pexels-mike-van-schoonderwalt-5484752

Tussen de buien door

Waarom buitenhout in Nederland meer liefde nodig heeft

Het is geen geheim dat Nederland bekend staat om zijn regenachtige dagen. Zelfs nu – in de zomer – zijn droge dagen schaars. Maar wist je dat deze constante neerslag een grote invloed heeft op hoe je voor je buitenhout moet zorgen? Dat klopt, het regenachtige Nederlandse klimaat stelt bepaalde eisen aan het onderhoud van hout in je tuin. In deze blog duiken we in de wereld van houtonderhoud in het regenachtige Nederland en vertellen we je waarom buitenhout in Nederland meer liefde nodig heeft.

Het klimaat in Nederland

Nederland is beroemd en berucht om zijn vochtige klimaat. Ons kleine landje krijgt zijn eerlijke deel van neerslag gedurende het hele jaar. Sterker nog, het is zeldzaam om een week voorbij te zien gaan zonder ten minste een paar regenbuien. In feite heeft Nederland gemiddeld 185 regenachtige dagen per jaar, met een gemiddeld jaartotaal aan regenval tussen 700 en 900 mm. Dat betekent dat op meer dan de helft van de dagen wat neerslag valt. Zulke hoeveelheden neerslag betekenen dat je buitenhout in Nederland constant wordt blootgesteld aan vocht, veel meer dan in veel andere landen. Niet gek dus dat Nederlands buitenhout sneller aan onderhoud toe is.

De invloed van regen op hout

Regen kan hout op verschillende manieren beïnvloeden. Ten eerste kan water ervoor zorgen dat het hout uitzet en krimpt. Dit proces, bekend als zwelling en krimp, kan leiden tot scheuren en andere structurele problemen. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan vocht leiden tot verkleuring van het hout en, in het ergste geval, houtrot. Daarom is het noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen om hout te beschermen tegen de gevolgen van regen. Door buitenhout af te werken met een houtcoating, kun je het optimaal tegen vocht beschermen.

Nederlands buitenhout onderhouden

Het niet goed onderhouden van je buitenhout kan leiden tot flinke problemen. Naast het esthetische aspect, kan het verwaarlozen van regelmatig houtonderhoud leiden tot structurele problemen die uiteindelijk de veiligheid en bruikbaarheid van je buitenconstructies in gevaar kunnen brengen. Scheuren in het hout kunnen bijvoorbeeld de stabiliteit van een houten terras of schutting verminderen, terwijl houtrot de levensduur van houten tuinmeubelen aanzienlijk kan verkorten

Het is daarom erg belangrijk om het hout frequent te onderhouden. Hierdoor verleng je niet alleen de levensduur, maar zorg je er ook voor dat het er op zijn best uitziet. Goed onderhouden hout kan de uitstraling van je tuin aanzienlijk verbeteren, waardoor een comfortabele en gastvrije ruimte ontstaat om te ontspannen en van de natuur te genieten.

Gelukkig is er een manier om je hout te beschermen tegen de elementen, en dat is door goede bescherming en regelmatig onderhoud. Hier in Nederland is het gebruik van een hoogwaardige, waterbestendige coating zoals die van Osmo een must. De producten van Osmo trekken in het hout en beschermen het van binnenuit tegen de gevolgen van regen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de beits af en toe zult moeten onderhouden, vooral na periodes van hevige regenval of aan het einde van de winter, wanneer het hout bijzonder kwetsbaar kan zijn. Gelukkig zijn de producten van Osmo makkelijk in onderhoud. Je kunt gemakkelijk een nieuwe laag bescherming opzetten, schuren is daarvoor niet nodig.

Producten voor houtonderhoud

Is jouw buitenhout toe aan onderhoud? Wij hebben precies wat je zoekt! Met behulp van de reinigingsproducten van Osmo die geschikt zijn voor buitenhout, kun je al het vuil en vergrijzing veroorzaakt door de regen uit het hout verwijderen. Zo is de Osmo Terras Reiniger uitermate geschikt voor een natuurlijke maar optimale reiniging van het hout. Deze milde reiniger verwijdert ingetrokken vuil, zonder dat het hout hierdoor uitdroogt.

Is jouw buitenhout door de regen compleet vergrijsd? Dan kun je de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer gebruiken om de vergrijzing uit het hout te reinigen en de oorspronkelijke kleur terug te halen. Zorg ervoor dat je het hout daarna behandeld met één van onze buitenafwerkingen om het hout in de toekomst optimaal te beschermen.

Houtbehandelingen voor buiten

Osmo Terrasreiniger

Osmo Terrasreiniger

Vanaf 21,95  19,95

Vanaf 21,95  19,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Power-Gel alle inhoudsmaten

Osmo Power-Gel Hout Ontgrijzer

Vanaf 15,95  14,35

Vanaf 15,95  14,35
Selecteer eerst alle opties

Hulp nodig?

Heb je vragen over het schoonmaken van de tuin, het afwerken van buitenhout of onze producten? Neem contact met ons op! We doen graag ons best om je te helpen.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...