Stappenplan: buitenkozijn schilderen

Je buitenkozijn krijgt het maar zwaar te voortduren. Dag en nacht wordt hij blootgesteld aan regen, zon, vorst en kou. Om ervoor te zorgen dat het kozijn dit zo lang mogelijk volhoudt, is het verstandig om het kozijn te beschermen met een laagje verf. Goed geschilderde kozijnen zijn beschermd tegen de elementen waardoor de levensduur van het kozijn wordt verlengd. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap gids voor het schilderen van je buitenkozijnen.

Waarom je kozijnen schilderen belangrijk is

Het schilderen van buitenkozijnen is een belangrijke handeling in het onderhouden van je woning. Door kozijnen af en toe te voorzien van een verse verflaag, worden ze beschermd tegen diverse weersinvloeden zoals regen, zon en vorst. Deze elementen kunnen, als het hout onbeschermd blijft, leiden tot houtrot of andere beschadigingen. Daarnaast helpt een goede verflaag om vorst buiten te houden, waardoor de kans op schimmel wordt verkleint. Ook heeft het verven van je kozijnen heeft esthetische voordelen omdat het zorgt van een frisse en verzorgde uitstraling van je woning.

Bekijk nu de onderstaande video voor een handig stappenplan waarmee je eenvoudig zelf je buitenkozijnen kunt schilderen.

stappenplan buitenkozijn schilderen

Buitenkozijn schilderen – stap voor stap instructie

Klaar om het kozijn aan te pakken? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Landhuisverf goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen bij het raam. Gebruik hiervoor de kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee. Werk van binnen naar buiten
  3. Kwast het kozijn goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zo kun je het product egaal verdelen en eventuele aanzetstrepen van de kwast verwijderen.
  4. Laat het kozijn minimaal 12 uur drogen. (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  5. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 4.

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Verzamel eerst alles wat je nodig hebt voor het schilderen van je kozijnen, dan kun je probleemloos te werk gaan. Kies een verf die past bij jouw houtsoort en gewenste uitstraling.

Benodigdheden

Voorbereiding van een buitenkozijn
Voordat je kunt beginnen, dient het kozijn misschien eerst te worden voorbereid. Is het hout nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Is het kozijn vergrijsd? Dan is het verstandig om het hout eerst te ontgrijzen. Dat kun je doen met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Is het kozijn nog voorzien van een oude laag verf, beits of lak? Dan zal je het kozijn eerst moeten schuren. Schuur het kozijn in drie verschillende schuurgangen. Begin met schuren met korrel 40 schuurpapier, schuur daarna met korrel 80 en eindig met korrel 120. De delen vlakbij het raam kun je het beste met de hand schuren om beschadiging te voorkomen. Maak het kozijn goed stofvrij na het schuren. Dit kun je doen met een borstel of met een licht-vochtige doek.

Voordat je kunt beginnen aan het schilderen van het kozijn, moet het hout helemaal droog zijn. Heeft het geregend? Dan kun je het beste eerst 24 uur wachten. Pas op dat je niet in directe zon werkt; felle zon kan ervoor zorgen dat de verf te snel droogt waardoor er een onregelmatige uitstraling ontstaat. Zorg ervoor dat je onderdelen waar geen verf op mag komen afplakt, zoals een raam of een dorpel.

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95

Vanaf 51,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Kies de juiste verf

De voornaamste reden om je houten kozijn te schilderen is wellicht vanwege de uitstraling. Echter moet de fraaie afwerking ook de nodige bescherming bieden aan het hout. Je keuze in verf speelt hierbij een belangrijke rol. Een standaard verf, op basis van latex of terpentine, geeft weliswaar een beschermende kleurlaag maar deze laag kan door verloop van tijd gaan barsten of loslaten. Voor een oppervlak zoals een kozijn, dat veel wordt aangeraakt en dagelijks te maken krijgt met vocht, lucht, licht en vochtregulaties, zal je waarschijnlijk een duurzamere oplossing willen.

Kies daarom liever voor een verf op oliebasis, zoals de Landhuisverf van Osmo. Niet enkel geeft deze verf een optimale kleurdekking, doordat de verf diep in het hout dringt, biedt het daarnaast ook nog eens bescherming tegen vocht, vuil en beschadiging. Hierdoor wordt er een kleurvaste laag op het hout gecreëerd die niet barst of loslaat, en die de natuurlijke houtstructuur en -nerf zichtbaar laat. Na behandeling met de Landhuisverf is je buitenkozijn optimaal beschermd tegen het Nederlandse buitenklimaat.

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Onderhoud na het buitenkozijn schilderen

Nu je het kozijn weer helemaal hebt opgeknapt, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Voor een zo lang mogelijk optimaal kozijn is het belangrijk dat je deze frequent onderhoud. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het kozijn minimaal twee keer per jaar grondig reinigt. Dit kan met een sopje allesreiniger, maar wil je het kozijn écht goed reinigen dan kun je beter de Osmo Terrasreiniger gebruiken. Dit is een krachtige maar milieuvriendelijke reiniger die al het vuil verwijderd, maar het oppervlak niet beschadigd.

Heeft het kozijn in verloop van tijd een nieuw laagje bescherming nodig? Dan kun je na reiniging gemakkelijk een nieuw laagje aanbrengen. Doordat de Landhuisverf aan het hout hecht zal deze niet scheuren of bladderen. Schuren is vanaf nu dus nooit meer nodig! Een dun nieuw laagje is voldoende om het kozijn weer optimaal te beschermen.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw houten buitenkozijnen moet schilderen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...