houten vloer repareren

Houten Vloer Repareren

Een houten vloer geeft je woning warmte en karakter, maar wat als er beschadigingen optreden? In dit artikel geven we je tips om je houten vloer effectief te repareren, van krassen en vlekken tot het opvullen van gaten. Zo geniet je weer volop van een stralende, herstelde vloer!

Waarom je houten vloer repareren

Het opknappen van je houten vloer is niet alleen praktisch, een vloer vol krassen en deuken is niet bepaald elegant. Laten we eerlijk zijn, een gesleten vloer doet de waarde van je stekje geen goed. Maar geen zorgen, een kleine touch-up kan al wonderen doen! Door de vloer te repareren voorkom je verdere slijtage en houd je vocht en schimmel buiten de deur. Door je vloer wat liefde en aandacht te geven, zorg je ervoor dat hij nog jarenlang meegaat.

Krassen in je houten vloer repareren

Heeft de vloer last van krassen? Krassen zijn gelukkig gemakkelijk te verwijderen met de Osmo Reparatie Pasta. Deze pasta is speciaal ontwikkeld om kleine beschadigingen in houten oppervlakken, zoals krassen, te herstellen. De Reparatie Pasta gebruik je als volgt:

  1. Maak de vloer goed schoon en droog.
  2. Breng een dunne laag reparatiepasta aan met een pluisvrije doek, wrijf in met de richting van de houtnerf mee.
  3. Laat het behandelde oppervlak 8-10 uur drogen.
  4. Herhaal de behandeling eventueel 2 tot 3 keer, totdat de kras helemaal weg is.

Krijg je de kras niet weg met de reparatie pasta? Dan is het nodig om het hout te schuren. Plak de plank of planken met de kras af en schuur het hout met korrel 40 en daarna met korrel 80 totdat de kras niet meer zichtbaar is. Schuur daarna met korrel 120 om de schuurkrassen te verwijderen. Maak na het schuren het hout stofvrij en breng de originele behandeling in zijn geheel opnieuw aan.

Gaten in je houten vloer opvullen

Wil je een noest in het hout repareren? Of dienen er nagelgaten te worden opgevuld? Daar kun je de Osmo Houtvuller voor gebruiken. Dit product is verkrijgbaar in vijf verschillende houtkleuren en is direct te gebruiken. Let wel op: deze vuller is enkel bedoeld om kleine gaten op te vullen, van enkel een paar millimeter.

Voordat je begint is het verstandig om eerst op een onopvallende plek een testje te maken. Zo krijg je het product een beetje in de vingers en kun je testen of je tevreden bent met het uiteindelijke resultaat. Is de test gelukt? Dan kun je aan de slag met het echte werk! Dit doe je al volgt: 

  1. Maak het hout goed schoon en droog.
  2. Breng de vuller aan op geschuurd of onbehandeld hout met een spatel of plamuurmes.
  3. Laat het oppervlak 2 uur drogen.
  4. Na droging kun je het hout schuren en behandelen met een Osmo afwerking naar keuze.

Zit jouw houtkleur er niet tussen? Of moet jij veel gaten opvullen? Dan kun je beter aan de slag met de Osmo Voegkitoplossing.

Kromme vloer repareren

Heb je last van een kromme vloer? Een vloer kan door verschillende redenen kromtrekken. De meest voorkomende redenen zijn vocht, temperatuurfluctuaties, onjuiste installatie en gebrek aan onderhoud. Graag zouden we je dé tip willen geven voor het verhelpen van een kromme vloer, alleen bestaat deze helaas niet. Als het hout eenmaal krom is, zal dat vaak ook zo blijven. Als het kromtrekken minimaal is, dan wilt schuren nog wel eens helpen om het hout te egaliseren. Is de schade iets groter, dan is vervangen vaak de enige oplossing.  

Voordat je de kromme vloer probeert te repareren, is het zaak om eerst de oorzaak van het kromtrekken vast te stellen. Is het te wijten aan vocht, slechte installatie of is er iets anders aan de hand. Los eerst de oorzaak op voordat je planken vervangt, zo voorkom je dat nieuwe planken uiteindelijk ook krom zullen trekken. Als vocht de oorzaak van het probleem is, dient het gebied eerst te worden gedroogd. Daarna kunnen de kromme planken voorzichtig worden verwijderd. Doe dit voorzichtig, anders kunnen omliggende planken beschadigen. Plaats daarna nieuwe planken. Behandel deze met dezelfde coating als die initieel op de vloer is aangebracht om de planken goed te beschermen.

Hulp nodig?

Als het goed is weet je nu precies hoe je jouw houten vloer kunt repareren. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Toegevoegd aan je winkelwagen

Denk je ook aan...