Wood Rot

Eerste Hulp Bij Houtrot

Zo kun jij houtrot repareren

In het raamkozijn, in het raamkozijn… zag ik dat het hout volledig rot was, dat kan toch niet waar zijn? Het is een mooie zonnige dag. Alles staat klaar om jouw kozijnen eens flink in de Osmo te zetten. Tot overmaat van ramp ontdek je: het raamkozijn zit vol met houtrot. Bah! Wat nu?

Kan ik houtrot repareren?

Geen zorgen, houtrot is dan wel vervelend, maar het is vrij gemakkelijk om houtrot te repareren en voorkomen. Voor houtrot geldt vooral: hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Daarom raden we je sterk aan om elk seizoen eens al je houtwerk onder de loep te nemen. Zo ben je er altijd tijdig bij en sta je nooit voor onaangename verrassingen. Zorg er ook voor dat je het houtwerk regelmatig schoonmaakt. Een ophoping aan vuil kan er namelijk voor zorgen dat de verflaag van het hout wordt aangetast waardoor er een grotere kans is op houtrot.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is helaas een veelvoorkomend probleem, je bent dus lang niet het enige slachtoffer. Houtrot ontstaat doordat vocht kan indringen in het houtwerk. Het hout kan door het ingedrongen vocht gaan schimmelen wat uiteindelijk leidt tot het rotten van het hout. De schimmels vreten zich vervolgens een weg door het hout en kan daar in het ergste geval onherstelbare schade aanrichten. Daarom is het goed om te weten hoe je houtrot kunt herkennen en hoe je het kunt herstellen. Zo ben je de ernstige schade altijd voor. Let goed op: houtrot is niet altijd aan de buitenkant van het hout zichtbaar, terwijl het zich van binnenuit volledig opvreet.

Hoe kun je houtrot herkennen?

De perfecte basis voor houtrot is een combinatie van een luchtvochtigheid van boven de 20% en een buitentemperatuur van boven de 18℃. Wanneer je te maken hebt met deze combinatie kan je helaas gemakkelijk last krijgen van houtrot. Houtrot is een schimmel die ontstaat bij de volgende drie factoren: vocht (minimaal 20%), warmte (meer dan 4℃) en zuurstof.  

Zijn deze factoren aanwezig? Dan is er een grote kans dat de schimmel zich in het hout zal nestelen om daar zijn werk te doen, met alle gevolgen van dien. Het is een kwestie van tijd voordat de eerste tekenen van houtrot zullen ontstaan. Het voornaamste kenmerk is verkleuring: het hout krijgt door het vocht een donkerdere kleur. Tevens wordt het hout ook zachter. Dit zou je kunnen testen door er eens in te prikken. Bij een gevorderd stadium van houtrot is het hout donkerbruin en zijn er zelfs krimpscheuren in het hout te zien. Wanneer je op dit hout klopt klinkt het hol en beglazingskit kan er niet aan hechten.

Kan houtrot worden voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Wil je houtrot voorkomen? Zorg er dan voor dat jij je geliefde houten oppervlakken voldoende beschermt tegen de factoren die houtrot kunnen veroorzaken. De producten van Osmo bieden een hoge bescherming tegen houtrot. Met de Osmo UV-Beschermingsolie bescherm jij houten oppervlakken tegen verkleuring door Uv-straling en tegen alle schimmels en algen. Dit product biedt de allerbeste bescherming tegen zon, weer en wind en zo dus ook tegen houtrot. De UV-Beschermingsolie is verkrijgbaar in maar liefst 9 verschillende kleuren, zo zit er altijd wel een kleur bij die jij zoekt. 

Producten om houtrot te voorkomen

Osmo UV-Beschermingsolie alle inhoudsmaten

Osmo UV-Beschermingsolie

Vanaf 43,95

Vanaf 43,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Sachet Testverpakking Sample

 1,95
Selecteer eerst alle opties

Houtrot repareren

Gelukkig voor jou hebben wij genoeg producten in huis om het houtrot te repareren en jouw hout weer in topconditie te krijgen. Zorg er echter wel voor dat je de oorzaak van het houtrot verhelpt. Doe je dat niet, dan is er een grote kans dat je het hout volgend jaar wéér kunt gaan repareren. Loop daarom de kitnaden na en check of deuren vrij kunnen draaien. Is dit niet zo? Dan zou het kunnen zijn dat de verflaag beschadigd is waardoor er vocht in het hout kan dringen. Als de boosdoener verholpen is, is het tijd om te beginnen met het repareren van het houtrot. Het stappenplan voor houtrot repareren is als volgt: 

