste missers bij het behandelen van hout en geven we je tips om deze te voorkomen.
1 Niet getest voor gebruik
Voordat je een product aanbrengt, is het belangrijk dat je eerst een test maakt met bijvoorbeeld behulp van een sample. Door een test te maken, kun je van tevoren checken hoe het oppervlak eruit komt te zien en kun je checken of de afwerking voldoende hecht aan het hout. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je het oppervlak straks helemaal opnieuw moet behandelen omdat je niet tevreden bent met het eindresultaat.
Als je gaat testen, zorg er dan voor dat je dezelfde aanbrengwijze hanteert als hoe je van plan bent het gehele oppervlak uiteindelijk te behandelen. Zo maak je een betrouwbare test die representatief is voor het eindresultaat.
2 Verkeerde voorbereiding
Alles begint bij een goede voorbereiding. Dat klinkt misschien cliché, maar het eindresultaat is sterk afhankelijk van de voorbereiding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met de juiste korrel schuurpapier schuurt. Kies als laatste schuurgang voor een schuurkorrel die niet te grof en niet te fijn is. Een te grove korrel kan krassen achterlaten op het oppervlak die je na de behandeling nog blijft zien. Een te fijne korrel kan ervoor zorgen dat de houtvezels te veel worden afgesloten waardoor de behandeling niet meer kan intrekken in het hout. Voor het schuren van hout raden we je de korrelvolgorde 40-80-120 aan. Daarmee zorg je voor een kaal en egaal oppervlak waaraan een behandeling goed kan hechten.
Zorg er overigens ook voor dat je met de richting van de planken mee schuurt en dat je voldoende product bestelt. Het zou vervelend zijn als je er tijdens het behandelen achter komt dat je niet genoeg hebt.
3 Product niet mengen voor gebruik
Voordat je de behandeling aanbrengt is het belangrijk dat je het product goed schudt of doorroert. Door het schudden of roeren worden de bestanddelen en de eventuele pigmenten in het product goed verdeeld. Doe je dit niet, dan zou er een onregelmatige uitstraling kunnen ontstaan.
4 Verkeerde tools gebruiken
Tijdens het behandelen is het belangrijk dat je de juiste tools gebruikt. De keuze in tool heeft namelijk effect op de uiteindelijke uitstraling. Ga je bijvoorbeeld een wash-effect aanbrengen? Dan is het belangrijk dat je een pad of een poetsmachine gebruikt. Door het product in het hout te poetsen wordt er namelijk een wash-effect gecreëerd. Ga je liever voor een dekkende of egale kleuring? Of breng je een kleurloze laag aan? Dan werk je liever met een roller of kwast. Gebruik hiervoor liever geen lak- of schuimroller. Deze rollers nemen veel product op waardoor je niet zuinig werkt en het moeilijk is om met dunne lagen te werken. Daardoor loop je risico op onthechting of een onregelmatige uitstraling.
5 Te veel of te weinig product aanbrengen
Bij het behandelen van hout is het essentieel om de juiste hoeveelheid product aan te brengen. Breng je namelijk te veel aan, dan loop je risico op onthechting. Het hout heeft dan niet alles kunnen absorberen, waardoor er product op het hout blijft liggen. Breng je te weinig product aan, dan kan het zijn dat het hout in de toekomst niet voldoende wordt beschermd tegen vocht, vuil en beschadiging. Zorg daarom dat je met dunne laagjes werkt. Je kunt namelijk altijd nog extra product aanbrengen, product weghalen is een stuk lastiger.
6 Niet goed na-roller of uitpoetsen
Werk je met een roller? Zorg er dan voor dat je het oppervlak goed na-rolt. Dit houdt in dat je met een lichte druk nogmaals over het oppervlak rolt. Wanneer je dat niet doet kan het gebeuren dat de aanzetstrepen van de roller na opdroging zichtbaar blijven op het hout. Door het oppervlak over de gehele lengte na te rollen, zul je het product dat zich heeft verzameld bij de aanzet van de roller verdelen over het oppervlak, waardoor de streep verdwijnt. Voor het gebruik van een kwast geldt hetzelfde advies.
Werk je met een pad of poetsdoek? Zorg er dan voor dat je na het oppoetsen van het product goed uitpoetst. Zo zorg je ervoor dat het product egaal over het oppervlak wordt verdeeld en dat het eventueel overtollige product wordt verwijderd. Na het uitpoetsen zal het oppervlak nagenoeg droog aanvoelen.
7 Te snel beginnen aan de tweede laag
Voordat je begint aan de tweede laag dient de eerste laag behandeling volledig droog te zijn. Breng je een tweede laag namelijk te snel aan? Dan kunnen er verschillende dingen misgaan. Zo kan het voorkomen dat het pigment van de eerste laag nog niet goed genoeg is ingetrokken in het hout. De tweede laag kan er dan voor zorgen dat het achtergebleven pigment wordt opgelost, waardoor er een onregelmatige uitstraling ontstaat.
Ook kan er een zogeheten tompouce-effect ontstaan. Daarbij blijft de eerste laag zacht en kan deze door het opbrengen van de tweede laag niet of moeilijk doordrogen. De eerste laag zal niet meer kunnen uitharden en zacht blijven, zoals de roomlaag van een tompouce. Zorg er daarom voor dat de eerste laag volledig droog is voordat je de tweede aanbrengt. Daarvoor is het wenselijk om de ruimte goed te ventileren, een optimale temperatuur aan te houden van rond de 20 graden en de aangegeven droogtijd op de verpakking te hanteren.
Hulp nodig?
Als het goed is weet je nu hoe het wél moet. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.