Houten Schutting Verven

Een houten schutting verven kan de uitstraling van je tuin drastisch veranderen en de levensduur van het hout verlengen. In dit artikel geven we je een stappenplan en handige tips en tricks voor het verven van jouw houten schutting, zodat die jarenlang meegaat.

Waarom je houten schutting verven?

Waarschijnlijk wil jij je houten schutting verven omdat je de uitstraling mooi vindt. Echter biedt het verven van een houten schutting nog veel meer voordelen. Zo vormt verf bijvoorbeeld een beschermende laag die het hout beschermt tegen weersinvloeden zoals regen, zon en temperatuurschommelingen. Deze elementen kunnen het hout op termijn beschadigen, wat kan leiden tot houtrot, het scheuren van het hout en verkleuring. Een goede verflaag houdt vocht buiten en minimaliseert schade door de elementen.

Bekijk nu de onderstaande video en ontdek praktische tips en een handig stappenplan.

stappenplan schutting verven

Houten Schutting Verven – stap voor stap instructie

Ben je klaar om de houten schutting te gaan verven? We helpen je graag op weg met een stappenplan.

  1. Roer het blik Landhuisverf goed door met de roerstok voor ongeveer een minuut. Hierdoor worden de bestanddelen en pigmenten door het product verdeeld.
  2. Begin met het schilderen van de randen van de schutting. Gebruik hiervoor de kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk met de richting van de houtnerf mee.
  3. Kwast de randen goed na met een zo goed als droge kwast, onder lichte druk. Zorg dat het product egaal wordt verdeeld en eventuele aanzetstrepen van de kwast worden verwijderd.
  4. Kleur het grote vlak in met een kwast. Breng een dunne laag aan en werk zoveel mogelijk in de totale lengte van het oppervlak, met de richting van de houtnerf mee.
  5. Rol het oppervlak goed na met een zo goed als droge roller, onder lichte druk. Zorg dat het product egaal wordt verdeeld en eventuele aanzetstrepen van de roller worden verwijderd.
  6. Laat het de schutting minimaal 12 uur drogen. (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Let er dus op dat het niet wordt aangebracht tijdens slecht weer en regen.
  7. Breng een tweede laag aan, zie stap 2 t/m 6.

Benodigdheden houten schutting verven

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Osmo Landhuisverf

Vanaf 51,95

Vanaf 51,95
Selecteer eerst alle opties
Osmo Kwasten

Osmo Kwast

Vanaf 4,95

Vanaf 4,95
Selecteer eerst alle opties

Voor je begint – benodigdheden en voorbereiding

Voordat je begint aan het verven van de schutting, is het handig om alles te verzamelen wat je nodig hebt.

Benodigdheden

Voorbereiding van een schutting
Voordat je kunt beginnen aan het verven van de schutting, dient deze misschien eerst te worden voorbereid. Is de schutting nieuw? Dan kun je meestal direct aan de slag. Is de schutting erg vuil of vergrijsd? Dan raden we je aan om de schutting te ontgrijzen met behulp van de Osmo Power-Gel Houtontgrijzer. Zit er nog een oude verf-, lak- of beitslaag op de schutting? Dan zul je deze moeten verwijderen middels schuren. Om ervoor te zorgen dat de schutting goed kaal en egaal is, en de nieuwe laag verf goed kan opnemen, raden we je aan om in drie schuurgangen te schuren. Begin met korrel 40, ga verder met korrel 80 en eindig met korrel 120. Maak de schutting na het schuren stofvrij met behulp van de Osmo Easy Pads.

Voordat je kunt beginnen met het verven, moeten de schutting helemaal droog zijn. Na regen kun je het beste 24 uur wachten. Werk liever niet in direct zonlicht; felle zon kan ervoor zorgen dat de beits te snel droogt waardoor er een onregelmatige uitstraling ontstaat.

Kies de juiste verf

Wanneer je besluit je schutting te gaan verven is de keuze in verf belangrijker dan je misschien zal denken. Schuttingen staan voortdurend in wisselende weersomstandigheden, daarom is het belangrijk dat het hout goed wordt beschermd. Een reguliere verf, op bijvoorbeeld basis van latex of terpentine, brengt dan wel een beschermende kleurlaag aan op het hout, maar deze laag kan door verloop van tijd gaan scheuren of afbladderen. Hierdoor zou de schutting last kunnen krijgen. Voor je schutting zal je misschien een slijtvastere oplossing wensen die langdurig bescherming biedt.

De Osmo Landhuisverf is uitermate geschikt voor het beschermen van houten oppervlakken buitenshuis. In tegenstelling tot een reguliere verf trekt de Landhuisverf in het hout waardoor het van binnenuit bescherming biedt tegen vocht, vuil en beschadiging. Het product geeft een optimale kleurdekking, zonder dat de natuurlijke nerf en structuur van het hout verloren gaan. Het product is gemakkelijk te onderhouden en plaatselijk bij te werken.

Osmo Landhuisverf alle inhoudsmaten

Schutting onderhouden

Door de schutting regelmatig schoon te maken en te onderhouden kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Voor het schoonmaken van de schutting kun je de Osmo terrasreiniger gebruiken. Deze natuurlijke reiniger dien je aan te mengen met water in de verhouding 1:25 of 1:1 bij sterke vervuiling. Mocht de schutting schraal worden en toe zijn aan een nieuw laagje? Dan kun je na reinigen een nieuwe dunne laag van de Landhuisverf aanbrengen. Vooraf schuren is dan niet nodig.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je een schutting moet verven. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Nog meer tips? Lees dan ook ons kenniscentrum artikel over schutting olie en schutting verven.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...