Composieten vlonderplanken onderhouden en reinigen
Hoe je jouw houten composieten vlonder beschermt tegen vlekken!
Composieten vlonderplanken zijn een populaire keuze voor buitenvloeren vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter. Om ervoor te zorgen dat jouw composieten vlonderplanken er jarenlang als nieuw uitzien, is het belangrijk om ze goed te onderhouden en reinigen. Hoewel onderhoudsvriendelijk, is het wel belangrijk een composieten vlonder regelmatig te reinigen om blijvende vlekken te voorkomen. In tegenstelling tot hout kan je een composiet niet schuren.
Hoe bescherm je een composieten vlonder
Hoewel polymeer composietmateriaal van nature bestand is tegen verrotting en insecten, kan het nog steeds profiteren van een beschermende laag. Overweeg het aanbrengen van een speciale olie om te helpen bij het voorkomen van vlekken en kleurvervaging door UV-stralen. De Polymeer Composiet Onderhoudsolie ‘Kleurloos’ van Osmo is een impregneer olie voor WPC en BPC oppervlakken. De onderhoudsolie dringt het oppervlak binnen en bouwt geen laag op het oppervlak.
Het ligt aan het composiet of het behandeld hoeft te worden. Ouder composiet en lagere kwaliteit composiet heeft het kenmerk dat het kan vlekken. Ben je dus van plan een buitenkeuken erop te bouwen of een eettafel erop te plaatsen, zorg ervoor dat je de composieten vlonderplanken met olie behandelt en ook goed onderhoud. Wil je zeker weten dat het op jouw vlonder hecht? Doe dan eerst een test!
Composiet vlonder planken schoonmaken
Om verkleuring en vuilophoping te voorkomen is het belangrijk om periodiek jouw composieten vlonder te reinigen. Voor het schoonmaken of reinigen van jouw vlonder kun je het beste de Composiet Reiniger WPC en BPC gebruiken. Deze is specifiek bedoelt voor het reinigen van hout of bamboe composiet. Vervolgens kun je de vlonder opknappen met de onderhoudsolie. Het reinigen van jouw composieten vlonder kun je als volgt aanpakken:
- Veeg grof vuil zoals zand en bladeren van de composieten vlonder met een bezem of handveger.
- Verdun de reiniger 1:20 tot 1:10 met water.
- Breng het vervolgens aan op de composieten vlonderplanken. Tip: De composiet vlonder afhankelijk van de ribbelgrootte met een schrobber of harde borstel reinigen.
- Laat de reiniger ongeveer 10 minuten inwerken
- Spoel de vlonder met schoon water na.
Let op: test het concentraat eerst op een klein gedeelte. Nooit puur gebruiken en niet deels aanbrengen. Heb je geen BPC, maar een houten vlonder? Lees dan ons uitgebreide kenniscentrum artikel over houten vlonder schoonmaken.
Onderhoud van een composieten vlonder
Zie je dat jouw composieten vlonder doffe plekken heeft, wees er dan op tijd bij en breng de onderhoudsolie aan. Na het reinigen zoals hierboven uitgelegd, kan je de vlonder gelijk onderhouden met de Polymeer Composiet Onderhoudsolie.
1 Zeer dun aanbrengen
Breng de onderhoudsolie dun aan met een Osmo blokkwast of vloerborstel. Breng de olie aan in de lengte van de vlonder en verdeel de olie zeer dun over het oppervlak.
2 Uitpoetsen
Verwijder overtollig product (plassen en strepen) met een schone poetsdoek of Fleece pad. De olie moet in het oppervlak worden opgenomen. Er mag geen olie achterblijven op het oppervlak. Overtollige olie droogt zeer langzaam en geeft een glanzende olielaag zonder voldoende hechting aan de ondergrond.
3 Laten drogen
Laat de vlonder 8 tot 10 uur drogen. Het is belangrijk dat het oppervlak droog blijft. Zorg ervoor dat het oppervlak niet nat wordt.
Tip: Je kunt je handen schoonmaken met de Osmo Easy Clean doekjes deze zijn vriendelijker voor je handen dan bijvoorbeeld terpentine. Gereedschappen kun je schoonmaken met de Osmo Kwastenreiniger.
Veelgestelde vragen
Ja, de meeste vlekken kan je uit een vlonder krijgen. Is de vlonder door UV-straling is verkleurd dan zal het lastig worden.
Ja, weersinvloeden zoals UV-straling zullen invloed hebben op de kleuring van hout composiet. Het is daarom belangrijk dat wanneer jouw vlonder dof wordt om deze te onderhouden.
Soms, het ligt aan de vlonderplank. Doe eerst goed onderzoek naar welke type of kwaliteit vlonderplank je gaat leggen. Twijfel je? Doe eerst een test.
Direct contact?
Bellen of e-mailen kan natuurlijk ook!