Stap 1: Verwijder het rotte hout. Gebruik hiervoor een krabber of frees. Werk nauwkeurig, want als je niet al het rotte hout verwijdert kunnen de achtergebleven schimmels zich opnieuw gaan verspreiden. Zorg er daarom voor dat je altijd een ruim deel gezond hout rondom de rotte plek weghaalt. Ook droog hout kan rotten, laat je dus niet misleiden door een droog stuk hout dat er rot maar wel droog uitziet. Echt alle schimmels dienen te worden verwijderd. Is het te repareren rotte houten oppervlak aanzienlijk groter dan je vuist? Dan raden we je aan om dit deel te vervangen door nieuw hout. Rot hout vervangen kan soms een betere oplossing zijn dan het repareren van het hout.

Stap 2: Is al het houtrot verwijderd? Laat dan de reparatieplek goed drogen. Doe dit voor op z’n minst een paar dagen en controleer regelmatig of de plek goed droogt. 

Stap 3: Maak de ondergrond en de intacte verflagen goed schoon en vetvrij met de Osmo Verfstripper. Dit product kan dankzij de effectieve werking meerdere lagen lak of verf in één keer oplossen. Roer de verfstripper goed door en breng hem gelijkmatig aan op het oppervlak. Dek het oppervlak vervolgens af met een dunne folie en laat het product goed inwerken. Test de prestaties vervolgens af en toe met een troffel en verwijder de opgeloste laag op het optimale moment. Zorg dat je de behandel- of verflaag goed verwijdert en er niets achterblijft. De behandeltijd verschilt per type behandeling, let er daarom goed op of je de verfstripper niet te lang op het oppervlak laat inwerken. 

Stap 4: Nadat het oppervlak goed schoon en verfvrij is, kan het oppervlak worden opgevuld. Voor een optimale behandeling van het hout raden we je aan om eerst een houtrot impregneermiddel aan te brengen. Dit middel dringt diep in het hout en zorgt ervoor dat alle restanten en schimmelsporen in het hout worden aangepakt. Het duurt ongeveer zes uur om dit te laten drogen. Een houtrot impregneermiddel kan je vinden bij de lokale bouwhandel. 

Stap 5: Wanneer het hout voldoende behandeld is met het impregneermiddel, is het hout klaar om gevuld te worden. Hiervoor kun je een houtrotvuller of een voegkit voor buiten gebruiken. Ook dit is te verkrijgen bij de lokale bouwhandel. Breng twee componenten houtvuller aan en laat dit vervolgens uitharden zoals dat op de verpakking beschreven staat. Breng de houtvuller aan met een plamuurmes en laat het vervolgens minstens zes uur drogen. 

Stap 6: Wanneer de houtvuller volledig is uitgehard, kan het oppervlak gereed gemaakt worden voor de afwerking. Door het oppervlak te schuren zorg je voor een naadloze overgang tussen het hout en het houtrotreparatiemiddel. Maak na het schuren het oppervlak volledig stofvrij. Zo heb je de beste basis voor wanneer je het oppervlak gaat behandelen. 

Stap 7: Om te voorkomen dat het houtrot na de reparatie terugkeert, is het zaak om jouw hout goed te behandelen. De producten van Osmo bieden de allerbeste bescherming tegen de wederkeer van houtrot. Ga bijvoorbeeld voor de Osmo UV-beschermingsolie, om verkleuring, bacteriën en schimmels te voorkomen. Toch meer in de stemming voor een leuk kleurtje? Met de Osmo Landhuisverf geef jij jouw kozijnen, schuur of schutting gemakkelijk een gelikte uitstraling. De Landhuisverf is verkrijgbaar in 21 verschillende kleuren die ook nog eens onderling gemengd kunnen worden. Zo kan jij je creativiteit de vrije loop laten en vind je altijd wel een kleur die je mooi vindt.

Wil je meer weten over hoe jij buitenhout kunt beschermen tegen vocht? Lees onze blog over hout beschermen tegen vocht.

Producten om houtrot te repareren

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95