Stappenplan: Houten boeidelen schilderen

Het schilderen van je boeidelen is belangrijk; zowel voor de uitstraling als voor de bescherming. Een nieuwe laag verf kan wonderen doen voor de uitstraling van je woning of gebouw en tegelijkertijd de levensduur van de houten onderdelen verlengen. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap gids voor het schilderen van je houten boeidelen.

Waarom je boeidelen schilderen?

Boeidelen worden dagelijks blootgesteld aan de elementen, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor weersinvloeden zoals regen, zonlicht, wind en temperatuurverschillen. Zonder een beschermende laag verf kunnen de boeidelen door deze weersinvloeden worden aangetast. Hierdoor kan het hout gaan vervormen, barsten of zelfs rotten. Een goed aangebrachte verflaag biedt het hout een schild tegen deze invloeden, helpt het vocht buiten te houden en voorkomt schade door UV-straling. Daarnaast heeft het schilderen van de boeidelen ook esthetische voordelen. Door een laagje verf ziet het hout er fris en verzorgd uit, wat bijdraagt aan de algehele uitstraling van je woning of gebouw.

Bekijk nu eerst de onderstaande video voor handige tips en een stappenplan.

houten boeidelen schilderen

Houten Boeidelen Schilderen – stap voor stap instructie

Klaar om het kozijn aan te pakken? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Landhuisverf goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen van het boeideel. Gebruik hiervoor de kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  3. Kwast de randen goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zorg dat het product egaal wordt verdeeld en eventuele aanzetstrepen van de kwast worden verwijderd.
  4. Kleur het grote vlak in met de roller op rollerhouder. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak, met de richting van de houtnerf mee.
  5. Rol het oppervlak goed na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zorg dat het product egaal wordt verdeeld en eventuele aanzetstrepen van de roller worden verwijderd.
  6. Laat het boeideel minimaal 12 uur drogen. (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  7. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 6.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Verzamel eerst alles wat je nodig hebt voor het schilderen van je kozijnen, dan kun je probleemloos te werk gaan. Kies een verf die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een buitenkozijn

Wacht nog even voordat je een kwast in de hand neemt, de boeidelen moeten misschien eerst worden voorbereid. Werk je met nieuw hout? Dan kun je meestal direct aan de slag. Zijn de boeidelen erg vuil of vergrijsd? Dan raden we je aan om het hout eerst te ontgrijzen. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Zit er nog een oude laag lak, verf of beits op de boeidelen? Dan zul je het hout eerst moeten schuren om dit te verwijderen. Om de boeidelen goed kaal te maken, en optimaal voor te bereiden op een nieuwe laag verf, zul je in drie verschillende gangen moeten schuren. Schuur eerst met korrel 40, vervolg met korrel 80 en eindig met korrel 120 schuurpapier. Daarna zouden de boeidelen volledig kaal moeten zijn. Maak de boeidelen na het schuren goed stofvrij met behulp van een borstel of met een licht-vochtige doek.

Zorg ervoor dat de boeidelen helemaal droog zijn voordat je ze gaat schilderen. Heeft het geregend? Dan is het verstandig om eerst 24 uur te wachten. Werk liever niet in directe zon; felle zon kan ervoor zorgen dat de verf te snel droogt. Hierdoor kan er een onregelmatige uitstraling ontstaan. Zorg ervoor dat je onderdelen waar geen verf op mag komen afplakt, zoals een muur of een dakgoot.

Benodigdheden boeidelen verven

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95

Vanaf 51,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Kies de juiste verf

Hoewel velen ervoor kiezen om hun houten boeidelen te schilderen voor de uitstraling, is het belangrijk dat de verflaag ook zijn beschermende functie vervult. Hierbij is de keuze van de verf cruciaal. Reguliere verven, zoals die op basis van latex of terpentine, geven weliswaar een gekleurde beschermlaag, maar na verloop van tijd kan deze laag gaan scheuren of bladderen. Gezien je boeidelen dagelijks worden blootgesteld aan variaties van vocht, UV-straling en temperatuurwisselingen, zul je ongetwijfeld een duurzamere oplossing wensen.

Daarom zou je beter een verf op oliebasis kunnen gebruiken, zoals de Landhuisverf van Osmo. Deze verf geeft niet enkel een optimale kleurdekking, de verf trekt ook diep in het hout waardoor het van binnenuit beschermt tegen vocht, vuil en beschadiging. Hierdoor blijven de natuurlijk nerf en structuur van het hout zichtbaar. Het resultaat: kleurvaste boeidelen die hun natuurlijk uitstraling behouden en bestand zijn tegen het wisselvallige Nederlandse klimaat.

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Onderhouden van je houten boeidelen

Nu de boeidelen er weer prachtig uitzien, wil je die natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Om buitenhout zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk om het goed te onderhouden. Probeer het hout minstens twee keer per jaar goed te reinigen met bijvoorbeeld allesreiniger en een spons. Wil je de boeidelen écht goed reinigen, gebruik dan de Osmo Terras Reiniger. Dit is een krachtige reiniger die niet schadelijk is voor het hout en vuil op de behandelingslaag verwijderd.

Heeft het hout op den duur een nieuw laagje nodig? Doordat de Osmo Landhuisverf niet bladdert of scheurt, kun je gemakkelijk na reiniging een nieuw laagje van dezelfde kleur opzetten. Vanaf nu hoef je nooit meer te schuren!

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw houten boeidelen moet schilderen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...