hardwaxolie farbig 3040 vs 3041 natural

Osmo Hardwaxolie Natural 3041 VS Farbig 3040 Wit

Het verschil tussen beide producten

Lichte kleuren voor hout

De Osmo Hardwaxolie Natural 3041 en de Farbig Wit 3040 bieden houten vloeren en meubels een lichtgekleurde, slijtvaste en vuilafstotende afwerking.

Wat is precies het verschil tussen deze twee producten en hoeveel wit pigment bevatten beide producten?

Voor een houten oppervlak is het witte pigment in Natural 3041 niet ontworpen om zichtbaar te zijn vanwege het lage percentage hiervan. De 3041 bevat ongeveer 5% wit pigment en geeft daarmee een bijna onbehandeld effect aan lichte houtsoorten, zoals eiken, beuken en grenen. Bij de Hardwaxolie Farbig 3040 is meer wit pigment toegevoegd, ongeveer 10%. Dit zorgt ervoor dat het hout transparant wit kleur, bij deze variant krijg je dus wel een witte tint te zien op het hout.

Hardwax-Olie Natural 3041

Dankzij het lage percentage wit pigment in de Natural 3041 is dit product ontwikkeld om een bijna onbehandeld effect te creëren. Lichte houtsoorten blijven hiermee licht van kleur.

Kleurloze producten die geen wit pigment bevatten

Met het behandelen van een kleurloze Hardwax-Olie kleurt het hout alsof het nat gemaakt is, wij noemen dit een wetlook effect. Hierbij wordt de kleur van het hout verdiept. Bij lichte houtsoorten zoals eiken kan dit een beetje gelig kleuren. Om de lichte kleur van het geschuurde hout te behouden is de Hardwax-Olie 3041 Natural ontwikkeld.

Voor het beste resultaat dient de Hardwax-Olie Natural 3041 dun worden aangebracht en goed worden uitgerold of uitgekwast. Dit voorkomt aanzetstrepen. Zorg er goed voor dat alle delen van de houten vloer worden geraakt, anders ontstaat er kleurverschil.

Eventueel op het oppervlak achtergebleven pigment moet worden verwijderd voordat het oppervlak kan drogen. De tweede en laatste laag dient met de Hardwaxolie Original kleurloos te worden aangebracht. Deze twee producten samen zorgen voor een onbehandeld effect. Wanneer de tweede laag ook met de Natural 3041 wordt behandeld ontstaat een witter/ lichter oppervlak.

Hardwax-Olie Farbig Wit 3040

De Osmo Farbig Wit 3040 heeft meer wit pigment en zorgt daardoor voor een afwerking die witter is dan de Natural 3041 die voor een bijna onbehandeld effect zorgt. De 3040 Wit creëert een transparante witte uitstraling op het hout, waarbij de houtstructuur en houtnerven zichtbaar blijven.

Kies je voor de Wit 3040, dan is het mogelijk om een tweede laag ook met de witte variant aan te brengen. Dit zorgt voor een witter effect. Je kunt er ook voor kiezen om één laag 3040 aan te brengen en één laag Hardwaxolie Original kleurloos.

In tegenstelling tot andere varianten van de Hardwaxolie Farbig kan de Hardwaxolie Farbig 3040 worden gebruikt als eerste en als tweede laag om mogelijke vergeling te voorkomen. Het aanbrengen van een kleurloze Hardwaxolie als tweede laag kan op witte afwerkingen enigszins vergeeld lijken.

Voor een nog witter effect kan het hout worden behandeld met de Osmo Olie-Beits 3501 Wit. Dit product kan zowel voor een white wash zorgen als voor een dekkend wit effect. Breng je één laag aan, dan ontstaat er een white wash op het hout. Breng je twee lagen aan, dan ontstaat er een dekkend effect. Daarbij is het altijd aan te raden om het hout af te werken met de kleurloze Hardwaxolie Original voor de beste bescherming van het hout.

De kleurvoorbeelden hieronder zijn gemaakt op eiken. Elke houtsoort en elk oppervlak is weer anders, hierdoor kan de kleur en uitstraling afwijken dan van het onderstaande plaatje. Maak daarom altijd eerst een test met de Osmo testverpakkingen, zo kom je nooit voor verassingen te staan.

Osmo Hardwax-Olie Effect Natural 3041 Kleurvoorbeeld

3041 Natural

Hardwaxolie

HWF-3040

3040 Wit

Hardwaxolie

Osmo Olie-Beits 3501 Wit

3501 Wit

Olie-Beits

Hardwaxolie 3041 Natural of 3040 Wit aanbrengen

1. Het product 2 minuten goed doorroeren. Na het openen van het blik zijn de Olie en Was namelijk gescheiden. Altijd eerst een test maken op het oppervlak om te kijken of het resultaat het gewenste effect heeft.

2. De eerste laag Hardwax-Olie Effect zeer dun aanbrengen met een roller of vloerborstel op het nieuwe of geschuurde hout. Zorg ervoor dat het product goed uitgerold is, anders krijgt het oppervlak last van aanzetstrepen. Let op dat alle delen van het hout geraakt zijn met het product. Voor de randjes en moeilijk bereikbare plekken is een kwast aan te raden.

3. Fouten die tijdens het aanbrengen zijn ontstaan kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op het natte oppervlak worden bijgewerkt. Denk hierbij aan aanzetstrepen van een roller, of haren van een kwast.

4. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer. 24 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.

5. Tweede afwerklaag dun aanbrengen met de Hardwax-Olie Original Kleurloos. Breng deze laag ook aan met de Osmo Microvezelroller of Vloerborstel.

6. Droging tweede laag in ca. 8-12 uur; zie punt 4.

Osmo Hardwax-Olie Effect alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Effect

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Farbig alle inhoudsmaten

Osmo Hardwax-Olie Farbig

Vanaf 22,95

Vanaf 22,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Hardwax-Olie Original alle inhoudsmaten

Osmo Hardwaxolie Original

Vanaf 20,95

Vanaf 20,95
Selecteer eerst alle opties

Aanzetstrepen en pigment ophopingen voorkomen

Het aanbrengen van te veel product of het niet verwijderen van overtollige olie en pigment van het houtoppervlak zal na het drogen resulteren in een kalkachtige of melkachtige afwerking. Het niet goed uit- en na-rollen van de Hardwaxolie kan zorgen voor aanzetstrepen op het hout. Rol daarom altijd zonder product op je microvezelroller de behandeling goed na.

Voordat je de Hardwaxolie met wit pigment gaat aanbrengen, is het noodzakelijk dat het houten oppervlak is geschuurd, bij nieuw hout is dit niet nodig. Oude verven en lakken moeten volledig worden verwijderd. Schuur houten oppervlakken voorzichtig en geleidelijk. Begin met grof schuurpapier, korrel 40 dan 80 en eindig met korrel 120.
Voor dat je Hardwaxolie gaat aanbrengen dient al het schuurstof te zijn verwijderd, dit kan door stof te zuigen. Dweil het hout niet, hierdoor kan er water in het onbehandelde hout trekken. Ook hoeft het hout niet te worden ontvet, alleen schuren is voldoende.

Hardwaxolie Natural 3041

Osmo Hardwaxolie 3041 natural

Hardwaxolie Farbig 3040 Wit

osmo hardwaxolie farbig 3040 wit

Hardwaxolie Original kleurloos

Hardwaxolie Original kleurloos

Schuuradvies

Bij het fijner schuren dan korrel 120/ 150 kan ervoor zorgen dat de houtnerf meer gesloten wordt, hierdoor wordt het moeilijker om de Hardwaxolie in het hout te laten trekken. dHet hebben van zeer gladde texturen zal er ook voor zorgen dat het hout minder wit pigment kan opnemen. Het te fijn schuren kan daarmee resulteren in een slecht resultaat waarbij de olie, was en wit pigment op het hout blijven liggen en dus niet in het hout kunnen trekken. Schuur daarom het hout altijd maximaal tot korrel 120/ 150. Zo kan de Osmo Hardwaxolie goed de hechting aangaan met het hout, waardoor een mooi resultaat ontstaat.

Het oplossen van oneffenheden

Als je merkt dat er na het aanbrengen van de eerste laag met wit pigment, te veel een melkachtige afwerking is ontstaan of dat er aanzetstrepen of wit pigment ophopingen in de gedroogde laag staan is het raadzaam om de eerste laag licht op te schuren. Het doel hierbij is alleen om de overtollige gedroogde afwerking af te schuren en niet het hout. Het best kan dit met korrel 120/150/180 worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat je schuurt met de planken mee, dit voorkomt het zien van krasjes die afkomstig zijn het schuurpapier. Het schuren kan zowel met de hand als met een schuurmachine worden uitgevoerd.

Eenmaal geschuurd en stof vrijgemaakt breng je een nieuwe laag aan van de Hardwaxolie met wit pigment. Het is aan te raden om na 20 minuten overtollig product weg te poetsen met een pluisvrije doek. Het droogpoetsen dient altijd met de plank en houtnerf mee uitgevoerd te worden. Hiervoor kun je de Osmo Easy Pad Poetsdoeken gebruiken of de Osmo Fleece pad. Na volledige droging van deze uitgepoetste laag kan het hout worden afgewerkt met de Hardwaxolie Original kleurloos voor een goed beschermd oppervlak. De laag met de kleurloze Hardwaxolie kan worden aangebracht met een microvezelroller. Zorg er daarbij voor dat je de Hardwaxolie goed uitrolt en dun aanbrengt.

Deskundige hulp en advies

Heb je vragen over het behandelen van hout? Dan dan contact met ons op via Whatsapp, mail of telefoon. Het Osmo Nederland team staat klaar om elke vraag te beantwoorden en met je mee te denken. Zie hieronder een filmpje over het aanbrengen van de Hardwaxolie Natural 3041 op een eiken vloer. De Hardwaxolie 3040 moet op dezelfde wijze worden aangebracht, maar zorgt voor een wittere uitstraling.

Hardwaxolie 3041 Natural aanbrengen

Onbehandeld effect - Vloer video poster

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...